Jump to content

Obavezni elementi računa u online trgovini


TeaBee

Preporučene objave

Postoje li minimalni elementi računa ukoliko se radi o online kupovini (karticom, paypal-om i slično).

 

Naime, obavezni elementi računa u domaćoj trgovini su propisani zakonima, ali da li se ti isti zakoni odnose i na račune u međunarodnoj/online trgovini.

 

Konkretan problem/primjer:

 

Jučer smo, plaćajući račune, žena i ja shvatili da smo opljačkani, odnosno da se dogodila nepoznata transakcija na kojih 500-tinjak kuna na njenom računu.

 

Na internet ispisu ne piše ništa osim opisa plaćanja, gdje se spominje neka lijeva firma (koju ne pronalazim na internetu) "GLOBAL-SOLUTION SHENZHEN", i to su svi podaci koji postoje o primatelju na tom računu.

 

Da li banka uopće smije ovakav zahtjev za naplatom, gdje ne pišu nikakvi podaci na računu (niti IBAN primatelja, niti ime, niti išta osim OPISA plaćanja), provesti?

 

Da li je banka bila dužna, ukoliko im dolazi na naplatu račun koji nema dovoljno elemenata (ako su takvi propisani, što je upravo i moje pitanje), odbiti takvu naplatu?

 

Je li ovo "siva zona" koja ne štiti potrošača/korisnika bankarskih usluga?

 

Što se samog predmeta tiče, kontaktirali smo banku, kartica je poništena (jer se radi o VISA kartici za koju je dovoljan "samo" broj kartice i sigurnosni broj, ne i Token za inozemnu kupovinu (iako u lokalnim web-shopovima se aktivira PBZ 3d security i traži jednokratni pin generiran čitačem/tokenom)), ali me zanima, da li je Banka prekršila kakav zakon jer dopušta transakcije sa nepotpunim informacijama (ponavljam, ako postoji propisano što to transakcija sve mora sadržavati).

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao sto ste i sami rekli, dovoljan vam je broj kartice i CV broj da se izvrsi naplata preko interneta...

tako da je lako moguce da vam je netko dosao do danih podataka.

 

mozete poslati vasoj banci sluzbeni upit sto su poduzeli da provjere ispravnost dane transakcije.

- dobit ce te standardni odgovor.

 

tako da sam misljenja da mozete zaboraviti na te novce, i eventualno potrazivanje od banke...

 

drugi put bolje cuvajte vase kartice i pazite kome dajete podatke...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se povrata novca tiče, postoji vjerojatno da će se dogoditi:

Banka već zna o kojem se iznosu radi, zna da je internet trgovina.

 

Taj site koji je prodao robu morao se registrirati kod VISA-e da bi mogao koristiti njihove usluge naplate i imati račun na koji će se prenijeti iznosi.

 

Sljedeći postupak Banke je da zatraži podatke o prodavatelju (web trgovini), te da je traži podatke transakcije: popis proizvoda, adresu dostave i sl.

 

Što se povrata sredstava tiče, nije da ću propast zbog 75€, više me zanima kako Banka može autorizirati naloge koji nemaju skoro nikakve informacije (osim "platitelja", opisa transakcije i iznosa).

 

Dakle, postoji li kakva regulativa koja obvezuje Banku da provjerava elemente računa prije nego ih odobri - što zakon(i) o tome kaže/u?

 

Znači li to onda da bi Konzum mogao na samoposlužnim blagajnama karticom naplaćivati račune bez ikakvih podataka osim iznosa?

 

Ako ne - što ga priječi (osim što koriste POS banke koji vjerojatno kroz sustav zna o kojem se točno prodavaču radi)?

 

Dakle, zanima me, postoji li kakav naputak/zakon koji propisuje kakav račun se može, a kakav račun se ne može naplatiti?

 

Ako ne - onda je to PROPUSTČINA u sustavu/zakonu.

 

Ažurirano

 

Što se tiče zaštite broja kartice i CV-a....

 

Da, netko ga je očito ukrao i sumnjamo na jednu transakciju (falsificirane Uggs-ice koje su uništene i site zaplijenjen/ugašen prije više od godinu dana), ali i dalje smatram da bi trebalo biti više zaštite osim te dvije informacije, odnosno da bi i Banka trebala pratiti kome što dopušta da se naplati.

 

Da dođem u njihovu poslovnicu pokrivenog lica (skrivam identitet), zasigurno bi im bio sumnjiv i imao bih više pratitelja nego na Facebook-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija