Jump to content

Oduzimanje zaštitarske iskaznice!


Tin123

Preporučene objave

Poštovani,

 

Imam slučaj kod jednog kolege da mu je došlo rješenje od Mup-a, odnosno policijske uprave za oduzimanje zaštitarske iskaznice, a time se zabranjuje obavljanje poslova privatne zaštite-zaštitara.

Uglavnom vodi se kazneni postupak protiv njega za kazneno djelo prijetnje, sada je faza da je optužnica protiv njega potvrđena.

Mup je naveo članak 20. Zakona o privatnoj zaštiti stavka1. točke 5. da se dopuštenje za obavljanje poslova zaštitara može izdati osobi koja nije pravomoćno osuđena ili se protiv nje ne vodi kazneni postupak za kazneno dijelo koje se provodi po službenoj dužnosti.

KOlega mi trenutno radi na radnom mjest zaštitar pa me zanima dali ima osnove da mu se već sada oduzme zaštitarska iskaznica ili mu se mora dokazati da je kriv.

Zbunilo me sljedeće:protiv nje se ne vodi kazneni postupak za kazneno dijelo koje se provodi po službenoj dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijetnja se progoni ex offo.

 

Pozivaju se na citiranu odredbu: Zakon o privatnoj zaštiti, članak 20., točka 5.

 

Ažurirano

 

Piše da protiv ovog rješenja ima pravo žalbe Ministarstvu unutarnjih poslova RH u roku od 15 dana, ali nije mi jasna svrha žalbe kad stoji da mora u roku 3 dana vratiti zaštitarsku iskaznicu nadležnoj policijskoj postaji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Dobra večer...

Za žalbu o kojoj sam pisala u listopadu 2016 godine došla je odbijenica da je neosnovana.

Suđenje je bilo u veljači 2017....

Oštećenik je dao iskaz koji nije bio isti na suđenju i u policiji, a iskaz optuženog je bio u oba slučaja isti, ali bez obzira na to sud je proglasio optuženog krivim na temelju jedne poruke koja ustvari nema prijetreći sadržaj. Sutkinja je obrazložila da nema svjedoka niti dokaza, ali da optuženog osuđuje zbog tzv.poruke (koja je napisanana mjesec i pol prije tzv.prijetnje) i kao da je optuženi taj dan uzeo dijete od 1godine sa sobom u auto i nije se javio ženi da ide sa oštećenikom porazgovarati o problemu.

Ističem da je oštećenik totalno krivo opisao i predmet s kojim je navodno napadnut.

Što sada dalje raditi i kako sročiti žalbu, za sada još nije stiglo rješenje nego imamo samo zapisnik sa suda. Kolike su mogućnosti da žalba bude usvojena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tekst poruke bio je u smislu:

Ako nemaš dokaza da je brat od moje žene napadao tvoju sestičinu onda ne znam kako ćemo.

 

Ne znam točno tekst poruke, ali bilo je nešto u tom smislu.

U tom dopisivanju bilo je 10ak mojih i 10njegovih poruka, a sud je uzeo tu jednu poruku s argumentom da ima poluprijeteći sadržaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sutkinji je obrazloženje kao da je to poluprijeteća poruka i da je to jedan od argumenta za donošenje Rješenja u kojem se optuženika smatra krivim, a drugi argument je jer se on nije javio ženi kad je išao na razgovor s oštećenikom.

Po Vašem mišljenju na koji način sastaviti žalbu i ima li šanse da prođe na drugostupanjskom sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesi, jesi, mislio je na to jesu li u rodbinskoj vezi, jer bi tada možda ovakva presuda imala smisla, a ovako nema nikakvog.

 

Možeš li skenirati presudu, zacrniti osobne podatke i staviti ju da ju vidimo? Ili nam (G-manu i/ili meni) poslati privatnom porukom?

 

Pitam jer ne bih htio da ti krivo nešto kažemo, a prema ranijim iskustvima, presuda ne bi smjela biti takva kakvom ju ti opisuješ (ne kažem da lažeš, nego da takvi postupci inače ne završavaju na taj način).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Optuženik zna oštećenika iz viđenja sa ceste.

 

Mislio sam da su možda u statusu "bliske osobe", jer se onda i stavak 1. progoni ex offo, pa kako Drot kaže, onda bi ovo teoretski moglo donekle držati vodu.

 

Po meni, ova prijetnja (ove riječi koje ste navela) nije dovoljno konkretizirana, čak ni za stavak 1. A obrazloženje je, pa blago rečeno, vrlo čudno i nategnuto. Ako je tako kako sama navodite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Jutro...

Moje pitanje je sljedeće:

s obzirom da još ništa nismo dobili od Županijskog suda vezano za žalbu ima li kakav način da se to može ubrzati. Razmišljala sam da odemo do Županiijskog suca i s njim ljudski razgovaramo i objasnimo mu cijelu našu situaciju, ne znam jeli to pametno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija