Jump to content

vjerodostojna isprava


hasko

Preporučene objave

Imam potvrdu Ministarstva branitelja u kojoj piše kako sam oslobođen od plaćanja komunalnih priključaka, odnosno plaćanja snosi JLS , povrata već uplaćenih sredstava ako je korisnik te povlastice

već platio, te podsjeća JLS na obvezu primjene.

Pitanje : da li ta potvrda (sa računima) predstavlja vjerodostojnu ispravu u slučaju pokretanja ovrhe prema JLS ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da konkretni "papiri"nepredstavljaju vjerodostojnu ispravu,već eventualni osnov zahtijevati povrat datog od onog tko je obvezu bio dužan ispuniti

A što bi, u konkretnom slučaju, bila "vjerodostojna isprava"? Zakon je jasan, nema smisla sada ga citirati. Čemu sudovanje u ovom slučaju? Zar ne mogu kao fizička osoba tražiti (i dobiti) svoja sredstva ovrhom, a ne sudovanjem? Ako npr. ne platiš RTV pristojbu, mogu ti napraviti ovrhu i to i rade, a ako meni kao građaninu uskrate pravo temeljeno na Zakonu , onda ništa. Ili bi možda trebao napisati "Opomenu" prije davanja predmeta JB ili sudu sa rješenjem Ministarstva branitelja. Da li bi ta "Opomena" bila vjerodostojna isprava kod JB kojom bi on mogao pokrenuti ovrhu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 31. st. 1. Ovršnog zakona: ''Vjerodostojna isprava je, prema ovom Zakonu, račun, mjenica i ček s protestom i povratnim računima kad je to potrebno za zasnivanje tražbine, javna isprava, izvadak iz poslovnih knjiga, po zakonu ovjerovljena privatna isprava te isprava koja se po posebnim propisima smatra javnom ispravom. Računom se smatra i obračun kamata.''

 

Čl. 32. st. 2. Ovršnog zakona: ''Vjerodostojna isprava je podobna za ovrhu ako su u njoj naznačeni vjerovnik i dužnik te predmet, vrsta, opseg i vrijeme ispunjenja novčane obveze.''

 

Vi imate ispravu u kojoj je navedeno da ste oslobođeni od plaćanja te da imate pravo tražiti povrat, ali u ispravi nije naznačeno da vam je JLS dužna isplatiti određeni novčani iznos (vrsta, predmet i opseg) te u kojem roku (vrijeme ispunjenja).

 

Dakle, nemate vjerodostojnu ispravu i možete taj iznos potraživati isključivo tužbom radi isplate ako vam JLS iznos ne isplati dobrovoljno po vašem zahtjevu/opomeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOPHBDR

Članak 40. (NN 148/13)

(1) Jedinice lokalne samouprave dužne su, u slučaju kad osoba iz članka 36. ovoga Zakona koristi stambeni kredit za izgradnju obiteljske kuće u mjestu prebivališta sukladno članku 39. stavku 2. ovoga Zakona, ustupiti bez naknade građevinsko zemljište i komunalno opremanje.

(2) Pravo na komunalno opremanje stambenog objekta imaju i osobe iz članka 36. ovoga Zakona ako ostvaruju pravo na dodjelu stambenog kredita za poboljšanje uvjeta stanovanja na istome stambenom objektu, kao i osobe koje nisu podnijele zahtjev za stambeno zbrinjavanje, ako se u posebnom postupku utvrdi da bi imale to pravo, o čemu ministarstvo nadležno za branitelje izdaje odgovarajuću potvrdu.

(3) U komunalno opremanje građevinskog zemljišta iz stav ka 1. ovoga članka podrazumijevaju se:

– uređenje pristupne ceste, javne rasvjete i okoliša potrebnih za korištenje građevine izgrađene na ustupljenom zemljištu,

– priključci i mreža za osiguranje priključka i elektro priključak, priključak na vodovod i odvodnju, instalacije DTK (distributivne telefonske kanalizacije) te ako na tom području postoji medij za grijanje – plin i/ili toplovod.

(4) Jedinice lokalne samouprave dužne su u slučaju iz stavka 1. i 2. ovoga članka snositi i troškove komunalnog doprinosa, odnosno povrat istih za odgovarajuću BRP (bruto razvijenu površinu).

 

Nije li sam Zakon , odnosno čl.40, st. 4 navedenog Zakona sam po sebi vjerodostojna isprava, odnosno pozivanje na te odredbe. Ovdje je to nedvosmisleno rečeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam potvrdu Ministarstva branitelja u kojoj piše kako sam oslobođen od plaćanja komunalnih priključaka, odnosno plaćanja snosi JLS , povrata već uplaćenih sredstava ako je korisnik te povlastice

već platio, te podsjeća JLS na obvezu primjene.

Pitanje : da li ta potvrda (sa računima) predstavlja vjerodostojnu ispravu u slučaju pokretanja ovrhe prema JLS ?

 

potvrda Ministarstva branitelja nije vjerodostojna isprava kojom bi mogao tražiti ovrhu radi povrata sredstava.

potvrda Ministarstva branitelja je istinita isprava koja potvrđuje ono što je u njoj navedeno.

od JLS traži povrat uplaćenog (pozoveš se na zakonsku odredbu) i priložiš potvrdu.

kopiju zahtjeva (ovjerenu sa pečatom kao dokaz podnešenog zahtjeva ili potvrda pošte i povratnica)i kopiju potvrde čuvaš. kad prođe primjeren rok a nedobiješ isplati ili rješenje tužbom pred nadležnim sudom tražiš povrat uplaćenih sredstava (zastara 5 godina od dana uplate).

odvjetnik bi bio poželjana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije, jer se ne radi o javnoj ispravi koja sadrži naznaku vjerovnika i dužnika te predmeta, vrste, opsega i vriemena ispunjenja novčane obveze.

Dobro. A šta bi onda trebalo u konkretnom slučaju biti vjerodostojna isprava, ako uopće ima mogućnosti za to. Primjer : živim u mjestu X, platio sam priključak na kanalizaciju i za to mi je ispostavljen račun. Temeljem potvrde Ministarstva branitelja i računom koji glasi na moje ime, opisom radova na čestici gdje živim i svemu ostalom tražim povrat uplaćenih sredstava. Tijelo JLS mi kaže kako nema trenutno novaca ( ili već neki drugi izgovor) i šta sad ? Nemoj platiti slivne vode, njih ne zanima imaš li ti novaca ili ne, oni se naplate. Naravno, primjera ima masa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija