Jump to content

blueyecat

Preporučene objave

Poštovani, trebala bih savjet, ako mi ga možete pružiti. Nemam nikakvih iskustava s pravom, stoga bih molila ako je moguće savjet ili barem usmjerenje.

Dana 28.rujna 2016. u 8,00 ujutro moja je mama šetala našeg pudla na uzici, napao ih je buldog koji se otkinuo s lanca. Buldog je inače bio već namijenjen za uspavljivanje, ali ga je vlasnik spasio od prethodnog vlasnika (ne znam iz kojih razloga je trebao biti uspavan) i dao rođaku da mu čuva kokoši i konje od lisica, te ga tako spasio od uspavljivanja.

Bulog je bio bez nadzora, bez brnjice, lutao je. Moju pudlu je rastrgao, odvedena je veterinaru koji je slikao ozljede, operirao 4 sata, ali je nažalost preminula nekoliko sati kasnije. Imamo svjedoka napada, čovjeka koji je prolazio autom, dojurio u pomoć, buldogu slomio štap na glavi i tek kada ga je opalio metalnom šipkom, buldog je ispusio pudla.

29.9. prijavili smo policiji koja je vlasnika kaznila prekršajnom prijavom od 200 kn!!! Moja mama je dva puta padala u nesvijest, ima ugriz od pudle koja je krvarila s crijevima vani i od bolova je izgrizla. Dobila je tetanus i pije antibiotike, a možda će morati na plastičnu operaciju. Ali ne žali se i ne krivi pudlića jer je on bio u agoniji. Da je preživio, to i ne bi bilo važno.

Ja sam smrt moga pudla platila (operaciju i zbrinuće) 2000 kn, koliko sam platila njegov život???teško je reći. Kvantificirati 7.godina ljubavi, brige i njege..ja ne znam kako. Policija mi je rekla da mogu podići privatnu tužbu, zbog odštete i emocionalne boli, što ja i želim, ne zbog novaca, nego zbog šoka, tuge i svega što su nam priuštili i činjenice da se kljukamo tabletama i nismo spavale od trenutka kada je moj pudlić ubijen. Zvalo nas je 100 ljudi i davalo nam saučešće jer je moj pudl bio poznat po blagoj naravi i činjenice da nikada nikome nije zaprijetio niti zarežao na nikoga. Imamo svjedoka napada, slike od veterinara, prekršajnu prijavu policiji. Što je potrebno još da se stalne na kraj nemarnim i neodgovornim ljudima?

Moje je pitanje sljedeće: imam li pravne osnove za podizanje tužbe? Kako da to napravim? Koja je to vrsta prava? Kako da postupim?

Bila bih zahvalna na bilo kakvoj informaciji i odgovoru.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, sa zgražanjem sam ovo čitao, iskreno mi je žao, jer sam i sam ljubitelj životinja i uzgajam razne sitne životinje, no...:zao:

 

Možda da prije popričate sa vlasnikom psa, te da se dogovorite da Vam izvrši platež nastale štete, no ako to ne ide, pokrenite parnični postupak radi naknade iste i to:

... kod nadležnog Općinskog suda, suda koji Vam je najbliži (nadležan) podnesete Privatnu tužbu protiv vlasnika psa, radi naknade materijalne i nematerijalne štete....

 

Materijalna - koliko Vas je sve to koštalo (liječenje i zbrinuće), te ako ste imali još kakvih materijalnih (novčanih) izdataka poradi toga

 

Nematerijalna - duševne boli, koje su, s obzirom na opisano, puno veće nego materijalne, navedete cifru, no to će odredit sud, a možebitno i vještačenje.

 

U Tužbi ve detaljno opišete, kako ste i tu opisali, te predložite saslušanje svjedoka (svjedoci mogu biti oni koji su vidjeli sam događaj, te temeljem duševnih boli osobe koje znaju koliko ste bili vezani za psića...)

Također, kao dokaz uz tužbu, priložite svu tu pobrojanu dokumentaciju (veterinarsku potvrdu, presliku policijske prekršajne prijave, slike i dr. dokaze, ako imate)

Na kraju navedete da temeljem tužbe i tužbenog zahtijeva, naslovnom sudu, kao stvarno i mjesno nadležnom, predlažete provođenje postupka u kojem će se saslušati Vas u svojstvu svjedoka i sve druge svjedoke, napisati na koje okolnosti (opisa događaja ili Vaše vezanosti za psića), a također da sud izvrši uvid u dokaze koje ste priložili, te da nakon tako sprovedenog postupka i utvrđenog činjeničnog stanja, donese sljedeću PRESUDU:

 

1. Nalaže se tuženiku (vlasniku psa-podatke istog) da temeljem materijalne štete tužitelju nadoknadi iznos od......kn...

2. Nalaže se tuženiku da temeljem nematerijalne štete-duševne boli tužitelju nadoknadi iznos od .....kn

3. Nalaže se tuženiku da tužitelju podmiri troškove ovog postupka u iznosu od itd..itd..

 

No, bilo bi najbolje, moj savjet Vam je, ako se odlučite za pokretanje parničnog postupka protiv vlasnika psa radi naknade štete, da se obratite nekom odvjetniku koji će Vam sastaviti tužbu sukladno Zakonu o parničnom postupku, poglavito kada se radi o nematerijalnoj šteti-duševnim bolima...

Poštovana, neznam koliko sam Vam pomogao, samo sam Vam šturo pokušao opisati što dalje..

Od sveg srca Vam želim da uspijete sa tužbom i tužbenim zahtijevom i da Vam bude sve to nadoknađeno (mada i sam znam da tu naknada puno ne pomažu), jer znam kako se osjećate...

 

Sretno...!

 

Moje isprike poradi dugog posta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jako mi je žao zbog smrti Vaše pudlice i cijele traume što ste preživjeli. Meni je susjedov njemački ovčar preskočio ogradu u svom dvorištu, izletio kroz kapiju koja je bila otvorena i preko ceste napao moju kujicu. Sreća da se zaustavio samo na jednom dubokom ugrizu kad ju je srušio i što se odazvao na poziv vlasnika koji je sve vidio. inače tko zna... Mogu samo zamisliti koliku ste traumu i bol doživjeli nakon tog strašnog događaja. Čovjek se zablokira u toj situaciji od šoka. A naš zakon je i tako nedostatan i smiješan. Želim Vam brz oporavak jer znam da neće biti lak, i uspjeh u tužbi. Dokle god neodgovorni vlasnici ne budu adekvatno sankcionirani za svoja neodgovorna ponašanja ( jer taj pas je mogao na isti način napasti i dijete ), neće biti pomaka u kulturi držanja niti odnosa prema psima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... jer taj pas je mogao na isti način napasti i dijete ....

 

Poštovani, upravo to, no i taj napadnuti psić je živo biće i ima osjećaje (možda i veće) kao i mi ljudi, ali, jednostavno, nemože bez nas...

U potpunosti se slažem s Vama da smo mi odgovorni za njihovu skrb, držanje i ponašanje, no Zakoni su takvi kakvi jesu, ali i za te i takve Zakone i predviđene sankcije u njima smo, opet, odgovorni mi....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija