Jump to content

odricanje nasljedstva i naknadno pronađena imovina


apa1982

Preporučene objave

Poštovani,

molim za savjet vezano uz naslijeđivanje..ovako..

Po smrti mog oca ja i sestra smo postali nasljednici u 1/2 djela..nakon što je i moja sestra umrla ja sam se kod javnog bilj.odrekao nj.dijela..

Prije donošenja rješenja od strane javnog bilježnika saznao sam za još neku šumu i livade koje nakon smrti oca nisu bile predmet ostavine dakle naknadno pronađena imovina te sam kod suda pokrenuo postupak vezano uz naknadno pronađenu imovinu..

Zanima me da li naknadno pronađena imovina se također djeli na mene i sestru..bez obzira što je sestra umrla..tj.da li sam se odricanjem prava nasljedstva za dio imovine za koji je bila po očevoj smrti provedena ostav.rasprava oderekao nasljednog dijela od sestre i kod naknadno pronađene imovine?

Kod javnog b. sam se odrekao nasljedstva od sestre,a za naknadno pronađeni dio sam na sudu dao izjavu da se ne odričem nasljedstva iza smrti pok.oca..što će sada biti dalje budući ni javni bilj.nije još donio rješenje o nasljeđivanju, a ja se na naknadno pronađeni dio ne odričem.

Hvala

Danijel

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se..ali sutkinja koja provodi postupak vezano uz naknadno pronađenu imovinu kaže da budući je sestra bila živa u trenutku smrti oca, ona je postala naljednik nj.imovine(misli na ovu za koju nije nikad proveden ostavinski postupak bez obzira što ostavinski post.nije proveden) te da sam se ja odricanjem nasljednog djela nj.imovine za koju je bio proveden ostav.post. nakon smrti oca,kod javnog bilj.odrekao i ovog dijela naknadno pronađene..što uzimajući u obzir odredbu spomenutog članka ne stoji..

Zastala je s postupkom do donošenja rješenja od strane javnog bilj., a što će biti dalje..to me sad muči...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sutkinja koja provodi postupak vezano uz naknadno pronađenu imovinu kaže da budući je sestra bila živa u trenutku smrti oca, ona je postala naljednik nj.imovine(misli na ovu za koju nije nikad proveden ostavinski postupak
ispravno tumačenje,obzirom da imovina umrle osobe prelazi na njene nasljednike po sili zakona pa čak i ona imovina za koju se u ostavinskom postupku nije znalo,no takve činjenice moraju biti utvrđene,u konkretnom slučaju dopunskim rješenjem kroz postupak naknadno pronađene imovine.
te da sam se ja odricanjem nasljednog djela nj.imovine za koju je bio proveden ostav.post. nakon smrti oca,kod javnog bilj.odrekao i ovog dijela naknadno pronađene..što uzimajući u obzir odredbu spomenutog članka ne stoji..
naravno da nestoji,budući da ste se Vi odrekli imovine za koju se znalo u vrijeme vođenja ostavinskog postupka.

Uz sve navedeno valja naglasiti da u pogledu naknadno pronađene imovine iza umrlog oca Vi stupate u sestrin pravni položaj(ako nema drugi sestrinih nasljednika) i nasljeđujete taj njen dio naknadno pronađene imovine po njenom pravu kojeg je ona imala iza smrti oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.znači li to da prihvačanjem nasljedsva na naknadno pronađenoj imovini prihvačam i sve sestrine dugove?
ja neznam dali će te moći razumjeti ovu situaciju;

Pazite sad,postupak naknadno pronađene imovine je pokrenut zbog imovine umrlog oca za koju se naknadno saznalo,što će reći ne iza umrle sestre,no sestra da je živa bila bi stranka i u ovom postupku,međutim naknadno pronađena imovina raspodeljuje se osobama koja su ranije donesenim rješenjem o nasljeđivanju oglašena za nasljednike,pa u situaciji kada je osoba koje je ranije donesenim rješenjem o nasljeđivanju oglašeno za nasljednika preminulog, naknadno pronađena imovina ulazi u njegovu ostavinu i dodjeljuje se njegovim nasljednicima,ali se to sve dešava u postupku iza smrti osobe zbog koje je doneseno prvotno rješenje,u kojem faktički Vi kao sestrin pravni sljednik izravno nasljeđujete oca,obzirom da je ista u trenutku očeve smrti bila živa ali kako zbog činjenice smrti nemože biti stranka u ovom postupku kako bi joj se dopunskim rješenjem dodijelio njen dio naknadno pronađene imovine,to je njeno pravo prešlo na vas.

Pitate se što vam ovo obrazlažem,kad ste postavili jasno pitanje "da li odgovaram za dugove prihvatom sestrine naknadno pronađene imovine ",e upravo i jeste kvaka što sam mišljenja da se u konkretnom slučaju nemože podvesti da se vama dodjeljuje sestrina imovina(faktički jest no takva činjenica nije utvrđena rješenjem o nasljeđivanju iza umrle sestre),već naprotiv se u ovom postupku očeva imovina dodjeljuje izravno vama preko sestrinog prava.

Rezume:jedan dio naknadno pronađene imovine nasljeđujete po svom vlastitom pravu a drugi dio po tuđem pravu,odnosno pravu svoje sestre.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumio sam Vaše obrazloženje, zajvaljujem na iscrpnom odgovoru..doduše morao sam ga nekoliko puta pročitati :-), nadam se da će i Sud tako tumačiti..mada koliko sam shvatio sutkinju ona i za naknadno pronađenu imovinu ima intenciju rješiti da sam se i u tom dijelu imovine odrekao sestrinog dijela..što mi nije nikako jasno..po Vama je to krivo tumačenje suda, a koje su moje mogućnosti u pogledu pravnog lijeka u slučaju da sud rješi na taj način?

Sad sud čeka rješenje javnog bilježnika, a podonošenju istog nastavit će postupak za naknadno pron.imovinu, jer sam se izjasnio da nisam sestrin nasljednik, ali da se ne odričem nasljedstva iza pokojnog oca u pogledu naknadne imovine..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav,

2012. mi je umro suprug te je proveden ostavinski postupak u kojem sam se ja odrekla nasljedstva te mi je CZSS dao rjesenje temeljem kojeg sam se odrekla nasljedstva u ime svog djeteta. Nasljedstvo je bilo 200.000 kn dugova. U 10. mjesecu ove godine sam dobila pismo iz Stambene stedionice jedne banke na kojem je bio naveden iznos od 300 EUR za koji nisam znala u vrijeme provodenja prvog ostavinskog postupka. Prijavila sam to kao naknadno pronadenu imovinu misleci da radim ispravnu stvar. Napominjem da je svo nasljedstvo pripalo gradu Zagrebu jer su se svi ostali pozvani nasljednici odrekli nasljedstva. Na rocistu kod javnog biljeznika sam se takoder odrekla naknadno pronadene imovine i javna biljeznica mi je rekla da ce oni rijesiti s CZSS s obzirom da nema smisla niti prihvacati nasljedstvo s obzirom da to za sobom povlaci onih 200.000 kn kredita. Danas sam dobila rjesenje od CZSS gdje stoji da je mom djetetu dodjeljen ZZ jer sam ja kao majka u sukobu interesa sa svojim djetetom koje ima 4 godine. Vjerujem u zdrav razum te pravnice sto mu je dodijeljena te da ce se i ona takoder odreci nasljedstva u ime kog djeteta, ali sto mi je ciniti u slucaju da to ne bude tako? Sto da radim ako ona prihvati tih 300 eur u ime mog djeteta? Neopisivo me strah toga. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija