Jump to content

Skrbništvo nad psihičkim bolesnikom u zamjenu za nekretninu


dalibor_d

Preporučene objave

Imam specifično pitanje, pa ako netko može pomoći konkretnim i stručnim savjetom bit ću vrlo zahvalan. Radi se o vrlo bolnoj situaciji, u kojoj se obitelj vrlo loše snalazi i potrebna im je sva moguća pomoć da ovu situaciju dovedu u nekakav red.

Dakle, u središtu priče je psihički bolestan muškarac star 52 godine (Dg: Psychosis chr.; Insuciffientio mentalis; Syndroma malignum neurolepticum…), koji je trenutno smješten u privatnom domu za starije osobe (iako s obzirom na dijagnozu bolesti uopće ne bi trebao biti u takvoj vrsti ustanove, već u ustanovi za psihički bolesne osobe). U ovaj dom je smješten nakon očeve smrti i majka trenutno plaća taj smještaj cca 5000 kuna mjesečno - nešto od njegove invalidnine, (budući je riječ o civilnom invalidu Domovinskog rata koji je duže vrijeme proveo u srpskom vojnom zatvoru u Kninu), nešto od drugih socijalnih primanja, a ostatak od svoje mirovine.

Takva je situacija za majku postala financijski neodrživa te je njegova obitelj već duže vremena u potrazi za rješenjem problema.

Ideja je da mu se pronađe „skrbnik“, a pod tim oni podrazumijevaju osobu koja bi, između ostaloga, podmirivala i razliku troškova doma (ovog privatnog ili eventualno državnog), a zauzvrat bi obitelj (brat, dvije sestre i majka) prepisala svoj dio derutnog stana u Splitu dotičnom „skrbniku“. Time bi skrbnik stekao 4/5 stana koji, unatoč svojem lošem stanju, ipak ima značajnu vrijednost. Preostala 1/5 je u vlasništvu osobe o kojoj bi se skrbnik brinuo.

I tu nastaje problem. Naime, prema riječim pravnice iz centra za socijalnu skrb s kojom sam jutros razgovarao, formalni skrbnik se temeljem zakona ne bi mogao uknjižiti na predmetni stan 1/1 niti bi mogao raspolagati njegovom drugom imovinom ni na koji drugi način osim za ime i korist osobe o kojoj se skrbi.

Kako je onda moguće zazrještiti ovu dilemu, to jest kako osoba koja bi ušla u ovaj odnos s ciljem da se zauzvrat može uknjižiti na ovaj stan, to može realizirati? Ugovorom o uzdržavanju ili na neki drugi način? Isto tako me zanima kako u slučaju takvih ugovora zaštititi osobu o kojoj se skrbi i obitelj od eventualne prevare ili neodgovarajućeg postupanja od strane osobe koja bi preuzela na sebe tu obvezu?

Ovo zadnje pitam iz razloga što osobno imam određene rezerve prema osobi koja se pojavila s ponudom da preuzme brigu o bolesniku, odnosno koja se nudi kao potencijalni skrbnik.

Dakle, na koji način netko može na sebe uknjižiti imovinu osobe o kojoj skrbi, te kako se obitelj može pravno zaštititi od eventualne prevare?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija