Jump to content

Ostavinska rasprava - molim pomoć


shdkl28

Preporučene objave

Pozdrav,

imam par pitanja u vezi ostavinske rasprave i prisustva na njoj.

Prije par tjedana mi je umrla teta koja nije imala potomstva i ja sam joj najbliži rod. Ima još daljne rodbine. Mi nismo bile baš stalno u kontaktu niti u nekim super odnosima,ali nisu bili ni loši odnosi. S tom daljnom rodbinom je bila u super odnosima jer su živjeli blizu nje i stalno se viđali,a ja nisam često jer sam na drugom kraju Hrvatske. Ta daljna rodbina je meni javila za smrt i rekli mi da ću biti pozvana na ostavinsku i da mi nitko neće ništa uskraćivati.

Danas mi je stigao poziv na ostavinsku raspravu kod javnog bilježnika u tom gradu .

O oporuci nikakvih saznanja nemam,ali pretpostavljam da je ostavila sve nekom od daljne rodbine,tj. da meni nije ništa. Ja zapravo ništa ne tražim i ne mislim tražiti niti nužni dio. Prihvaćam nasljedstvo samo ako mi je šta ostavila oporučno,inače ne mislim ništa tražiti niti započinjati sudsku parnicu.

 

E sad par pitanja:

1. Ako ja ne prisustvujem ostavinskoj raspravi ,a recimo meni je možda nešto ostavila oporučno,dali gubim nasljedstvo? Jer mislim da mi nije ostavila,a da to saznam i odem tamo moram potrošiti na putovanje i smještaj nekoliko tisuća kuna,što trenutno nemogu jer nemam posao i prihoda

2. Dali se dobije kakvo rješenje poštom o tome šta je odlučeno na ostavniskoj raspravi? Jer ipak bi htjela znati kome je što pripalo i dali je meni što pripalo ili ne.Kako saznati šta je bilo na raspravi ako ne prisustvujem?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ta daljnja rodbina zna za oporuku i da su oni oporučni nasljednici, vjerojatno bi vam to rekli ili ne bi spominjali da ćete vi biti pozvani na ostavinsku(pretpostavka). Prije ostavinske vi trebate prvo od suda dobiti poziv za ostavinsku raspravu, a na pozivu između ostalog će pisati datum, vrijeme i mjesto održavanja ostavinske rasprave kao i potpis suca koji je zadužio predmet. Kada dobijete poziv, savjetujem da pokušate telefonski kontaktirati suca zaduženog za taj predmet i s njim usmeno porazgovarati i obrazložiti mu da ste daleko, bez financijskih sredstava i ostalo. U svakom slučaju vi se uvijek možete odreći nasljedstva. Pretostavljam (možda griješim) da ne postoji oporuka, pa se onda primjenjuje zakonsko nasljeđivanje. Ako niste u prvom zakonskom slijedu nasljednika, vjerojatno nećete biti ni pozvani ili vas eventualno ima više, pa će se dijeliti na vas više. Ne mogu garantirati koliko će vam sudac dati podataka, ali svakako vrijedi pokušati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija