Jump to content
psihozg

Godišnji porez na motorna vozila

Preporučene objave

Dakle prodao sam automobil, napravio kupoprodajni ugovor ovjeren kod javnog biljeznika i covjek kojem sam prodao automobil nije po zakonu prebacio automobil na sebe u roku 15 dana, nego tek godinu dana nakon toga, na registraciji. Njegov porez je sjeo na moje ime. Dosao sam s kupoprodajnim ugovorom na salter u poreznu gdje me covjek uvjerava da to sto imam kupoprodajni ugovor ne znaci da ja nisam vise vlasnik tog vozila, sto je apsurd. Kaze kako sam trebao odjaviti vozilo pa ne bi imao ovih problema. Znaci, kada bi ja nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora otisao i uzeo auto novom vlasniku, on po tome ne bi mogao nista prije nego prebaci automobil na sebe. Ako je tako zasto odjava nije obavezna? I ako je tako zasto pet dana prije ovog poreza, kada sam dobio kaznu za preveliku brzinu, koju je takoder pocinio taj novi vlasnik, je sud uvazio datum prodaje vozila sa kupoprodajnog ugovora?

Na kraju krajeva covjek je prekrsio zakon, nije ispunio svoju obvezu i sada bi ja trebao placati posljedice toga? Nema mi logike.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

6.8.2015. je datum kupoprodaje. Porez je dosao za 2016.tu godinu. Onaj za 2015tu sam za taj isti auto platio ja u potpunosti, sto je isto upitno jesam li trebao, buduci da sam sada dobio i za 2015tu godinu dio poreza za ovaj novi auto koji sam kupio,a kojeg sam bio vlasnik od 6tog mjeseca 2015te

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dijelim mišljenje i u tom kontekstu treba prigovarati (priložiti ovo rješenje koje imate za novi auto za djelomičan porez). Nemojte se libiti ni tražiti razgovor sa nadređenim dotičnog poreznog službenika.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U poreznoj kazu kako za njih kupoprodajni ugovor nista ne znaci, nego iskljucivo registar iz mupa. U mupu kazu kako za njih takoder kupoprodajni ugovor nista ne znaci, nego datum prijave, odjave vozila. Oni tek mogu izdati potvrdu uz 40kn biljega da je kupac prebacio na sebe vozilo preko tog ugovora, medutim datum s ugovora ih ne zanima. Zanimljivo, datum s ugovora ih je zanimao kada su trebali naplatiti kamatu na porez, jer nije prebacen u roku 15 dana na ime novog vlasnika, ali to sto njihov upis u registar sa krivim datumom stvara zavrzlamu i za prometne kazne i porez to im je posve nebitno. Cijela stvar je zapravo nevjerojatna. Mup prica da njima kupoprodajni ugovor nista ne znaci jer nisu povezani sa javnim biljeznicima, a na temelju kupoprodajnog ugovora upisuju novog vlasnika u registar (?!?). Zapravo bi sve bilo ok da mup prilikom upisa u registar upisuje i datum kada je kupoprodajni ugovor sklopljen, a ne samo datum kada se doslo na upis u registar.

Iz razgovora sa ljudima, vec sam troje ljudi nasao koji su imali isti problem, a rjesavali su ga onako kako mi je preporucio covjek iz porezne: "najbolje je da nadete osobu kojoj ste prodali vozilo i trazite od nje da plati taj porez". Stvarno? Ja da glumim kamatara i policiju i poreznike i da trazim ljude po Hrvatskoj i izvlacim od njih novac za porez?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro pročitao zakon, to je dužnost kupca, a ne prodavatelja. Samim time smatram da ne ispunjavanjem te dužnosti krivnju i sve posljedice treba snositi kupac. No, možda sam tako gledajući trebao provjeriti stanje na mupu, međutim isto tako, ako sam nakon kupoprodaje ja i dalje vlasnik, jer je bitan registar, a ne kupoprodajni ugovor, odkud im pravo da me obezvlaste godinu dana nakon toga, bez mojeg potpisa da se odričem vlasništva. Pošto po njima kupoprodaja ne znači da nisam više vlasnik, nego da sam samo, eto, prodao vozilo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×