Jump to content

Prometna nesreca


Andelika

Preporučene objave

Poštovani,

 

u šestom mjesecu ove godine dečko (22) i ja (20) smo imali prometnu nesreću. Proklizali smo i pri tom sam slomila ključnu kost. Sami smo otišli do hitne pomoći te kad je stigla policija momak je napuhao 0,43 promila alkohola. Danas sam dobila poziv oštečeniku kao svjedoku prometne nesreće u kaznenom postupku protiv xy osobe. Što se može ocekivati od svega jer piše da se takva djela kažnjavaju zatvorom iako je počinjeno iz nehaja, a glavni uzrok je bila neosvjetljena i klizava cesta (također su u odma do ceste bili radovi i nigdje nije bilo nikakvog znaka), iako je dečko popio dvi pive što priznaje,naravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema razloga za strah.

 

Momka će vam teretiti za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 2. KZ-a, dakle nehajno prouzročenje nesreće sa teškom tjelesnom ozljedom druge osobe, za koje je zakonom zapriječena kazna zatvora do 3 godine, što će reći da će ići uvjetna osuda, a ako se radi o prvom djelu - moja procjena je 6-8 mjeseci uvjetno na godinu (ili dvije).

 

P.S Niste fulala podforum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koristim priliku da pitam što se tiče kaznenog postupka kojeg sam navela, naime istraga je pokrenuta i završena te smo od državnog odvjetništva dobili obavijest da od dana završetka istrage državni odvjetnik odlučuje hoće li podignuti optužni prijedlog ili odbaciti prijavu u roku od dva tjedna. Od toga je prošlo više od dva mjeseca, što se sad može očekivati s obziron na vrijeme koje je prošlo od toga i ostale okolnosti?

 

Ažurirano

 

*ispravak - podignuti optužnicu ili odbaciti optužni prijedlog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ovog drugog postupka, maksimalan rok za podizanje optužnice, prema ZKP-u iznosi 75 dana, ali to je doista za iznimne komplikacije i teške slučajeve, što očito ne vrijedi za vaš slučaj. Trebalo bi izvršiti uvid u spis i vidjeti što je DO napravio. Ako nije podignuo optužnicu, smatra se da je odustao od progona.

 

Glede prometne, ukoliko je u ovom prethodnom postupku optužnica podignuta, činjenica vođenja drugog kaznenog postupka, i to ne za bezazleno djelo/-a, mogla bi utjecati na prijedlog kazneno-pravne sankcije, ali osobno smatram da bi sud svejedno izrekao uvjetnu osudu, možda sa malo "jačim" rokom provjeravanja (3 godine).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na pomoci,i jos pitanje jeli znate ista o davanju informacija DO o slucaju putem telefona?

 

Preko telefona ništa, jer kako ćete utvrditi identitet?

 

I u slucaju da su odbacili optuzni prijedlog ne bi li svejedno trebali dobiti rjesenje ili bilo kakvu obavijest o tome?

 

Trebali ste dobiti ili primjer optužnice ili rješenje o odbačaju kaznene prijave (ako su doneseni).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija