Jump to content

Dugovi nakon očeve smrti


sandratRI

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Molim za pomoc, savjet... Prije mjesec dana mi je otac preminuo od srcanog. Pogrebnik nam je rijesio sve papire i sada cekamo ostavinsku raspravu. Da li se moramo nekome javiti na sud da pokrene ostavinsku ili se to automatski pokrece i cekamo pozive?

U medjuvremenu su na ime pokojnog oca poceli dolaziti ispisi i obavijesti iz banke...šokirali smo se i ja i moja obitelj...opomena za kredit...dug cca 20 000 kn, dug na tekucem 1 000 kn i dug na kreditnoj kartici 6 000 kn. Nakon sto smo obavijestili banku o smrti oca, odmah su mu blokirali zadnju mirovinu a opomene su nastavili slati adresirano na obiteljsko prezime. Nije nam jasno kako je banka ocu, srcanom bolesniku mogla dat kredit bez instrumenta osiguranja. Da li smo mi duzni vratiti dugove iza pokojnog oca o kojima nismo imali pojma? Iza njega smo ostali brat i ja kao nasljednici, međutim u Hrv nema nista za naslijediti osim tih dugova, a u Bih ima nekretninu, ali tamo nije sproveden ni smrtni list ni pokrenuta ostavinska. Da li se gleda sve zajedno steceno za zivota ili je svaka drzava za sebe? Unaprijed hvala svima koji odgovore...svaki savjet je dobrodosao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

Žao mi je zbog Vašeg oca.

Imao sam situaciju u 1.mj istu . Ostavinska rasprava se pokreče sama ,odnosno ne morate ništa na sud. Na ostavinskoj morate navesti koja je imovina od oca . tipa auto,motor,kuča,zemlja .....

 

Onda se mora napraviti procjena te ostavine ( naravno morate platiti nekog da to procijeni ) ako imate zemlju i kuću na oca i to sve se procijeni na cca karikiram 100,000kn .

 

Ako se vi odlučite da će te preuzet ostavinu morate platiti sve dugove banci i OSTALE dugove koji će se sigurno pojavit ( kazne,ovrhe bla bla)

 

Ako se ODREKNETE svi nasljednici.Odnosno Vi,brat,sestra,majka . Ne preuzimate nikakve postojeće dugove ili moguće .

 

Ako se odreknete ide postupak da se gleda drugo koljeno (stričevi i to) .ako se drugo koljeno odrekne onda se traži i TREĆE . To je daljnja rodbina.Tako stoji kod njih meni je to isto bezveze ali.....

 

Uglavnom najbitnije da se odreknete ako ne želite vračati banci kredit,zajam,minus itd. Samo je problem ako imate kuću u kojoj sada živite onda morate preuzet ostavinu,ako je kuča na pokojnog oca .

 

Sve ovisi što je bilo na oca i koliko se isplati to preuzeti.

Moj pokojni otac je digao kredit za koji mi nismo znali od 10,000e i imao je ostavinu stari auto (700e vrijedan),dva pištolja,skuter(100e cca) i zadnju mirovinu. Kad se t sve zbroji to ispadne oko 1000e na grubo.t bi mi trebali kao samo platiti i gotovo. Samo je problem ako se kroz 2,3,5 godine pojavi neki dug od 5,000e ,10,000e MI TO MORAMO PODMIRITI .zato što smo preuzeli DUG na sebe sa ostavinom .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,isto imam pitanje..znaci otac je umro ostali su dugovi i nekretnina.Kredit kojinje ostao ima zivotno osiguranje i depozit kao instrum. osiguranja-dali ce to priznati kao otplatu tog kredita.

Isto tako se mekretnina jos otplacuje ,kada stigne ovrha to dali znaci da ce majci sjesti na penziju..

Koliko se ceka ostavinska ,posto majka jos uvijek nemoze nista sto se tice njegovih dugova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija