Jump to content

Oduzimanje oružja lovcu!


Tin123

Preporučene objave

Pišem Vam u ime svog oca.

 

Otac mi je lovac i aktivno se bavi lovom, također posjeduje i lovačko oružje.

Međutim jučer mu je policija došla na vrata da mora predati oružje jer ga je jedan osoba prijavila da joj prijeti ubojstvom uz svjedoka. Prijava se temelji na tome da je moj otac prošao autom kraj te osobe i iz auta joj prijetio da će je ubiti.

Jučer je oružje predano policiji, ali sada mene zanima kakva su naša prava s obzirom da se radi o lažnoj prijavi i što mi dalje možemo poduzeti da se mom ocu to vrati?

Napominjem da je otac uvijek poštivao sve propise o čuvanju i korištenju oružja,nikada nije počinio ikakav prekršaj, ima sve uvjete za siguran smještaj oružja i ne postoje nikakve okolnosti u kojima bi oružje moglo biti zloupotrebljeno (nema uživanja alkohola ni ikakvih narušenih odnosa s okolinom). Smatram da je ovo nepravda i da te tako može bilo tko prijaviti.

 

Unaprijed hvala za pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko otac nema veze s ovom kaznenom prijavom, neka odmah podnese kaznenu prijavu protiv osobe koja je njega prijavila, a radi kaznenog djela lažnog prijavljivanja kaznenog djela.

 

Nažalost, ovo je uobičajena procedura i tako dugo dok se sve ovo ne razriješi, oružje neće dobiti natrag.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mora niti ići na sud ako policija utvrdi da je prijava lažna. Međutim, često policija i državno odvjetništvo ne vode nikakav postupak, ali ga oštećenik nastavi privatno, pa to oduži rok vraćanja.

 

Ne nužno. Ako policija utvrdi da je prijava lažna, a oštećeni normalan građanin, u dogovoru s DO mogu mu bez problema vratiti oružje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma, imao sam ja takvih slučajeva i kao lovac i kao lovnik. Svatko različito tumači prijetnje, pa misli da ono što je izgovorio nije ništa. Primjer: jedan moj kolega lovac je bio isprovociran drugim zbog toga što ga je ovaj stalno nešto cinkao i već je svima to drukanje išlo na živce ali je samo ovaj već stariji čovjek izjavio kako su"..njegova djeca već odrasla i neće plakati za njim , a od ovog drugog su mala." Ovaj je to prijavio kao prijetnju. Znam da je to ovaj prvi rekao u afektu i misli da se nije prijetio ali ja mislim da se je prijetio iako vjerojatno nema namjeru učiniti ništa. Ostao je bez oružja, naravno. Ali ga je ipak nakon nekog vremena dobio uz upozorenja svih (kako policije tako i nas koji smo ga isto upozorili da nećemo trpiti više nikakav ispad, iako se radi o čovjeku kojeg bi "mogao na ranu staviti".

I meni se nešto slično dogodilo, ali nisam ostao bez oružja, jer sam i rekao da mi ne pada na pamet zlouporaba oružja.

Mislim kako je to stvar procjene policije i da oni imaju iskustva u tome. Također sam mišljenja i da je otac od tin123 nešto "izlajo" što nije trebao, pa neka to i rješava s ovim drugim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Prošli tjedan je mom ocu došlo Rješenje od državnog odvjetništva u kojem piše da je odbačena kaznena prijava zbog kaznenog dijela lažnog prijavljivanja, a također odbačena je i kaznena prijava tog lika što je prijavio mog oca za kazneno dijelo prijetnje (to isto piše u tom rješenju).

Mene sada zanima koji je daljnji postupak što ga mora poduzeti moj otac da mu se oružje vrati?

Stravstven je lovac, a s obzirom da je sada vrijeme lova na koji način može to sve skupa požuriti da mu se vrati ono što mu je oduzeto!

 

Ažurirano

 

Hasko moj otac nije ništa izlanuo nego se znači prijava temeljila na tome da je prošao kraj tog lika s autom odnosno mimoišli su se, a s tim likom je navodno bila još jedna osoba koja mu je svjedok kod prijavljivanja kaznenog djela prijetnje. Kod mimoilaženja s autom moj mu je otac kao pokazao prstom znak pištolja.

To je sve izmišljeno s namjerom da moj otac ostane bez lovačkog oružja!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prepisano iz Rješenja:

U navedenom predmetu, temeljem priloga dostavljenih uz zapisnik o zaprimanju kaznene prijave, te službenih zabilješki o obavljenim obavijesnim razgovorima sa mojim ocem, B.B. te temeljem provedene dokazne radnje ispitivanja u svojstvu svjedoka OSUMLJIČENIKA je zaključeno da postoji osnovana sumnja da je moj otac početkom mjeseca rujna, prilikom mimoilaženja sa osobnim automobilom sa OSUMLJIČENIKOM prema istome pokazao rukom znak pištolja, međutim ocijenjeno je da takvom radnjom ne bi bila ostvarena obilježja kaznenog dijela prijetnje iz čl. 139.st.2. Kaznenog zakona, već eventualno obilježja kaznenog dijela prijetnje iz čl.139st.1.Kaznenog zakona za koje se kazneni progon poduzima privatnom tužbom, zbog čega je ovo državno odvjetništvo donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv mog oca zbog kaznenog dijela prijetnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može otići u upravne poslove policije podnijeti zahtjev za povrat oružja. Oni to zaprime, pošalju lokalnu postaju u provjeru (kao da prvi put nabavlja oružje - dolaze doma, razgovaraju s njim i članovima obitelji, provjeravaju gdje inače drži oružje, razgovaraju sa susjedima...). Napravit će i uvid u taj spis za prijetnje i eventualno povezane spise. Na kraju će dobiti rješenje o povratu ili trajnom oduzimanju (u upravnom postupku, bez obzira na ovaj kazneni).

 

Sad, hoće li biti povrat ili trajno oduzimanje, nemoguće je reći napamet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod mimoilaženja s autom moj mu je otac kao pokazao prstom znak pištolja.

To je bilo i više nego dovoljno da ostane bez oružja. ( Pod pretpostavkom da je istina)

Neka postupi po naputku G-mana i usput razlaje svima da nikom više ne pada na pamet lažno prijavljivanje.

Nećete zamjeriti ako vas malo podučim kako lovac (makar i "strastven") ne znači biti kauboj s puškom koji jedva čeka otvorenje sezone na određenu vrstu divljači kako bi mogao zadovoljavati svoju strast, nego prije svega dobar gospodar kojemu je na zadnjem mjestu odstrijel kao nagrada. S druge strane , i sokolarenje je, a ne samo puška, način lova na sitnu divljač kao i lov zamkama (puh).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija