Jump to content

Zastara po pravomoćnoj presudi


Melchior

Preporučene objave

Poštovani, molim vas za mišljenje i eventualni savjet,

 

Dakle, situacija je sljedeća: po dospijeću cjelokupnog kredita solidarni jamci i dužnik od općinskog suda dobivaju presudu da su dužni namiriti dugovanje. Presuda bi bila pravomoćna u studenom 2005.g. , no nakon žalbe istu potvrđuje drugostupanjski sud u rujnu 2006.g.

Dalje (iz perspektive samo jednog jamca), ovrhovoditelj poduzima ovrhu na plaći ovršenika u travnju 2008.g no ovaj jamac u tom tenutku više nije zaposlen kod poslodavca čijim podacima ovrhovoditelj raspolaže. Mjesec dana kasnije iste godine, u svibnju 2008.g ovrhovoditelj poduzima i ovrhu na novčanoj tražbini ovršenika, što blokira jamcu sve račune i ovrhovoditelj se zapljenom novca sa njih djelimično namiruje (ne puno). Par godina kasnije navedeni jamac se zapošljava kod novog poslodavca i otvara tekući račun u drugoj banci na koji uredno prima plaću oko dvije godine (te zbog toga misli da se ovrhovoditelj namirio od drugih ovršenika). Tada, u kolovozu 2012.g. stiže blokada i tog računa i zapljena nešto novca sa njega. Jamac otvara zaštićeni račun i od tada na njega prima plaću (nakon što mu poslodavac na plaći ustegne iznos za uzdržavanje) sve do danas. Kako je plaća manja od prosječne, na blokirani račun ne odlazi ništa. Ovrhovoditelj nije ništa poduzimao kod tog novog poslodavca glede ovrhe na plaći: da li je to zbog toga jer je to već "ispucao" kod prethodnog, ili je samo njegova nemarnost?

Znamo da je rok zastare ovrhe po pravomoćnoj presudi 10 godina, no pitanje je od kada taj rok teče: od pravomoćnosti prvostupanjske presude 2005.g (ovrhovoditelj se u Prijedlogu za ovrhu na novčanoj tražbini ovršenika - bankovnim računima, poziva na nju) ili od drugostupanjske presude 2006.g. Ili rokovi teku od poduzimanja same ovrhe 2008.g?

Kako na rokove utječe događaj iz 2012.g - blokada novootvorenog računa i zapljena?

Da li je možda ova ovrha već u zastari i ako jeste, što bi tebalo učiniti da čovjek sve to skine s vrata?

Ako nije, kada bi mogla biti (pod uvjetom da ovrhovoditelj ne krene ovrhom na drugim sredstivma - mogao bi jedino na pokretnine)?

 

Srdačan pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

drugostupanjske presude 2006.g.
_____
pravomoćnosti prvostupanjske presude 2005.g
nemože presuda biti pravomoćna 2005-e godine ako je donesena odluka u drugom stupnju 2006-e godine.

Presuda je postala pravomoćna sa danom donošenja odluke po žalbi,a rok zastare za podnošenje ovrhe je počeo teći prvog narednog dana poslije proteka roka za dragovoljno ispunjenje obveze navedenog u izreci presude,naravno pod uvjetom uredne dostave.

Obzirom da je ovrha podnesena pravodobno,to se zastarni rok od 10 godina računa od pravomoćnosti ovršnog rješenja,no ukoliko ovrhovoditelj unutar istog roka poduzme novu radnju pred sudom ili drugim nadležnim organom u svrhu naplate tražbine,tijek zastare se prekida i otpočinje novi desetogodišnji rok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija