Jump to content

Tražiti od suda proglašenje nenaplativosti ovrhe - ukidanje ovrhe


pisar

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za pomoć.

U blokadi sam od 2010 godine, obrt je po sili zakona zatvoren 2011 godine. Bio je to zajednički obrt, al ja sam bio osnivač, ortak me prevario, izašao sam iz obrta 2010 godine.

Uzročnik svih naših problema je bila narudžba jednog velikog posla – gdje sam bio kooperant – ta firma nas je sve izigrala i uništila, za njih je završio stečaj, nitko se nije naplatio… a stečajni kaže, direktora svi traže, i taj čovjek je kriminalac, nećete ga naći.

Prije toga moj obrt je radio 10 godina bez ikakvih problema, zapošljavao 6 radnika, uredno podmirivao sve poreze i doprinose.

Sve ovrhe su vezane uz taj moj obrt – znači porezna – za moje doprinose i poreze (samo za mene), PDV; dobavljači, i okvirni kredit po poslovnom računu banke – Zaba.

Blokiran sam sada već na 1.000.000,00 kn, s kamatama, sveukupno.

Oda tada po mojem računu se ne događaju nikakve promijene, nisam zaposlen, primam socijalnu pomoć, nemam nikakvu imovinu – niti nekretnine niti pokretnine, nemam nikakvo nasljedstvo, nisam oženjen (znači nemam bračnu stečevinu), jedino majku koja ima svoj stan.

 

Da li bih mogao tražiti od suda da proglasi moje ovrhe nenaplativima?

Možda proglasiti osobni stečaj, pa putem Fine pokušati proglasiti stečaj – na način da se otvori i zatvori – i da se otpišu dugovi jer su nenaplativi.

 

Ne znam odakle početi… prevaren sam, regresnu tužbu ne mogu napraviti, jer nemam koga tužiti, posao sam odradio, materijal kupio, ostao dužan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvljujem na odgovoru.

Nisam mislio na zastaru, čitao sam da je moguće dati Zahtjev sudu - da porglasi obustavu Ovrhe - zbog nenaplativosti - ako osoba već godinama ne prima nikakva primanja, nema nikave imovine - da se Ovrhu onda ne može naplatiti...a time da se sudskim putem može ukinuti.

 

Ne znam da li itko ima primejr iz prakse vezano uz osobni stečaj porošača - isto piše u zakonu da je moguće u jednom danu otvoriti stečaj i zaključiti - ako sudac odluči da su dugovi nenaplativi ... nešto slično kao i sa d.O.o. ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obustava ovrhe ne znaci i prekid ovrhe. Ovrhovoditelj nakon obustave ovrhe moze ponovno pokrenuti ovrhu naravno u roku 10 godina od pracomocnosti a svakom promjenom stedstva ovrhe zastarni rok tece iznova.

 

 

Istina, pobrkao sam lončiće.

jedino rješenje bi bilo da proglasim osobni stečaj... smatram da kao obrtnik - kako su i nastali moji dugovi, trebao bih moći ući i izaći iz stečaja - kako to rade i klasični d.O.o.

Jako malo informacija ima o tome, da li kada vijeće Fine vidi da se dugovanje ne može namiriti, vjerovnici su isto svjesni toga – može li se doći pred suca koji bi uzeo sve činjenice u obzir – dakle, po mojim poslovnim knjigama se vidi da imam i velika potraživanja koje nikada neću naplatiti ( taj d.O.o. je likvidiran i stečaj je zatvoren )… eto, zanimaju me iskustva… nažalost mi obrtnici nismo izjednačeni sa d.O.o. .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obrtnik je fizicka osoba. Prijavite osobni stecaj i ako nemate nikakve pokretne i nepokretne imovine i ne ostvarujete nikakav prihod to bi trebalo biti dosta brzo rijeseno. Ali neznam cemu ta zurba s vase strane vezano za okoncanje stecaja. Svejedno Vam je bilo to za 3 dana ili 2 godine ako ne ostvarujete primanja kija bi vam se plijenila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Uspio sam naći nekakakve informacije o osobnom stečaju - i uglavnom još nije zaživjelo kako bi trebalo. Fina odradi svoj dio posla, zaključi da nema nagodbe, i da osoba ide u stečaj - al ne postoje povjerenici za stečaj - tj. stečajni upravitelji za osobni stečaj ( licencirani za fizičke osobe)..i tu sve staje.

Čemu žurba? Recimo da želim nastaviti svoj život, da mogu početi slobodno živjeti i raditi, osnovati obitelj, situirati se, bio sam obrtnik, i to uspješan... i mislim i dalje raditi, naravno nikada više kao obrtnik ;) ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija