Jump to content

Par nejasnoća oko prijave poreza na internet rad za inozemne firme / pojedince


Taxation_sensation

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Radim kao freelancer kako samostalno, tako i na Upworku. Već sam ove godine prijavio dio novca koji sam do tada zaradio na upworku, no nisu mi jasne neke stvari oko uređivanja odnosa sa pojedincima i općenito oko opravdavanja novca.

 

1. Uzmimo za primjer situaciju koja mi se dogodila sa tom prvom prijavom. Recimo da mi je Upwork isplatio 500 dolara. E sad, prije nego što krenem dalje, neki od vas možda ne znaju kako uw funkcionira. Vi radite za neki iznos, recimo 10 dolara po satu. Od toga upwork uzima 10 odnosno 20 posto po novome. Dakle klijent uplati 10 dolara, ja od toga zaradim 8, 9 kad za istog tog klijenta napravim više od 500 dolara posla. Glupavo je, znam, no što je tu je. E sad, u uw financijskim izvještajima piše da sam ja podigao 500 dolara, no isto tako piše da sam ja "zaradio" 600, što nije istina jer tih 10 posto nikada nisu bili moji. To je kao da tvrtka a daje tvrtki b 600 dolara za projekt, a tvrtka b isplati 500 tih dolara za plaće, 100 uzme sebi a na platnoj listi piše 600 dolara...

 

U glavnom, oni su meni isplatili 500 dolara na paypal račun. Paypal u konverziji uzima proviziju. Nisam si tada još napravio devizni, pa mi je novac stigao na žiro račun. Ako je dolar tada bio 6.5 kuna, oni su mi isplatili po 6.3, tako da je na žiro sjelo, bubnut ću, 490 dolara u kunama. Nakon konzultacija sa ženom u poreznoj, ja sam uredno prijavio porez NA TAJ IZNOS od 490 dolara u kunama.

 

E sad, žena je mene tražila neki dokument kojim ja mogu dokazati da sam dobio toliko i toliko novaca od uw-a. Oni ne izdaju NIŠTA osim potvrdnog emaila da su mi isplatili, u ovom slučaju 500 dolara na paypal račun. Imaju i nekakav dokument gdje piše mjesečna, tromjesečna, godišnja zarada itd, na kojem međutim piše samo ova cifra koju nisam ostvario, dakle 600 dolara. Na kraju je jedini dokaz koji je uzela u obzir bio ispis transakcija iz banke.

 

Sada me zanima, kada dođe 1-2 mjesec i ja budem morao prijavljivati porez, što će oni od mene tražiti, kako ću opravdati novce i na koje ću ja to novce morati platiti porez?

 

2. Našao sam firmu isto iz SAD a za koju sam radio jedan dobar kratkotrajan posao. Oni su mi uplatili, recimo opet 500 dolara na paypal, no iz nekog razloga je isti u tom slučaju uzeo proviziju prije konvezije, pa sam dobio recimo 475 dolara na ruke. Napisao sam čovjeku invoice na 500 dolara i poslao to, on je sve isplatio, no kako da ja to prijavim?

 

3. Imam klijenta iz UK za kojeg trenutno radim preko uw-a. Htio bih ga iz očitih razloga maknuti od toga, da mi čovjek direktno uplaćuje na paypal. S obzirom da je on pojedinac kojem ja kao pojedinac naplaćujem uslugu, kako bih to onda prijavio, što mi za to sve treba, i moram li onda tog čovjeka nekako inkomodirati?

 

4. Kada smo već kod paypala, molim nedvosmislen odgovor - moram li ja prijaviti porez u roku od 7 dana od kad mi neki novac sjedne na paypal, ili u roku od 7 dana od kad taj novac prebacim na žiro? tvrde ljudi da je potonje, no molim potvrdu.

 

Ovo se odužilo... U svakom slučaju, unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija