Jump to content

molim pravni savjet za kupnju stana


Evaa

Preporučene objave

Molim pravni savjet!

Zainteresirana sam za kupnju stana. Problem je sljedeći: 15-tak godina unazad taj je stan imao i tavan u kojem su se koristile dvije sobe (cca30m2) prodavatelji su taj tavan prodali. Za tu kupoprodaju postoji ugovor u kojem je jsano naznačeno da se prodaje/kupjue tavan sa zasebnim ulazom. Problem nastaje kada su ti novi vlasnici tavana na isti digli hipoteku (i naravno ne plaćaju). Prodavatelji stana nisu znali za to dok ga nisu odlučili prodati meni. E sad u z.k. izvadku stoji da su prodavatelji vlasnici stana zajedno s ovima koju su prodali tavan (vlasnici 2/16 stana) i da je stan pred ovrhom. Kako je to moguće riješiti jer mi se stan zaista sviđa i nema veze s tavanom. Kako razgraničiti te dvije cjeline i da se tereti samo tavan...na koji i je dignuta hipoteka i koji nema veze s mojim prodavateljima?:predaja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjetujem vam angažiranje odvjetnika radi detaljnog pregleda situacije, koja je dosta komplicirana. U svakom slučaju, izgleda da su prodali suvlasnički dio stana, jer drugačije to nisu niti mogli izvesti.

 

Također vam savjetujem da stan kupujete jedino i isključivo ako vam i ti suvlasnici s tavana žele prodati svoj dio i to na način da se kupoprodajna cijena za njihov dio isplati ovrhovoditelju koji će onda maknuti ovrhu s tog suvlasničkog dijela i vi ćete biti upisani 1/1 na cijeli stan (s tavanom).

 

Druga opcija je etažiranje (na način da se tavan izdvoji u posebnu jedinicu), ali za to će vam biti potreban pristanak svih suvlasnika cijele zgrade i ovrhovoditelja, pa to smatram teže izvedivim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Zar se banka zaista može krenuti naplatiti iz prodaje stana drugog vlasnika samo zato jer u z.k. izvadku nije to provedeno. Jer "kao ne zna se" koji dio stana su drugi vlasnici založili kad se iz kupoprodajnog ugovora to jasno da iščitati. Samo da napomenem da se tu radi o knjizi položenih ugovora. Zar nije, osim etažiranjem, nikako moguće provesti taj ugovor o kupoprodaji tavanskog prostora. Sad je u postupku sjedinjavanje položenih ugovora i upis u glavnu knjigu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Banka ili ima ovrhu na suvlasničkom dijelu od 2/16 stana ili su i sadašnji vlasnici (vaši prodavatelji) bili založni dužnici po tom kreditu (što sumnjam, ali je moguće).

 

Taj stan je činio cjelinu zajedno s tavanskim prostorom. Koliko vidim po vašoj objavi, vaši prodavatelji su taj tavan prodali na način da su prodali suvlasnički udio i u ugovoru utvrdili na što bi se taj udio trebao odnositi.

 

Ako je stan u podulošku KPU upisan zajedno s tavanskim prostorom, on je u pravnom prometu jedna jedina stvar i bez etažiranja ne možete kupiti samo stan bez tavana, nego kupujete suvlasnički udio na cijeloj nekretnini, što ne savjetujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet hvala :-). Dobro, uzmimo najgoru varijantu, ja kupim stan i dođe do ovrhe, što se dešava u tom slučaju? Sud može ovršiti 2/6, za koje prema zk izvadku se ne zna koje su, iako se iz ugovora o kupoprodaji da iščitati. Tko će kupiti udio u stanu nekoga? Jel to ima smisla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas da uzmete u obzir da sve što vam pišem pišem na slijepo i bez uvida u dokumentaciju, tako da sve što sam napisao uzmete kao određene smjernice kod daljnjih provjera.

 

Teoretski je moguće da netko kupi 2/16 stana. To se najvjerojatnije neće dogoditi, ali ako ovrha protekne neuspješno, ovrhovoditelj ima pravo tražiti upis prisilnog založnog prava na toj nekretnini - i tada će se dogoditi situacija da ćete imati upisano prisilno založno pravo na 2/16 stana. To možda vama neće smetati, ali ako se odlučite kasnije prodati stan, teško ćete naći kupca za njega s upisanim prisilnim založnim pravom.

 

Druga opcija je da kupite i te 2/16 stana u ovršnom postupku koji je pokrenut. U tom slučaju se morate pripremiti na to da ćete morati izbaciti stanare iz tog tavanskog stana ili se dogovoriti s njima da ostanu živjeti tamo, ali da vam plaćaju najamninu.

 

Uglavnom, situacija se da riješiti, ali zahtjeva vrlo oprezan pristup da se ne biste doveli u poziciju da ste na terenu vlasnica stana, a u knjigama suvlasnica u 14/16 dijela stana i tavana na kojemu je upisana ovrha/prisilno založno pravo s kojim nemate nikakve veze.

 

Također, ako vi mislite stan kupovati preko hipotekarnog kredita, najvjerojatnije vam niti jedna banka neće odobriti takav kredit s trenutnim stanjem upisa u zemljišnoj knjizi, odnosno KPU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani, molim vas za pomoc u vezi kupnje stana. Stan se prodaje preko punomoci iz njemacke(koja je specijalna i do opoziva no stara vec godinu dana a prodavateljica je zena od 80 i koju) Ona je taj stan nasljedila od izvanbracnog supruga koji "navodno" nema djece. Zk je "cist" bez tereta. Mene zanima na sto bi valjalo pripaziti? Osoba koja prodaje stan iskljucivo zeli pola novca na "ruke"-dati mi pravo upisa ali mi se ukniziti u C (a brisovno mi kaze dati )-on iako je ounomocenik kaze ne želi nista potpisivati u ugovoru o kreditu...pa bi ja morala6za ostatak dici gotovinsi krefit. Meni to ništa ne zvuci dobro, pa ako mozete samo svoj savjet/misljene? Hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bježite od toga.. Trebalo bi detaljno provjeriti nekretninu, prodavatelja, opunomoćenika, punomoć,.. Previše rizika u tom poslu u odnosu na velik broj stanova na tržištu, a i cijela priča s punomoći, ženom u Njemačkoj, novcem na ruke mi je jako sumnjiva i vrlo slična ''zahvatima'' koje su neki kamatari radili..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan se prodaje preko punomoci iz njemacke(koja je specijalna i do opoziva no stara vec godinu dana

Potpisujem što je LjuboZG savjetovao.

Ni u kojem slučaju ne ulaziti u takvu kupnju.

Za početak, kod nas ne možete ostvariti upis vlasništva u gruntovnici ako je punomoć starija od godinu dana.

 

a prodavateljica je zena od 80 i koju) Ona je taj stan nasljedila od izvanbracnog supruga koji "navodno" nema djece.

 

Vi uopće ne možete znati da li je ta punomoć krivotvorena.

Praksa je da se nađe osoba slična toj vlasnici, napravi se krivotvorena osobna iskaznica (ili se čak uzme iskaznica od te osobe!) i kod javnog bilježnika napravi se punomoć. Uz malo šminke, frizure i sl. svaka treća osoba te dobi može proći kao osoba sa slike iz iskaznice.

 

Nadalje, ne možete znati vodi li se u Njemačkoj ili negdje kakav spor oko ostavine. Pogotovo ako se radi o 'vanbračnoj' suprugi.

 

Osoba koja prodaje stan iskljucivo zeli pola novca na "ruke"-dati mi pravo upisa ali mi se ukniziti u C (a brisovno mi kaze dati )-on iako je ounomocenik kaze ne želi nista potpisivati u ugovoru o kreditu...pa bi ja morala6za ostatak dici gotovinsi krefit.

Ovo podcrtano je još jedna zamka!

Što ako u ovako sumnjivoj situaciji nešto krene po zlu?

Vi zapravo nemate dokaz da ste dali taj novac.

 

Uostalom, kako možete znati da taj 'opunomoćenik' nije isto tražio i od još 5-6 naivnih kupaca? I onda lopina jednostavno odustane od prodaje, i vaš novac spremi u džep. I vaš, i od drugih lakovjernih kupaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija