Jump to content

prava poštanskog službenika na šalteru


aurax

Preporučene objave

pozdravi!!

 

zanima me da li itko zna da li poštanski službenik na šalteru, pri preuzimanju pošiljke za inostranstvo ima prava provjeravati sadržaj koverte bez obzira što ja ispunjavam carinsku deklaraciju i jamčim je svojim potpisom.

 

eto živim u veoma malom mjestu gdje svako gleda svačija posla a takodjer živio sam dugo godina u inostranstvu (UK) gdje sam često slao pošiljke sa carinskom deklaracijom, ali se ne sječam da bi mi kao ovdje službenica pošte, bez pitanja takoreći istrgla iz ruke kovertu i već počela raskopavati i prazniti njen sadržaj, kao da sam neki kriminalac.

 

Ako mogu dodati, ja sam potpisivao carinsku deklaraciju koja je zaljepljena.

 

Mislio sam da carinici to imaju pravo, a da ja svojim potpisom garantujem to što je u koverti

 

našao sam na stranicama HR pošte ovo:

 

"Angažiranje ovlaštenog carinskog otpremnika za primanje poštanske pošiljke

 

Fizička osoba može, ukoliko podnosi i robu, sama podnijeti carinsku deklaraciju ako je podnosi u svoje ime i za svoj račun, a radi se o izvozu ili uvozu robe nekomercijalne naravi za osobne potrebe odnosne fizičke osobe. Napominjemo kako je osoba koja podnosi deklaraciju odgovorna za točnost i ispravnost podataka te da netočno deklariranje robe povlači prekršajnu odgovornost.

 

Hrvatska pošta d.d. u okviru svoje djelatnosti obavlja poslove podnošenja carinskih pošiljaka u međunarodnom poštanskom prometu na carinsku provjeru, te u carinskom postupku može nastupati u svoje ime i za račun primatelja.

 

Također, u carinjenju poštanskih pošiljaka mogu se koristiti usluge bilo koje drugog ovlaštenog carinskog otpremnika."

gdje piše da fizička osoba može ispuniti deklaraciju i da je odgovorna za točnost (što sam i mislio)

medjutim nije mi najjasniji ovaj drugi stavak, tj da Hr posta obavlja poslove podnošenja carinskih posiljaka te u carinskom postupku moze nastupati u svoje ime i za racun primatelja (ovo bas i nije najjasnije)

 

:bjezi:ali eto ukratko zelim samo znati, ako ja potpisujem deklaraciju (kao sto jesam u ovom slucaju) da li postanska sluzbenica na salteru ima takodjer pravo da mi zaviruje u kovertu/ u biti ne saljem nista tako privatno i tajno, vec mi se sam taj cin ucinio kao pravo nasrtanje na moju privatnost - pogotovo, kao sto rekoh, zivim u veoma malom mjestu gdje se svi bave tudjim poslovima..

 

hvala :-)

 

"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hello, hvala na odgovoru!

i dalje ne razumijem, ovaj dio jer ako ja potpisujem carinsku deklaraciju i formular, jer pise da je osoba koja podnosi deklaraciju/ u gore navedenom tekstu/ odgovorna za tocnost podataka i da to nosi prekrsajnu odgovornost,

pa eto jednostavno to ne razumijem, ako na kraju postanski sluzbenik meni daje da to potpisem, sta ne bi onda, ako vec ona gleda, ona ili posta to trebali potpisivati.

 

ja sam misljenja da ako negdje stavljam svoj potpis i to garantujem, da onda nitko drugi ne bi imao pravo da to otvara i provjerava, osim naravno carinske kontrole.

 

e to ne razumijem.. .pozdravi i hvala

 

Ažurirano

 

ustvari ovo pise u gornjem tekstu:

 

"Fizička osoba može, ukoliko podnosi i robu, sama podnijeti carinsku deklaraciju ako je podnosi u svoje ime i za svoj račun, a radi se o izvozu ili uvozu robe nekomercijalne naravi za osobne potrebe odnosne fizičke osobe. Napominjemo kako je osoba koja podnosi deklaraciju odgovorna za točnost i ispravnost podataka te da netočno deklariranje robe povlači prekršajnu odgovornost."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija