Jump to content
desnooko

Inozemni racun trg.drustva registriranog u Hrvatskoj

Preporučene objave

Moze li trg. drustvo (d.O.o.) osnovano i registrirano u Hrvatskoj imati primarni i jedini racun trg.drustva otvoren u inozemstvu (SAD-u) u hrv.kunama, ili trg.drustva registrirana u Hrvatskoj moraju imati iskljucivo racun otvoren u hrv.bankama?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Od 01.01. 2011. godine slobodno je otvaranje deviznih računa u inozemstvu, uz obvezu izvještavanja Hrvatske narodne banke o prometu i stanju na tim računima, na način i u rokovima koje HNB utvrdi Odlukom (Izvješćivanje o depozitnim poslovima). Međutim, sredstva na tim računima mogu se formirati po priljevima s naslova naplate potraživanja, po primljenim kreditima od inozemnih banaka, po primljenim kreditima inozemnih pravnih osoba ili prijenosima sa deviznih računa u hrvatskim bankama.

 

Dakle, ne mora isključivo u hrvatskim bankama, no kako ste spomenuli SAD, bitan vam je čl.5 st.1 Zakona o platnom prometu,

(1) Platne usluge u Republici Hrvatskoj mogu pružati:

...6) kreditna institucija sa sjedištem u državi članici,

7) institucija za elektronički novac sa sjedištem u državi članici,

8) institucija za platni promet sa sjedištem u državi članici,

što se sve odnosi na EU.

 

Za nekakova pojašnjenja valjalo bi vam se obratiti HNB i Poreznoj, jer pravni okvir za to u RH nose tri zakona, Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o platnom prometu i još jedan jako bitan, Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranje terorizma.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nema na čemu. Nemojte zaobići Poreznu, jer ste svakako obveznik poreza na dohodak a za ovo pitanje vam je bitna i odredba čl.60 Zakona o porezu na dohodak koja kaže da,

(2) Banke i druge financijske organizacije koje obavljaju poslove platnog prometa dužne su Poreznoj upravi na njezin zahtjev dostaviti podatke o prometu preko računa obveznika poreza na dohodak. Na zahtjev Porezne uprave dužne su te podatke za pojedine obveznike poreza na dohodak dostaviti i tijekom godine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×