Jump to content

Nemogućnost etažiranja dvorišta?


nas3

Preporučene objave

Poštovani,

Potpisali smo predugovor o kupnji stana u prizemlju obiteljske kuće(visoka prizemnica). Kuća je upravo u procesu etažiranja na dva stana. Uglavnom, kad smo dogovarali kupnju etažiranje nije bilo pokrenuto, a vlasnici su bili uvjereni od strane osobe koja provodi etažiranje da je moguće dvorište podijeliti na dva dijela.Tako smo dogovorili kupnju stana u prizemlju i dijela dvorišta, s time da bi vlasnicima stana na katu dali pravo prolaza do njihovog ulaza, tj, pregradlili bi dvorište na način da oni imaju prolaz nesmetano.Uglavnom, etažiranje je pri kraju, ali nam građevinarci sad javljalju da se etažiranj dvorišta u RH ne provodu, i da možemo kupiti stan, ali dvorište ostaje u suvlasničkom odnosu.Nadalje u katastru i gruntovnici sam dobila informaciju da je izmjera čestice završene 2014.god i da je kao takva upisana jedna čestica u glavnoj knjizi i da se ona više ne može podjeliti na dva dijela. Predlažu nam da napravimo ugovor o pravu uslužnosti prolaza nakon uknjižbe vlasnika, te da možemo ograditi kako želimo, ali mene zanima kako da postanemo vlasnici jednog dijela dvorišta kako smo se sa vlasnicima i dogovorili?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, netko je nesto spominjao da je kao dvodomka, iako ja ne znam sto to kao znaci. Čitam čl.66 st.3 o tome ako se suvlasnici odreknu nekog dijela i svoje suvlasničko pravo ograniče tako da se određenim suvlasničkim dijelom poveže vlasništvo i o tome sastave ugovor , uzima se da je to odgovarajući dio i da se može uspostaviti vlasništvo. Da li se to može odnositi i na ovu situaciju, i što je dvodomka? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A da li se ako napravimo ugovor kojim uređujemo odnose i ograničavamo korištenje suvlasničkog dvorišta na način da se točno navede koji vlasnik koristi koji dio dvorišta, da li se onda taj "naš" dio dvorišta smije ograditi. I što dobivamo zaprravo tim ugovorom o uređenju suvlasničkih os+dnosa, što su nam predložili da možemo napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sama kuća je dvojna građevina,(priljepljena je sa sjeverne strane al to nema veze sa nama),

 

Nema.

 

a sad se etažira na prizemlje i kat

 

Kao što rekoh, vrijedio bi mišljenje u #2. I kao takovo bi bilo upisano u ZK. Etažno vlasništvo s određenim omjerima. U Posjedovnici bi bilo upisano sve skupa (kuća, dvorište), no u Vlastovnici suvlasnički udio 1/2, Etažno vlasništvo E1 i E2, stan 1 i 2 (svaki posebno) gdje se nalazi u građevini, te od čega se sve sastoji, opisno i u m2, te pripadajući sporedni dijelovi isto tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim Vas da li bi ugovor o izvršavanju suposjeda kao takav nasljedili novi vlasnici ako sadašnji vlasnik sa kojim sklapamo taj ugovor proda svoj dio nekretnine? ili bi sa novim vlasnicima morali opet sklapati ugovor o izvršavanju suposjeda(ili bi u tom slučaju u svom kupoprodajnom ugovoru mogli obvezati sadašnjeg vlasnika da pri prodaju drugog dijela nekretnine uvjetuje novom kupcu da preuzme sve što je sadašnji vlasnik ugovorio)?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim i informaciju, obzirom da se prodavatelj u predugovoru obvezao na prodaju stana i dvorišta, dao nam je informaciju da su projektanti izjavili da se dvorište može etažirati, a ne može.Nadalje ne žele nam prepustiti cijelo dvorište kao takvo, pa me zanima da li možemo zatražiti raskid predugovora jer ne možemo doci u posjed dvorištu i upisati ga kao isključivo svoje vlasništvo(a njima pravo prolaza)-jer navodim u predugovoru stoji-prodaja stana i dvorišta? Obzirom da nam to mjenja činjenično stanje.Da smo znali da nećemo biti vlasnici dvorišta ne bi potpisali predugovor.Naravno, raskid uz povrat kapare(odustatninu ne želimo).Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,dogovorili smo kupnju,i potpisali ugovor sa odustatninom,prije etaziranja.krenulo se sa etaziranjem da ni ispalo da ne valja uporabna i gradevinska.zelimo povrat kapare,ici ce i gradevinska inspekcija na teren.prodavac ne zeli isplatiti jer kao nije odustao.medu ostalim nije ishodio energetski certifikat.mozemo li dobiti isplatu odustatnine i lako?

 

Ažurirano

 

Isprika,potpisali predugovor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim i informaciju, obzirom da se prodavatelj u predugovoru obvezao na prodaju stana i dvorišta, dao nam je informaciju da su projektanti izjavili da se dvorište može etažirati, a ne može.Nadalje ne žele nam prepustiti cijelo dvorište kao takvo, pa me zanima da li možemo zatražiti raskid predugovora jer ne možemo doci u posjed dvorištu i upisati ga kao isključivo svoje vlasništvo(a njima pravo prolaza)-jer navodim u predugovoru stoji-prodaja stana i dvorišta?

 

Sukladno ZV, građevina i zemljište čine neodvojivu cjelinu, i suvlasnici građevine su i suvlasnici zemljišta u istom udjelu.

U praksi se često to rješava tako da se definira pravo isključivog korištenja djela zemljišta vezano uz određeni etažni dio (stan). Takav ugovor moraju potpisati svi suvlasnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,dogovorili smo kupnju,i potpisali ugovor sa odustatninom,prije etaziranja.krenulo se sa etaziranjem da ni ispalo da ne valja uporabna i gradevinska.zelimo povrat kapare,ici ce i gradevinska inspekcija na teren.prodavac ne zeli isplatiti jer kao nije odustao.medu ostalim nije ishodio energetski certifikat.mozemo li dobiti isplatu odustatnine

 

Kako ćete proći puno ovisi i kakav ste (pred)ugovor potpisali.

Sadrži li ugovor rokove u kojima prodavatelj mora ispuniti uvjete, je li definiran postuoak u slučaju odustajanja ili neispunjenja obaveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija