Jump to content

Nasljeđivanje po tuđem nasljednom pravu


KeepingUp

Preporučene objave

Pozdrav. Nakon smrti moje bake i djeda ostala su 3 njihova sina i 1 kcer i ja kojoj je otac umro(takoder njihov sin). Kcer(moja teta)se odrekla svega. Zatim je jos jedan njihov sin umro. On je imao 2 djece i imao je djevojku. Na nasoj raspravi su se pojavila ta njegova djeca i odvketnica djevojke njihovog oca. Nasa rasprava je stavljena na celanje dok se ne procita oporuka mog strica koji je umro. Napominjem da je sve bilo na mom djedu i baki. Kako je onda nasa javna biljeznica mogla prekinuti nasa raspravu do daljnjeg, dok se ne procita oporuka mog strica koji nema nista? Dakako, proslo je 6 mjeseci i ta njegova djeca i djevojka su isli procitati tu oporuku, i tamo im je receno da se nista ne moze uciniti dok se ne zavrsi ostavinska rasprava mojih djeda i bake. Ko je tu lud?? Ta njegova djevojka zeli dokazati da su oni zivjeli zajedno 3 god tako da ona ima ista prava kao i njegova djeca. Stric je u oporuci napisao da ona tu moze stanovati do svoje smrti. Ali ona zeli dokazati da su zivjeli zajedno 3 godine tako da moze imati nekakva zakonska prava na stan? Mozete li mi objasniti dali ona to moze uciniti ako je on u oporuci napisao da u stanu moze biti do svoje smrti. I jos jedna stvar zasto moja majka nema apsolutno nikakva prava, koja je bila u braku s mojim ocem koja je sudjelovala u izgradnji kuce, koja je nakon smrti mog oca ostala tu i odgajala mene, a djevojka mog strica samo treba dokazati da je tu zivjela 3god i moze nasljediti imovinu. Koja je to logika?? Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatim je jos jedan njihov sin umro. On je imao 2 djece i imao je djevojku.……………Ta njegova djevojka zeli dokazati da su oni zivjeli zajedno 3 god tako da ona ima ista prava kao i njegova djeca.…
ukoliko "djevojka"dokaže status izvanbračnog druga smatra se nasljednikom vašeg strica,čime stječe nasljedno pravo iza umrlih djeda i bake,ali ne po svom vlastitom pravu već po pravu svog umrlog izvanbračnog druga http://www.legalis.hr/forum/entry.php/28-Nasljedna-transmisija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

onda je sve jasno.

Članak 10.Zakona o nasljeđivanju

Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju

njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove…

 

zar to ne važi i za "izvanbračunu suprugu" .

nasljedika koji je umro nakon svojih roditelja (prije ostavinske rasprave) ili prije svojih roditelja nasljeđuju jegova djeca.

 

Ažurirano

 

Pozdrav. Nakon smrti moje bake i djeda ostala su 3 njihova sina i 1 kcer i ja kojoj je otac umro(takoder njihov sin). Kcer(moja teta)se odrekla svega. Zatim je jos jedan njihov sin umro. On je imao 2 djece i imao je djevojku. Na nasoj raspravi

 

kad je umro ? poslije ili prije oca i majke?

kad su umrli baka i djeda ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zar to ne važi i za"izvanbračunu suprugu" .nasljedika koji je umro nakon svojih roditelja (prije ostavinske rasprave)
ostavina umrle osobe prelazi na nasljednike u trenutku njegove smrti,što će reći u konkretnom slučaju da je stric po smrti svojih roditelja stekao ostavinu,no kako nije dočekao okončanje ostavinskog postupka,to su osnovom zakona u njegov pravni položaj stupili njegovi zakoniti nasljednici.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jos jedno pitanje. S obzirom da ostavinska rasprava jos nije gotova, i da nitko nije vlasnik nicega a svi zivimo u istoj kuci, svak u svom stanu. Dali netko moze odredivati gdje se neko smi a gdje nesmi parkirati? I dali policija u slucaju dolaska tu moze nesto napraviti? Imamo veliki vrt koji se ne koristi, i koji ce se podjeliti na jednake djelove, dali se u ovom trenutku bilo tko od nas moze po njemu parkirati kako hoce?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba imati u vidu da činjenica vođenja ostavinskog postupka i njegov krajnji ishod neutječe na trenutno posjedovno stanje ostavštine,budući da se u ostavinskom postupku utvrđuje što čini ostavinu iza umrlog,tko su nasljednici i prava koja svakom od nasljednika pripadaju,a nikako da utvrđuje kome pripada posjed,obzirom da je posjed činjenica/faktičko stanje a ne pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija