Jump to content

Minimalni tehnicki uvjeti


slugazakona

Preporučene objave

Poštovani, evo prije svega pozdravljam sve članove foruma i odmah da krenem sa pitanjem.

Dakle, otac mi je u procesu registracije domace radinosti i sad imamo nejasnoca oko MTU. Otac izradjuje neke drvene suvemire i htio bi prodavati te svoje rukotvorine na štandu. Štand bi zakupio od grada i na njemu prodavao svakodnevno. Pitanje je sljedeće, da li kao domaća radinost ima pravo na takvu prodaju ili samo pravo na prigodnu prodaju? Najvece pitanje je za MTU. Zvao sam nadlezmi ured i oni kako kazu misle da se ne moze dobiti MTU za trgovinu pod domacom radinoscu, ured u drugom gradu mi je isto odgovorio, a u trecem gfadu odmah su rekli NE. Da li se na kraju moze obavljati svakodnevna prodaja na standu preko domace radinosti ili ne? Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dapaće,

pitanje je legitimno bez obzira na dobivene odgovore. Naime, prema Zakonu o trgovini čl.4 st1.

Trgovac je, u smislu ovoga Zakona, pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini.

 

Nadalje, prema odredbama čl.5 st.1

Djelatnost trgovine osim trgovaca iz čl.4 mogu obavljati i, (među ostalim)

...-pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje proizvodne djelatnosti, kada svoje proizvode prodaje na malo.

 

Prema Zakonu o obrtu i odredbama čl.2 st.1

Obrt u smislu ovoga Zakona je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti u skladu sa člankom 8. ovoga Zakona od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dohotka ili dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.,

 

te čl.49 st.1 istog zakona,

Fizičke osobe mogu obavljati djelatnosti iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona i kao domaću radinost ili kao sporedno zanimanje samo osobnim radom na temelju odobrenja koje izdaje mjesno nadležni ured državne uprave u županiji, odnosno nadležni ured Grada Zagreba.,

 

pa kad sve o spojimo s čl.10 st.1 Zakona o trgovini koji kaže,

Trgovina na malo izvan prodavaonica je oblik trgovine na malo kada se prodaja roba i/ili usluga obavlja na neki od sljedećih načina:

– na štandovima i klupama na tržnicama na malo,

– na štandovima i klupama izvan tržnica na malo,...

 

odgovori bi trebali biti drugačiji. Svi subjekti koji obavljaju trgovinu (bilo u prodavaonicama ili na otvorenom) moraju imati rješenje o minimalnim uvjetima koji su propisani Pravilnikom o minimalnim tehničkim uvjetima za poslovne prostorije u kojima se obavlja trgovina i posredovanje u trgovini i uvjetima za prodaju robe izvan prostorija. Takvo se rješenje izdaje za sve oblike trgovine što podrazumijeva i prodaju robe na klupama izvan tržnica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo dobio sam upravo najtočniju i najsvježiu informaciju iz ureda koji je već imao takvih upita. Dakle domaća radimost NE MOŽE dobiti rješenje za MTU vezano za trgovinu budući da je to upravo uvjet uopće i dobivanja odobrenja za registraciju. Domaća radinost može prodavati na sajmovima i povodom prigodnih prodaja, kao i od kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

heheheheeheh dal se smijati ili zaplakati, spitfire jasno navede zakon gdje nevidim gdje se navodi da domaca radinost kao djelatnost nesmije prodavati na standovima samo ako je sajam ili posebna prigoda a covjek dobio odgovor da nesmje, hehehehehe znaci hrvatski zakon se tumaci kao biblija, svatko je skuzi kako njemu paše heheheh.

postavio sam slicno pitanje na drugoj temi ovdje procitah odgovor.

 

Ažurirano

 

fakincina pa covjek je pitao jer nigdje nisu sigurni. vjerovatno dobije odgovor ;;mislim da nemoze;; nema mislim. ili moze ili nemoze. samo ako ce se netko hvatat zakona ovo sto je spitfire naveo onda i to nemoze pada u vodu i to bez problema. nesto tu ne stima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hehehe za raditi od kuce takve stvari i netreba domaca radinost ako cemo iskreno.

 

Ažurirano

 

jedino ako ce vijati sve sajmove i posebne prigode onda nije lose jer se tu pored sto prodaje i reklamira i onda ima smisla. ako radi samo kod kuce te rukotvorine i ponudi nekom obrtu da mu to prodaje onda i nema smisla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima smisla itekako. Nitko od vas neće uzeti robu ako je roba na crno. Sajmovi i prigode su puno bolji pogodak već pokušaj na štandovima.

Štandovska prodaja (ili u trgovini) je puno mukotrpniji posao već sajmovi i prigodne prodaje, a poseban naglasak na sajmove gdje mogu svjedočiti kako su neki ljudi zavidne novce zaradili na takav način. Reklama je najbitnija u biznisu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

novo saznanje. hehehe kaze moj lega koji je knjigovodja i ima par radinosti sto vodi.

smije se na mtu, kaze to za domacu radinost ni netreba sto ce rucnim radovima minimalni tehnicki uvjeti nije to pekarnica ili kafic. i drugo nigdje nepise da domaca radinost nesmje na stand. naravno da moze nego nitko to nece ni otvarati jer su isto davanja kao da si otvorio obrt. mirovinsko zdravstveno i porez jedino umirovljenici imaju minimalna davanja ali koliko umirovljenika se uopce i bavi sa tim.

sto znaci po njegovom da moze. a najbolje zvati direktno zagreb a ne pitati po ustanovama u gradovima jer nisu sigurno i nisu ni citali zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doprinosi su kao i u obrtu, tocno, no Vi ste napisali da se tu radi o umirovljeniku. Druga stvar, Zagreb isto odgovara sto i svi uredi koje sam ja kontaktirao kad je bilo aktualno pitanje otvaranja standa, a to je: "Domaća radinost nema pravo svakodnevne prodaje budući da takav narav fizičke osobe nije registriran za obavljanje trgovine", a Zagreb je na kraju odgovorio "Pri registraciji domaće radinosti, mi Vama izdajemo samo rješenje da ste registrirali domaću radinost i nikakav drugi papir ne možete dobiti od nas". Pošto je sredina malena u kojoj živim i u kojoj bi se obavljala prodaja (Bjelovar), morao sam kontaktirati više ureda, gradove sa više stanovnika. Što se tiče gradske uprave, štand se može dobiti (barem u Bj), no dalje se rizikuju carinski i inspekcijski nadzori. Bojim se da bi u tom slučaju moglo biti velikih problema koje bi rezultiralo visokim kaznama za: obavljanje ne registrirane djelatnosti i ne posjedovanje rješenja o MTU, što rezultira i pečaćenjem prodajnog objekta, a možda čak i kaznenom odgovornošću jer još jednom ponavljam, domaća radinost nije registrirana za trgovinu, a pa bi u tom slučaju inspektori mogli zatražiti papire koje se tiču trgovine, a vi ih - nemate. Ne nasjedajte na svakakve priče da može, jer i taj "lega" priča svašta, budući da domaća radinost nema, ponavljam - nema knjigovodstvo.

 

I još jedna ne informiranost kolege. Dakle, ovdje ne pričamo o domaćoj radinosti, obrtu ili firmi, ovdje pričamo isključivo o trgovini koju bi obavljala domaća radinost. Domaća radinost nije zamišljena kao oblik trgovine, no Zakon o MTU propisuje da pravna ili fizička osoba koja se bavi prodajom MORA imati pozitivno rješenje o MTU. Nema djelatnosti trgovine - nema MTU.

 

Što znači, da nitko Vas neće tražiti minimalne tehničke uvjete da vidi jeste li Vi tu robu uvezli ili je to Vaša proizvodnja, a porijeklo robe ni ne piše u MTU. Porijeklo robe se dokazuje na drugi način. MTU je zaseban papir na kojem piše da li prodajni objekt zadovoljava minimalne tehničke uvjete za trgovinu (ili ugostiteljstvo) ili ne.

 

Stvar je takva kakva jeste. Dakle slučaj kod moga oca je išao tako da su nam prvo rekli da ne može dobiti MTU kao domaća radinost za prodaju na štandu, onda je zakupio štand na mjesec dana i poslao ugovor sa zahtjevom i 70 kn biljega, da bi mu ured vratio ugovor i dao odbijenicu. Otkazao je taj štand i krenuli smo zvati sve redom sa pitanjem zašto? Pokušao je i sa pričom da se oporezuje drugačije, isto odbijenica jer kako govore, oni nemaju veze sa oporezivanjem, već isključivo sa izdavanjem obrtnica i rješenja vezano za gospodarstvo. Onda smo zvali inspektorat da vidimo koliko je taj papir doista važan, a oni su nas preusmjerili na carinu i rekli da to nije njihova nadležnost. Nazvali smo carinu, zamolili da nas spoje sa pročelnikom, čovjeku sve objasnili o čemu se radi. Inače inspektori znaju biti drčni i nadobudni, pročelnik nije bio takav. Sve nam je lijepo objasnio i rekao ono što je njihovo u slučaju nadzora. Pri kraju smo razgovora čak rekli "Pa dobro, koliko je ta kazna visoka i kakva je"? (računajući, možda je mandatna, pa se plati odmah 500 ili 1000 kn i miran si), al kazne su onakve kakve sam gore napisao.

Onda je otac odustao od toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma tu nije nista kako treba. jbg zakon je takav kakav je. ali nije dobro razjasnjeno. ima domacih radinosti koje bez problema rade na trznicama ali trznica sama po sebi ima vec MTU ali onaj tko radi na trznici je u svojstvu trgovca onda ni oni nebi trebali prodavati a prodaju, i bili su nadzori i nista. i dalje prodaju. vi ako ste sa ocem tako provjerili onda je to ok. ali svejedno ako netko zeli treba zvati direktno zagreb i neka se taj zakon uskladi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e o tome ja pricam na trznicama moze, onda po pravilu nemoze nigdje jer ako je za domacu radinost zabranjena djelatnost trgovine onda nesmje prodavati nigdje pa cak ni kod kuce jer je i to trgovina. kod vaseg oca je isto kao i kod mog tetka prodaja samo od kuce a jedino je upitno da otvori stand i vrsi prodaju na standu. gore je spitfire ljepo napisao i kad citas nigdje se ne navodi da nesmjes prodavati cak je navedeno kupnja-prodaja. kod vaseg oca je samo prodaja sto se opet kosi sa zakonom. jer zakon o trgovini navodi da je pojam tgovina samo ukoliko postoji treca osoba sto znaci vas otac mora preprodavati tj kupiti od jedne i prodati drugoj osobi. neznam sto reci nego da je sve zapetljano onaj tko ima zivaca moze mozda i pobiti to jer je nedoreceno.

a sto se tice o MTU onda bi i mogla mu inspekcija traziti i na adresi na kojoj je registriran jer i tamo obavlja djelatnost trgovine zar ne? ponavljam sve je zapetljano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tržnica kao takva spada u jedan prodajni objekt koji kak takav ima MTU. Vi dođete, postavite proizvode, dođu Vam oni sto naplacuju mjesto, naplate po klupi ili metru i Vi prodajete, to i jeste svrha trznice. Medjutim, otvaranjem standa ili trgovine kao fizicka ili pravna osoba je zaseban oblik trgovine i treba imati MTU. Nepise nigdje da se prodavati ne moze, no ured drzavne uprave ima jasan stav o prodaji pri domacoj radinosti.

Za prodaju od kuće MTU nije potreban.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo tako kao sto ste rekli ured drzavne uprave ima stav. ja postujem ured drzavne ali postoji zakon koji je napisan, ako nigdje se ne navodi da domaca radinost kao registrirana djelatnost nesmje prodavati van trznica i sajmova itd onda nigdje nije ni zabranjeno. mozemo to onda iscitavati svatko kako zeli.

domaca radinost se striktno navodi da ima ogranicenja ali u tim ogranicenjima nema da se navoda da nesmje prodavati. cak se navodi da se nemoze placati pausal ako obavlja djelatnost trgovine i ugostiteljstva. ok onda se placa na kraju godine porez po primitcima. a opet ako ce se netko hvatati za trgovinu postoji i zakon o trgovini gdje se opet navodi trgovina trece osobe sto znaci da je pojam trgovine. kupi i prodaj. jbg tako pise u zakonu hrvatske. neki i priznaju da nije nista definisano jer zakon je da se postuje a u zakonu nema zabrane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da su malo zeznuli to i ostavili su nedoreceno, jer tu umirovljenici jedino mogu proci dobro,

ako naprimjer uzmem sebe, ja sam 1986godiste i da se postavim u poziciju otvaranja djelatnosti kao sto moj tetak ima, ja nebi otvorio domacu radinost jer me kače davanja ista kao i da sam otvorio obrt, bas ista i besmisleno je da bi otvarao domacu radinost. imas vise mogucnosti u obrtu nego u domacoj radinosti a isto placam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste, no svi uredi državne uprave imaju isti stav jer je to upravo uvjet otvaranja domaće radinosti, a to je da trgovine - nema. Oporezivanje temeljem poslovnih knjiga ne mjenjate status o zabrani trgovine. Jednostavno se drugačije oporezujete što nema veze sa uredom državne uprave već sa poreznom upravom. Ne znam čemu toliko zarivati kad je Zakon jasan. Nema obavljanja trgovine i to je to. Možete, ali rizikujete visoke kazne. Prodaja od kuće, sajmovi i posebne prigode ne spadaju u djelatnost trgovine ali je domaćoj radinoati omogućena prodaja na sajmovima, izložbama, prigodnim prodajama i od kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema tu zarivanja, jer vi ste naisli da su vam sva tri grada rekli nemoze, kod mog tetka nije bio takav slucaj. ured drzavne uprave je rekao da nemoze medjutim izjavili su da nisu sigurni i treba provjeriti, jedan meni poznat inspektor je rekao da moze jer nigdje ne postoji zabrana, jer mora postojati u zakonu da nemoze. mene briga neradi se o meni nego o ljudima koji su to registrirali. ja bi to registrirao drugacije i to je to. samo ponavljam i sam sluzbenik drzavne uprave kaze da se kosi zakon, jedan clanak kaze nemoze a drugi ga pobija, i sto onda reci kad ni oni sami neznaju, ok kod vas je slucaj da su vam rekli nemoze ali da ste trazili pismeni odgovor hehehe dobili bi nista, jer ga pismenim putem moraju tocno navesti clanak taj i taj itd a tog nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čujte... Ako pričamo o stvarima kako su i vama i meni rečene, dolazimo do toga da u Zakonu o trgovini ne pise ni da smije ni da ne smije. Zakon o domacoj radinosti nalaze da ne smije. Drzavna uprava ne izdaje MTU domacim radinostima. To je dakle kompletna suma cijele price oko prodaje domace radinosti na standovima i trgovinama. Ako se zakupljuje nekakav prostor ili stand za obavljanje trgovine, potrebno je prije pocetka obavljanja ishoditi rjesenje o MTU. Sto se tice carine u postupku nadzora, tretiraju Vas kao svaku drugu trgovinu, a prema Zakonu o carini oni od Vas traze ugovor o zakupu, MTU i papire koji prate robu, a to su primke. Primke DR ne pise jer je to sustav Zakona o trgovini i pisu ih samo oni ovlasteni za trgovinu, a DR opet nije ovlastena za trgovinu To su dakle stvari o kojima pričamo, a tjeranjem maka na konac, bojim se da ćete samo izgubiti i vrijeme i novce i živce i nećete ništa dobiti osim odgovora da domaća radimost ne može obavljati djelatnost trgovine i ugostiteljstva. Gore navedeni Zakon o trgovini ne spominje nigdje da li DOO, JDOO, obrt ili DR smije ili ne smije prodavati proizvode ili nekakvu grupu proizvoda. DR spada u fizičke osobe, ali opet kažem pod uvjetom da ne obavlja trgovinu. Da bi fizička osoba stekla uvijet za obavljanje trgovine, potrebno je otvoriti obrt. Svi ostali odgovori od grada, inspektora, knjigovođa bilo oni u smislu da možete ili ne možete obavljati trgovinu, nisu odgovori u njihovoj nadležnosti, već je za takve stvari nadležan ured državne uprave u gradu gdje je registrirana radinost. Oni su Vašem tetku da li odobrenje, kod njih ste upisani šta smijete (možete), a šta ne smijete (ne možete).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto i sad ste Vi krivi što je moj otac pročitao ove postove pa me natjerao da nazovem ministarstvo gospodarstva (šala).

Dakle ovako, u razgovoru sa Min. Gosp. Ureda bas zaduzenim za izdavanje odobrenja DR, dakle trgovine NEMA, no nadalje spojili su me s pravnicom koja je isto potvrdila i rekla kako je DR jako ograničena i da DR nije zamišljena da bude u Zakonu o trgovini. Dakle, sve je jasno. Zakupljivanja gradskog štanda nema, zakupljivanje poslovnog prostora - nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

0nda neka tetak i vas otac traze nesto drugo sto ce registrirati ako zele na stand.

ima drugih opcija pa neka se svatko pronadje u nekoj. bitno da su u skladu sa zakonom

ako nisu onda ne vrijedi. neka sad i dalje radi od kuce ili neka se raspita za dalje opcije.

 

Ažurirano

 

ako im se isplati neka otvore neki obrt, tu ce im biti sve cisto i to je to. i plus nastave raditi sa istim kupcima na veleprodaji. to ako hoce na stand ili neki lokal onda bolje obrt, tako bih bar ja napravio i tu cijela prica je kompletna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obrt je najbolja i najprofitabilnija opcija.

Ima još jedna varijanta, a to je udruga.

Međutim, sam proces registracije udruge je dosta kompleksan.

Druga negativna stvar udruge jeste da ako se planirate baviti tim poslom, morate imati registriranu firmu ili obrt u sklopu udruge, a SAV prihod MORA ići na račun udruge i koristiti se za ciljeve udruge. Ciljevi udruge nikako nisu ono što bi bio cilj u radinosti i obrtu. Dakle, nema tetak koristi od udruge na način da troši zaradjeni novac. Sve sto zaradi, mora se koristit razmjerno ciljevima. Tu ima jako puno komplikacija i nije jednostavno.

 

A da ne pričam da u koliko se udruga bavim takvim poslom mora imati:

 

1. Fiskalnu blagajnu s pristupim na internet, a pitanje je kako rijesiti internet na standu i struju.

2. Registrirani knjigovodstveni servis koji ce uzeti sigurno 100-tinjak eura jer se radi o knjigovodstvu za firme, a radi se i o dvojnom knjigovodstvu koji odredjuje s druge strane cijenu.

 

Imate koristi ako prodate nesto bez računa, ali pošto je udruga pravna osoba, ako vas ulove poreznici, odrat ce i udrugu i odgovornu osobu (predsjednika) i to kaznama za pravna lica.

 

Sad, ako pricamo o tome da je obrt profesionalni nacin zarade jer ste spominjali obrt, udruga tu nema sta trazit jer opet ponavljam, ne smijete potrositi 10 kn, a da ne opravdate zasto ste potrosili. Razmjerno tome sto ste rekli da se tu ne radi o velikim novcima, vama obrt nije opcija, a udruga još manje.

Kad ste registrirali obrt ili firmu u udruzi, morate imati i zaposlenika.

 

Davanja bi Vam na kraju bila veca nego u regularnom obrtu, a koristi od toga nemate nikakve jer ne mozete skinuti ni 10 kn s racuna, a da ih niste opravdali.

 

E i još šećer na kraju... Morate platit i porez na dobit, što je daleko od paušalnog poreza. Mislim da je 20% čak!

Dakle, od ostatka na računu, morate platiti 20% poreza. Poznato mi je da su mnogi pokušali to napraviti, s namjerom "Ma skinut ću novac, tko mi šta može", pa su i kaznene prijave zaradili za utaju poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Računajte da ako otvori obrt, mora stopirati mirovinu i plaćati oko 2000 kn mjesečno doprinose, plus kvartalno porez plus knjigovodstvo, pa prirez pa porez na ime tvrtke/obrta. E tek onda ulazi u mjesecne troskove za najam standa ili poslovnog prostora. Premala je zarada koju ste naveli da bi se isplatilo sve to raditi.

 

Ako uzmete papir i olovku, sve to stavite na papir i podvučete crtu, vidjet ćete da su sajmovi i prigode najbolja varijanta pod radinošću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma nek radi sto hoce. udrugu mu nebi preporucio jer je stariji nece to znati voditi a ja jedino kao i sada mogu se informirati i i reci mu detaje. ako mu se isplati neka otvara obrt jer je na pocetku htio stand pa je odustao mada sam mu sve sve raspitao, sad je opet htio ali bolje da priceka sajmove a na godinu neka razmisli sto dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,

Ovim putem Vas molim za pomoć jer smo zapeli u birokraciji u vezi s iahođenjem rješenja za MTU.

Naime, početkom ove godine smo otvorili firmu kako bi se bavili ugostiteljstvom u jednom noćnom klubu. Zahtjev za MTU smo predali u veljači, a još ih nismo dobili kao ni jasan odgovor dali ćemo ih uopće dobiti jer problem pravi bivši vlasnik. U državnoj upravi su nam rekli da oni najprije moraju ukinuti MTU za bivšeg vlasnika da bi ih mogli prepisati nama. Na prvo ukidanje bivši vlasnik je uložio žalbu,  pa su iz naše ispostave cijeli predmet prebacili u Zagreb. U Zagrebu su nam rekli da dokumentacija nije potpuna te da cekaju nadopunu iste iz naše ispostave. I to smo čekali 20 dana. Zatim smo stupili ponovno u kontakt sa Zagrebom da bi nam oni rekli da cijeli slučaj šalju nazad u našu ispostavu da oni donesu odluku. U našoj ispostavi kažu da pokreću cijeli postupak ispočetka. Dakle da moraju obe stranke pozvati na saslušanje, te će nakon saslušanja donijeti rješenje o ukidanju na što bivši vlasnik ponovno ima pravo žalbe. Tu će sigurno proći još bar 2 mjeseca, a mi ne možemo raditi. Firma je otvorena i svi troškovi teku. Molim Va da mi kažete koja su moja prava u ovom slučaju jer mi sve više izgleda da se netko sa nama ruga???!!

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Imam pitanje koje spada pod MTU...

Prijatelj ima konobu koja ima MTU, i njegov d.o.o. je naveden na samom MTU, posluje vec tri godine.

On zeli da meni iznajmi samo sank te konobe. U tom slucaju bi on nastavio da priprema hranu a moj obrt bi pripremao pica.

Sto se tice samih minimalnih tehnickih uvjeta, s obzirom da je to jos uvijek jedan te isti prostor i meni daje samo sank u najam, obojica sluzimo iste goste koji koriste isti prostor, dali smo pokriveni sto se tice minimalnih tehnickih uvjeta jer su na ime njegovog d.o.o. koje mi daje sank u najam ili moramo dodati i moj obrt na MTU? Dali je to uopce moguce, jedno rjesenje za jedan prostor gdje istovremeno posluju dva ugostitelja? Ili je moguce imati dva rjesenja za svakog ugostitelja ali dasu oba vazeca istovremeno?

Hvala na pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , kind je napisao:

Imam pitanje koje spada pod MTU...

Prijatelj ima konobu koja ima MTU, i njegov d.o.o. je naveden na samom MTU, posluje vec tri godine.

On zeli da meni iznajmi samo sank te konobe. U tom slucaju bi on nastavio da priprema hranu a moj obrt bi pripremao pica.

Sto se tice samih minimalnih tehnickih uvjeta, s obzirom da je to jos uvijek jedan te isti prostor i meni daje samo sank u najam, obojica sluzimo iste goste koji koriste isti prostor, dali smo pokriveni sto se tice minimalnih tehnickih uvjeta jer su na ime njegovog d.o.o. koje mi daje sank u najam ili moramo dodati i moj obrt na MTU? Dali je to uopce moguce, jedno rjesenje za jedan prostor gdje istovremeno posluju dva ugostitelja? Ili je moguce imati dva rjesenja za svakog ugostitelja ali dasu oba vazeca istovremeno?

Hvala na pomoci!

Ne može!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija