Jump to content

Prava majke i dijeteta nakon razvoda braka


Way123

Preporučene objave

Postovani molim Vas informaciju o tome koja su prva mene i dijeteta prilikom razvoda braka sukladno slijedecoj situaciji.

 

Naime sa suprugom sam 5 godina, od toga 2 godine i 2 mjeseca u braku i imamo dijete od 17mjeseci. Trenutno sam nezaposlena zbog zajednickog dogovora da ostanem kod kuce s dijetetom do njegove 2 godine, zbog cega sam i prekinula radni odnos te sam trenutno nezaposlena. Zivimo u kuci sa njegovim roditeljima, na zasebnom katu. Polovica kuce glasi na supruga, dok druga polovica glasi na njegovu sestru. Stan smo dodatno adaptirali i opremili novcem dobivenim nakon svadbe, cime smo takoder pokrili i njegov minus na racunu koji je bio iz vremena kada se nismo poznavali. Od zajednicke stecevine tu je jos i auto. Kada smo se upoznali, tada je njegova placa isla na kredit koji je imao od prije, dok sam ja svojom financirala ostale zivotne potrebe. Molim vas da mi pojasnite koja prava sto se tice podjele imovine imamo dijete i ja, te s obzirom da nisam u mogucnosti financirati najam stana dok se ne zaposlim i dijete ne dobije mjesto u vrticu.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dijete ima pravo na alimentaciju koju odredi sud.

 

vi imate pravo potrazivanja polovice ulaganja od suprogove polovice kuce (stana) do kojih je doslo ako ih mozete dokazati.

 

nazalost ako vas odluce izbaciti iz kuce morati ce te otici prije ili poslije.

 

mozete potrazivati uzdrzavanje od bivseg supruga trajanja do 1.g. nakon pravomocnog razvoda.

-sud odlucuje o iznosu ovisno o svim cinjenicama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani molim Vas informaciju o tome koja su prva mene i dijeteta prilikom razvoda braka sukladno slijedecoj situaciji.

Molim vas da mi pojasnite koja prava sto se tice podjele imovine imamo dijete i ja, te s obzirom da nisam u mogucnosti financirati najam stana dok se ne zaposlim i dijete ne dobije mjesto u vrticu.

 

Unaprijed hvala.

- dijete ima pravo na alimentaciju, baš kako Vam je i napisao poštovani g-din u prethodnom postu, što se određuje u samom postupku za razvod braka, prilikom donošenja odluke s kojim od roditelja će dalje živjeti..,

- Vi trebate pokrenuti parnični postupak radi utvrđivanja i podjele bračne stečevine u kojem se utvrđuje što je kod Vas bračna stečevina, stečevina nastala za vrijeme trajanja Vašeg braka, te se ista dijeli, sukladno važećem Obiteljskom zakonu, na jednake djelove (50-50) između Vas i supruga, bez obzira tko je koliko ulagao i doprinosio prilikom stjecanja iste,

- također Vi imate pravo pokrenuti postupak u kojem ćete tražiti Vaše uzdržavanje od strane supruga nakon razvoda braka. Taj postupak trebate pokrenuti do okončanja postupka razvoda braka, iznimno i nakon okončanja istog, ako su za vrijeme trajanja samog postupka bile poznate činjenice na kojima ćete temeljiti svoj zahtjev, te Vam sud može odrediti isto u trajanju do godine dana, a ako se činjenice radi kojih ste to ostvarili, ne promjene (ne zaposlite se isl.) unutar tih godinu dana, možete tražiti i produljenje tog roka, ali prije isteka istog..,

- do okončanja postupka utvrđivanja i podjele bračne stečevine niko Vas nemože "izbaciti"..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Postovani molim Vas informaciju o tome koja su prva mene i dijeteta prilikom razvoda braka sukladno slijedecoj situaciji:

dobili smo kćer 2007 i otada živimo zajedno a 2015 smo se vjenčali. živimo na katu kuće njegovog djeda i bake gdje mi nikad nisu dali adresu. imamo stan pola vlasnica ja pola on,u koje je stavio podstanare i prima najamninu oko 2 god.

ja imam kredit za auto a on ima izvađene nenamjnske kredite za ne znam što sve ne samo znam da ih na mene i malu nije trošio, nego na svoj fakultet i skupe aute i ne znam na koje sve stvari. njegove novce nikad vidjela nisam. također služi sa strane i ne prikazuje sve primanje kroz račun. ja se moram maknut iz kuće i htjela bi s djetetom otići na stan da dijete ne mijenja skolu i da joj bude manji sok. za dijete se od prvog dana jako slabo brine.

kaže ako ćemo na sud da će tražit da mu podmirim pola kredita i da na stan ne idem. molim Vas za bilo kakve informacije na koje imam pravo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 6 sati , vlatkaaa je napisao:

kaže ako ćemo na sud da će tražit da mu podmirim pola kredita i da na stan ne idem. molim Vas za bilo kakve informacije na koje imam pravo?

Vaš brakorazvod nema veze sa podjelom bračne stečevine. Imate pravo na polovicu svega što ste stekli radom ili što potječe iz imovine stečene radom i to tijekom trajanja bračne i izvanbračne zajednice. Također, imate pravo useliti u stan ili tražiti da Vam daje polovinu dobivene najamnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvenstveno je pravo djeteta da ima što stabilniju situaciju i da se djetetove okolnosti što manje mijenjaju. Dakle, ako s te strane postoji mogućnost da se on iseli, a da Vi ostanete u kući, to bi bila najbolja situacija.

Vi možete "istjerati" podstanare i sami se useliti u stan sukladno Zakonu o najmu stanova, ali morate poštovati rokove iz Zakona (tri, odnosno šest mjeseci). Pola kredita ste dužni podmiriti samo ako su oni dugovi bračne zajednice, a po Vašim riječima oni to nisu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija