Jump to content

Razbojnistvo


daky33

Preporučene objave

Oprostite sto nisam naveo, u Bosni sam. Obratio sam se ovdje jer nisam nasao nesto slicno Legalisu u Bosni.

Naime, u izvjestaju je navedeno da smo bili na rodjendanskoj zabavi i otisli zbog zagusljivosti prostora vani da prosetamo. Pistolj koji nije bio repetiran imao je dva metka u spremniku je ovon nesrecniku ispao iz ruke... Pobjegli smo nekako. Istina tu noc sam pio dosta i prije i poslje te greske koju smo ucinili i koja je nesnosljivo glupa i kajem se nemogu opisati nikom koliko. Desilo se subotom. To je bio upad na benzinsku crpku. Uhvaceni smo nakon dva dana i priznali i bio sam u protvoru. Priznao sve od detalja do detalja. Ispricao se osteceniku tj. vlasniku benzinske. Vracene 2500 KM. Nisam prije nikad kaznjavan bio i necu si dopustit vise nikad ni u ludilu nikakvu prometnu pogresku a kamoli neko krivicno djelo. Imam odvjetnika sa iskustvom od 40 godina. Masno ga moj otac placa, malo malo 300-400€. Kajem se iskreno zbog ove greske i zao mi je onih dvojice radnika koji su morali gledati kako im neko vatrenim oruzjem mase pred ocima. Nadam se nekoj uvjetnoj da bi mogao raditi i baviti se sportom kao i dosad. Brinem se jer je u zakonu u FBiH kazna za oruzanu pljacku koju izvrsi grupa tj. dvije ili vise osobe propisana na najmanje 5 godina...Neznam vise sta da mislim, sta da radim sta da kazem, a vama hvala sto ste izdvojili vremena da procitate moj post.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala G, a reci mi sta mislis a zasigurno si vise puta cuo 'da je policija nekm ''prisila'',jos par djela koja nisu rjesena', tipa da je lik pao za jedno razbojnistvo a 'prisili ' su mu jos dva nerjesena,kako bi rjesili pojedine iste slucajeve.Osobno,par ljudi mi je pricalo o tome,istina,cuo sam slicne teorije i sam,te nisam bas poklonik vjerovanja u to,ali nisam ni 100% da nije tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Složio bih se da se prije radi o razbojništvu, iako ima i suprotnih razmišljanja, čak i prakse u sličnoj situaciji - pr. kada je počinitelj istrgnuo novčanice iz ruku žrtve, a nakon toga primijenio silu da vidi ima li u džepovima još kakvu vrijednost (a nije našao ništa), to je sud okarakterizirao kao tešku krađu počinjenu na osobito drzak način, iako se faktički radi o neprikladnom pokušaju razbojništva (jer nakon primjene sile u džepovima nije nađeno ništa), koje je zbog zakonske mogućnosti oslobođenja od kazne, prema mišljenju suda "lakše" kazneno djelo (no, neki suci kritiziraju i ovu odluku, jer se previše detaljizira i subjektivizira/relativizira sam predmet, što se u kaznenom nastoji izbjeći).

 

Kako Sinnke opisuje, ipak se primijenila sila (odgurivanje nedvojbeno jeste mehanički oblik sile usmjeren na raščiščavanje puta) da bi se došlo do imovinske koristi i stoga smatram da bi se moralo presuditi kao razbojništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man moju kumu konkretno pljackas nije udario nit prijetio,ona je imala radnju u Zagrebu...on je usao vikao pare,pare al nije prijetio ona mu dala ,kad je uhvacen optuzen je za drsku kradu pa mi nije jasno kako nije razbojnistvo.

 

Tu je onda situacija drugačija - dakle, sada ispada da nema sile, kao ni prijetnje, a to je konstitutivno obilježje djela razbojništva.

 

Ipak se valorizirala činjenica da je počinitelj do novca došao otimačinom, a prema našoj sudskoj praksi to jeste krađa počinjena na osobito drzak način.

 

Smiješ se kretat gdje želiš.

 

Samo ako u sklopu uvjetne nije određen zaštitni nadzor, jer u tom slučaju treba se tražiti odobrenje suca istrage za odlazak u inozemstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ukoliko nemate adresata prijetnje, nemate konstitutivan element razbojništva (koje je u biti složeno kazneno djelo - sastoji se od kaznenog djela prisile koja mora biti primijenjena prema drugoj osobi i kaznenog djela krađe).

 

Znam da zvuči pomalo čudno, ali tako je. Da je prodavačica ostala unutra, radilo bi se o razbojništvu pod uvjetom da bi prema njoj upotrebljavao silu ili prijetnju izravnog napada na život ili tijelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Samo polako, recite kako se događaj odvio i problema, smatram da neće biti.

 

Nije ni sudu cilj da mladića trpa u zatvor pošto-poto, pogotovo ako pokazuje kajanje i želju za popravkom, vjerujte mi. U ovako mladoj životnoj dobi, slanje čovjeka u zatvor ima daleko veći potencijal da ga nepovratno pokvari i od njega stvori "trajnog" kriminalca, a to nije cilj nijednog kazneno-pravnog sustava u svijetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

To je onda ipak druga stvar, jer meni je bilo čudno kako tužiteljica tako decidirano ide na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, ali ako je minimum propisan za djelo 5 godina, tada ni u RH sustavu ne biste mogli proći s uvjetnom osudom. Ovo je ozbiljna kazna - kod nas je primjerice za ubojstvo propisan minimum od 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija