Jump to content

Godišnji porez na motorna vozila


psihozg

Preporučene objave

Dakle prodao sam automobil, napravio kupoprodajni ugovor ovjeren kod javnog biljeznika i covjek kojem sam prodao automobil nije po zakonu prebacio automobil na sebe u roku 15 dana, nego tek godinu dana nakon toga, na registraciji. Njegov porez je sjeo na moje ime. Dosao sam s kupoprodajnim ugovorom na salter u poreznu gdje me covjek uvjerava da to sto imam kupoprodajni ugovor ne znaci da ja nisam vise vlasnik tog vozila, sto je apsurd. Kaze kako sam trebao odjaviti vozilo pa ne bi imao ovih problema. Znaci, kada bi ja nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora otisao i uzeo auto novom vlasniku, on po tome ne bi mogao nista prije nego prebaci automobil na sebe. Ako je tako zasto odjava nije obavezna? I ako je tako zasto pet dana prije ovog poreza, kada sam dobio kaznu za preveliku brzinu, koju je takoder pocinio taj novi vlasnik, je sud uvazio datum prodaje vozila sa kupoprodajnog ugovora?

Na kraju krajeva covjek je prekrsio zakon, nije ispunio svoju obvezu i sada bi ja trebao placati posljedice toga? Nema mi logike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U poreznoj kazu kako za njih kupoprodajni ugovor nista ne znaci, nego iskljucivo registar iz mupa. U mupu kazu kako za njih takoder kupoprodajni ugovor nista ne znaci, nego datum prijave, odjave vozila. Oni tek mogu izdati potvrdu uz 40kn biljega da je kupac prebacio na sebe vozilo preko tog ugovora, medutim datum s ugovora ih ne zanima. Zanimljivo, datum s ugovora ih je zanimao kada su trebali naplatiti kamatu na porez, jer nije prebacen u roku 15 dana na ime novog vlasnika, ali to sto njihov upis u registar sa krivim datumom stvara zavrzlamu i za prometne kazne i porez to im je posve nebitno. Cijela stvar je zapravo nevjerojatna. Mup prica da njima kupoprodajni ugovor nista ne znaci jer nisu povezani sa javnim biljeznicima, a na temelju kupoprodajnog ugovora upisuju novog vlasnika u registar (?!?). Zapravo bi sve bilo ok da mup prilikom upisa u registar upisuje i datum kada je kupoprodajni ugovor sklopljen, a ne samo datum kada se doslo na upis u registar.

Iz razgovora sa ljudima, vec sam troje ljudi nasao koji su imali isti problem, a rjesavali su ga onako kako mi je preporucio covjek iz porezne: "najbolje je da nadete osobu kojoj ste prodali vozilo i trazite od nje da plati taj porez". Stvarno? Ja da glumim kamatara i policiju i poreznike i da trazim ljude po Hrvatskoj i izvlacim od njih novac za porez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro pročitao zakon, to je dužnost kupca, a ne prodavatelja. Samim time smatram da ne ispunjavanjem te dužnosti krivnju i sve posljedice treba snositi kupac. No, možda sam tako gledajući trebao provjeriti stanje na mupu, međutim isto tako, ako sam nakon kupoprodaje ja i dalje vlasnik, jer je bitan registar, a ne kupoprodajni ugovor, odkud im pravo da me obezvlaste godinu dana nakon toga, bez mojeg potpisa da se odričem vlasništva. Pošto po njima kupoprodaja ne znači da nisam više vlasnik, nego da sam samo, eto, prodao vozilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija