Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

liona

Porez na drugu prvu nekretninu

Preporučene objave

Poštovani molim Vas za pomoć,

bivši suprug i ja smo 2001.g. kupili stan /46 m2/ na kredit, kad smo se razveli kod javnog bilježnika smo ovjerili ugovor da će se stan uknjižiti na oboje nakon otplate kredita.Tad je javni bilježnik taj ugovor proslijedio poreznoj upravi i dobila sam oslobođenje od plaćanja poreza jer mi je to prva nekretnina, makar taj stan nije ni tad bio u našem vlasništvu već u vlasništvu Ministarstva branitelja, tako je i sad.

Ja bi sad kupila poslovni prostor i napravila prenamjenu u stambeni, veličina je 40m2 te me zanima da li ja sad moram platit porez na tu novu nekretninu i ako da, da li ikako mogu izvesti da ne moram, jer ova prva nekretnina nije nikad ni bila upisana na moje ime?

 

I da li je nužno radit prenamjenu poslovnog u stambeni ako je prostor u poslovno - stambenoj zgradi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana,

kod vas postoje dva moguća problema.

Prvo, ako kupujete poslovni prostor koji je kao takav (etažiran) i naveden u službenim ispravama (ZK), da bi bio pogodan za uknjižbu, u kupoprodajnom ugovoru bi uz sve ostalo tako trebao biti i naveden. A to vam se ne uklapa u odredbe Zakona o porezu na promet nekretnina "Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje..."

 

Kao drugo, nisam baš siguran da nećete u PU "iskočiti na ekranu" kao netko tko je već jednom oslobođen od plačanja poreza.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

za ovo prvo bi onda trebala dogovoriti s prodavateljem da naprave prenamjenu prije nego kupim, s obzirom da je u vlasništvu neke agencije teško ća ću to uspjeti..

 

A što se tiče PU da li mogu tamo riješit da nikad nije ni došlo do situacije da se ta prva nekretnina upiše na mene, nit sam ikad bila vlasnik, samo podstanar... A i s obzirom da ta nekretnina ne bi bila u cijelosti moja, znači li to da sam bila oslobođena plaćanja poreza samo na pol nekretnine, pa bi sad imala fore da opet budem oslobođena samo na pol nekretnine, a pol platim?

 

Tamo di mi je PU lupila pečat da sam oslobođena plaćanja stoji ...temeljem članka 13+5 N.N.69/97-153/02

 

Znam da pitam čudesa, ali tražim način da izguram to sa što manje troškova, a zakon baš i ne znam..:tuzan:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nazalost, Poreznu nece zanimati jeste li se knjizili ili ne. Porezna obveza nastaje sklapanjem ugovora i vi ste temeljem tog ugovora vec jednom bili oslobodeni placanja poreza. Smatram da ne postoji nacin da opet dobijete oslobodenje.

 

Za poslovni prostor sigurno necete dobiti oslobodenje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×