Jump to content

možebitna ovrha


nasljednik jamca

Preporučene objave

poštovani danima čitam forume i što više čitam više se gubim i zato Vam se ovim putem obraćam pokušam utvrditi gradivo

 

 

po Zakonu o obveznim odnosima

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

SLIJED DOGAĐANJA U KRATKIM CRTAMA

10.12.2002 g.bivši susjed u danjem tekstu DUŽNIK i moj otac u daljnjem tekstu JAMAC

potpisali su ugovor o kreditu sa PB Zagreb na rok od 7 godina za kupnju auta

10.07.2007 nad JAMACEM je izvršena ovrha na mirovinu, do smrti jamca podmiruju se anuiteti kredita zadnja uplata s mirovine je bila

10.mjesec 2011.godine

u trećem mjesecu 2012.PB Zagreb šalje opomenu pred tužbu nasljedniku pokojnog jamca

početkom četvrtog mjeseca 2012.unutar 8 dana Nasljednik, dake ja osobno pristupa u poslovnicu /djelatniku PB Zagreb kod kojeg je predmet ,

koji nasljednika uvjerava da mora platiti kredit u cijelosti

nakon 6 dana Nasljednik pokojnog jamca pismeno i urudžbirano odgovara PB Zagreb o nepriznavanju duga po jamstu pozivajući se na

Zakonu o obveznim odnosima SMRTČlanak 213.

i tu nastaje muk od strane PBZ

krajem kolovoza 2016.godine kontaktiraju me putem telefona B2 Kapital te zahtjevaju da dođem u njihovu poslovnicu, ja odbijam doći kod njih i zahtjevam od B2 Kapitala da mi se obrate pismenim putem u ova 2 mjeseca zvali su me 10-15 puta i svaki put zahtjevam da mi se obrate pismenim putem.

kod što kako dalje ??

uređeno: od nasljednik jamca
gramatika
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

VRIJEME POTREBNO ZA ZASTARUOpći rok zastareČlanak 225.

Tražbine zastarijevaju za pet godina ako zakonom nije određen neki drugi rok zastare.

Povremene tražbineČlanak 226.

(1) Tražbine povremenih davanja koja dospijevaju godišnje ili u kraćim razdobljima, pa bilo da se radi o sporednim povremenim tražbinama, kao što je tražbina kamata, bilo da se radi o takvim povremenim tražbinama u kojima se iscrpljuje samo pravo, kao što je tražbina uzdržavanja, zastarijevaju za tri godine od dospjelosti svakoga pojedinog davanja.(2) Isto vrijedi za anuitete kojima se u jednakim unaprijed određenim povremenim iznosima otplaćuju glavnica i kamate, ali ne vrijedi za otplate u obrocima i druga djelomična ispunjenja.

Zastara pravaČlanak 227.

(1) Pravo iz kojega proistječu povremene tražbine zastarijeva za pet godina, računajući od dospjelosti najstarije neispunjene tražbine.(2) Kad zastari pravo iz kojega proistječu povremene tražbine, vjerovnik gubi pravo ne samo da zahtijeva buduća povremena davanja nego i povremena davanja koja su dospjela prije te zastare.(3) Ne može zastarjeti pravo na uzdržavanje određeno zakonom.

 

uh čitam čitam u 10. mjesecu 2011.je uplaćena zadnja rata kredita kao jamca jer je jamac preminuo u 9.mjesecu 2011. eto prođe i peta godina ??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju, smatram da postoji odgovornost do visine nasljednog dijela, jer iako jamstvo jeste osobna obveza, to ne znači da smrću jamca njegova obveza prestaje u potpunosti ukoliko postoji imovina u njegovoj ostavini.

 

Dakle, vaša odgovornost iza oca kao jamca je ograničena visinom nasljednog dijela (vrijednosti koju ste u ostavinskom postupku naslijedili). Ukoliko pak priznate dug po jamstvu, odgovarate za njega u cijelosti i to pod nikakvu cijenu nemojte raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.poslovni.hr/tips-and-tricks/koji-su-rokovi-zastare-za-rate-kredita-222755

 

može li se to promatrati kroz moj slučaj (ubacivat cu tekst stečaj/smrt)

 

Okolnost da dužnik (moj otac jamac) odgovara dijelom svoje imovine (mirovinom) tj. kao jamac-založni dužnik (stvarnopravna odgovornost) za tuđu obvezu oduzima njegovoj odgovornost svojstvo osobnosti,(mozemo li to gledati kroz ZOO čl213 OSOBNOST) pa vjerovnik (banka)takve obveze ne može ostvariti svoju tražbinu u stečajnom postupku, kao stečajni vjerovnik, izvan založene stvari. IZVAN ZALOŽNE STVARI Mozemo to promatrati kao založna stvar mirovina pokojnika) ovdje je riječ o stečaju stečajni postupak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija