Jump to content

Ne vracanje pozajmice


zdravkec

Preporučene objave

Postovani, molio bih savjete sto uciniti.

Posudio sam prijatelju 30 000 kn, ovjereno kod javnog biljeznika u ozujku 2012. Od tog datuma podmireno je nekih 25% duga. Buduci mi je strpljenje na vrhuncu pitanje je sto uciniti. Cekati povrat duga na kapaljku vise se ne cini kao neko rjesenje, samim time sto skroz obecaje da ce uplatiti dio duga, a od toga nista. A buduci se blizi period od 5 godina od potpisivanja ugovora o zajmu i ovjere istog kod javnog biljeznika mozda bi najbolje bilo podnijeti tuzbu. Jedino je problem taj sto on nema nista na sebi pa ne vidim nacin naplate ostatka pozajmice. Dug ne porice, postoje mailovi i smsovi gdje su obecanja da ce vratiti dug.

Molim savjete sto dalje!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjet je podnošenje tužbe.. Ako ništa drugo, imat ćete ovršnu ispravu prema kojoj zastara tražbine nastupa za 10 godina, pa ćete se možda naknadno naplatiti od njega, skupa sa zateznim kamatama.

 

Koliko sam Vas shvatio, ukoliko u roku od 10 godina od presude u moju korist ne uspijem naplatiti dug sve pada u vodu, nastupa zastara na presudu (pozajmicu)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatio, potpisi stranaka su ovjereni kod javnog bilježnika i zajmoprimac je u ugovoru potvrdio primitak zajma? U tom slučaju ste u dosta dobroj poziciji za parnicu jer imate dokaz da ste sklopili ugovor o zajmu i da je on primio novce, a na njemu je da dokaže koliko je vratio. S trajanjem postupka se nikad ne zna, ali ne vjerujem da će ovdje biti više od dva ročišta. Moja procjena je da će prvostupanjski postupak trajati 7-8 mjeseci, a ako bude podnesena žalba onda vam se to produžuje za još cca godinu, godinu i pol.

 

Svojeg odvjetnika plaćate vi, a u presudi će tuženiku biti naloženo da vam naknadi sve troškove koje ste imali u tijeku postupka, uključujući i iznose koje ste platili odvjetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Realno, kaznena prijava će vam teško rezultirati optuženjem, ali može biti vrlo jak psihološki faktor te "prisiliti" dužnika da konačno vrati novac.

 

Opći zastarni rok od 5 godina teče od isteka roka do kojeg je trebao vratiti zajam (do podnošenja tužbe). Ako nije ništa ugovoreno po pitanju roka, onda od isteka 2 mjeseca od dana kada ste ga pozvali na povrat.

 

P.S. Eto, i Ljubo odgovorio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara počinje teći od dospijeća obveze povrata zajma. Dakle, ako se npr. obvezao da će vam novce vratiti do 1.1.2013., zastara počinje teći od tada. Ako niste ugorili ništa, onda se računa od kada ste ga pozvali da vrati zajam (pretpostavljam da takvo nešto postoji u tim mailovima koje imate). Zastara se prekida podnošenjem tužbe (ne kaznene prijave) i ne teče za cijelo vrijeme trajanja postupka. Dakle, bitno je da u 5 godina podnesete tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nisam siguran to za bračnu stečevinu, ali u svakom slučaju pozitivne presude za vas (koja bi morala biti) na presudu teče zastara od 10g. Što znači bilo gdje u tih 10g. da se zaposli zbog tog duga/ovrhe će mu fina sa plaće skidati 1/3 dok se ne namiri dug. A nije valjda da u 10g. neće nigdje i ništa raditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite odredbe čl. 43-44. Obiteljskog zakona.

Pocitao sam i koliko sam shvatio ne mogu racunati na to buduci se moj slucaj nasao u clanku 43.

E sad, ukoliko bi mi nekako uspjelo potpisati novi ugovor i ovjeriti ga, tada bi se na to odnosio clanak 44 te bi prema tome, ako se ne varam svoj dug mogao naplatiti iz bracne stecevine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sugeriram vam da ne ulazite u ovakve "aranžmane", ali odluka je samo vaša.

Ok.

Dakle, po Vama najbolje bi bilo podnijeti tuzbu i imati strpljenja!!

Jos bih molio da mi kazete jesam li dobro shvatio kada mi istice rok od 5 godina do kada bih trebao podnijeti tuzbu.

Ugovor je potpisan 09.03.2012., rok za povrat je 08.03.2013. Koji je sad datum do kojeg moram podnijeti tuzbu, 08.03.2017. ili 08.03.2018.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija