Jump to content

Izvlastenje i odredjivanje naknade


lord051

Preporučene objave

Pozdrav, kako imam "slucaj" koji trebam rjesavat, pokrecem postupak izvlastenja i odredjivanja naknade za moje nekretnine koje su mi "oduzete" zbog "javnog dobra". Detalji o samim parcelama, i komadima koji su mi oduzeti cestom mogu se vidjeti na slici. Crvenom su oznacene moje nekretnine, a jasno je vidljivo koliko mi je "oduzeto", naravno imam sve detaljno u kvadratnim metrima.

 

Kako je za mene ovo kompletno novo podrucje, svaki savjet mi je dobro dosao.

 

1. Ono sta me najvise zanima je kako taj dokument u kojem trazim/pokrecem postupak izvlastenja. Ukoliko itko ima kakav primjer da iscitam, i pripremim svoj na najbolji moguci nacin tako da izgleda onako kako taj dokument i treba izgledati.

 

2. Kome se zapravo i kako upucuje taj zahtjev? Koga bi sve trebalo ukljuciti tako da se sam taj postupak ubrza? Tj ne ubrza, vec da se osigura da taj dokument nece trunut u necijoj ladici godinama.

 

3. Dali se sam ovaj postupak odradjuje samostalno, na ovaj nacin kako i ja pokusavam, ili bi me trebao netko pravne struke predstavljati u tijeku "pregovora" ?

 

4. Sto god mi jos kazete o ovoj temi doci ce mi i vise nego dobro.

 

thx!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, kako imam "slucaj" koji trebam rjesavat, pokrecem postupak izvlastenja i odredjivanja naknade za moje nekretnine koje su mi "oduzete" zbog "javnog dobra". Detalji o samim parcelama, i komadima koji su mi oduzeti cestom mogu se vidjeti na slici.

 

Ne razumijem ovo .

Jesu li već sagradili cestu, ili je to tek planirani zahvat ?

To je skica iz prostornog plana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanimljivo da Vi kao vlasnik nekretnine želite pokretati postupak a ne korisnik izvlaštenja.

Više o izvlaštenju pogledajte u http://www.zakon.hr/z/726/Zakon-o-izvla%C5%A1tenju-i-odre%C4%91ivanju-naknade

 

Radi se o tome da "oni" sami nece pokrenut postupak izvlastenja dok se cesta zaista fizicki ne pocne raditi, tj dok taj projekt ne dodje u neku uznapredovalu fazu. Kako je ta cesta planirana za 2020god, a receno mi je da nece biti ni tada ni 2025, onda mi je savjetovano da sada u ovom trenutku zapocnem taj proces, jer na ovaj nacin mi je imovina "zablokirana", jer npr nitko vise nece otkupit moju parcelu preko koje ce ici cesta itd. Iz tog razloga, sada se upustam u ovo. Mozda sam se krivo izrazio, jer mi pravna terminologija nije svakodnevica, ali vjerujem da ste sada shvatili o cemu se radi.

 

Ako se radi o zemljištu na kojem se nalazi nerazvrstana cesta trebate uložiti žalbu nakon što dobijete rješenje od zemljišnika.

 

Tako je, tu je planirana nerazvrstana cesta. Rijesenje od zemljsinika?

 

Ne razumijem ovo .

Jesu li već sagradili cestu, ili je to tek planirani zahvat ?

To je skica iz prostornog plana?

 

Gradnja ceste je planirani zahvat. Ovo je skica iz prostornog plana koji je usvojen i od trenutka usvajanja on je vazeci. Takodjer sve granice parcela kakve su bile prije usvajanja ovog plana vise ne postoje, vec su kreirane "nove" parcele s "novim" granicama". Sam urbanisticki plan se ogradjuje od vlasnickih odnosa na novokreiranim parcelama, te je taj dio ostavljen vlasnicima da se sami dogovaraju/svadjaju oko parcela gdje su sada prisilom postali suvlasnici i sl. Eto, ima trenutno puno tragikomicnih detalja oko tog plana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidite da li postoji odluka gradonačelnika o određivanju nerazvrstanih cesta i da li je ta cesta već provedenau katastru i u zemljišniku kao opće dobro u vlasništvu grada. Ako je tako dobit ćete rješenje iz zemljišnika o provedenim promjenama na koje možete uložiti prigovor, a ako budete odbijeni i žalbu Županijskom sudu. Pratim to jer imam istu situaciju. Do sada nije donešeno ni jedno rješenje po žalbi Županijskog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidite da li postoji odluka gradonačelnika o određivanju nerazvrstanih cesta i da li je ta cesta već provedenau katastru i u zemljišniku kao opće dobro u vlasništvu grada. Ako je tako dobit ćete rješenje iz zemljišnika o provedenim promjenama na koje možete uložiti prigovor, a ako budete odbijeni i žalbu Županijskom sudu. Pratim to jer imam istu situaciju. Do sada nije donešeno ni jedno rješenje po žalbi Županijskog suda.

 

Takva odluka bila bi pravno ništavna jer se može primjeniti samo na prometnice koje su stvarno izgrađene do dana usvajanja zakona, a to je do 1997. ako se ne varam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o tome da "oni" sami nece pokrenut postupak izvlastenja dok se cesta zaista fizicki ne pocne raditi, tj dok taj projekt ne dodje u neku uznapredovalu fazu. Kako je ta cesta planirana za 2020god, a receno mi je da nece biti ni tada ni 2025, onda mi je savjetovano da sada u ovom trenutku zapocnem taj proces, jer na ovaj nacin mi je imovina "zablokirana",

Naravno da 'oni' neće pokretati rješavanje imovinskopravnih odnosa godinama prije zahvata.

A ako budu toliko odlagali, vi možete predložiti izmjenu prostornog plana.

 

jer npr nitko vise nece otkupit moju parcelu preko koje ce ići cesta itd.

 

Možda i hoće, ali ako nađe svoj interes.

 

Iz tog razloga, sada se upustam u ovo. Mozda sam se krivo izrazio, jer mi pravna terminologija nije svakodnevica, ali vjerujem da ste sada shvatili o cemu se radi.

 

Znam što kaže zakon, ali baž i nema nekih primjera iz prakse kako bi to stvarno funkcioniralo. I upitno je bi li se vama to isplatilo, jer bi za svaku od tih malih čestica trebali provesti parcelaciju u skladu s prostornim planom. Pa onda tražiti da odvojeni dio čestice oni otkupe.

Osobno se spremam upustiti u takve 'operacije', ali kod mene se u prvoj fazi radi o nekih 8000 m2 za prometnice i oko 3500 m2 za trafostanicu, i još za neku drugu infrastrukturu.

Pa ću za koju godinu tu napisati o svojim iskustvima.

 

 

 

 

 

Gradnja ceste je planirani zahvat. Ovo je skica iz prostornog plana koji je usvojen i od trenutka usvajanja on je vazeci. Takodjer sve granice parcela kakve su bile prije usvajanja ovog plana vise ne postoje, vec su kreirane "nove" parcele s "novim" granicama". Sam urbanisticki plan se ogradjuje od vlasnickih odnosa na novokreiranim parcelama, te je taj dio ostavljen vlasnicima da se sami dogovaraju/svadjaju oko parcela gdje su sada prisilom postali suvlasnici i sl.

 

Prostorni plan ne zadire u sadašnje stanje katastra i gruntovnice.

Ako bi oni provodii otkup ili izvlaštenje, opet ne bi smjeli nasilno stvarati suvlasnike na ostatcima čestica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje vlasništva na nerazvrstanim cestama riješeno je zakonom o cestama iz 2011. P tom zakonu sve planirane ceste ( koje su trenutno livade ) su upisane u zemljišniku kao vlasništvo grada ( šibenik, Zadar ). Gradska uprava je svjesna da sama provedba nije u skladu sa ZVIDSP, Zakonom o geodetskoj izmjeri... , ali je tako sud proveo, a nadaju su da se vlasnici neće žaliti jer ipak će jednog dana dobiti cestu. U mom slučaju od 170 vlasnika žalilo ih se 2. Vlada RH kod donošenja zakona polazi od stava da je većina vlasnika takvih cesta već obeštećeno, a oni koji su zakinuti mogu voditi sudski spor prema članku 33. ZV. S time da čekam odgovor suda u vezi prigovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje vlasništva na nerazvrstanim cestama riješeno je zakonom o cestama iz 2011.

 

Upravo ovo boldano!.

Livade nisu ceste. Bila je več napisa o ovome na drugoj temi.

 

U većini slučajeva koji su obuhvaćeni ovim zakonom radi se o stvarnim nerazvrstanim cestama, koje su već desetljećima kao takve definirane u katastru, ali nikad nisu upisane u zemljišne knjige.

 

P tom zakonu sve planirane ceste ( koje su trenutno livade ) su upisane u zemljišniku kao vlasništvo grada ( šibenik, Zadar ).

Velika je razlika između onoga što sam gore napisao, i naknadnog ucrtavanja nekakvih planiranih cesta na livade i posjede građana.

Često je sporna i širina same prometnice koja bi se trebala upisati, tu se lovi u mutnom pa se ponekad ceste 'proširuju' na račun čestica u vlasništvu građana.

 

Gradska uprava je svjesna da sama provedba nije u skladu sa ZVIDSP, Zakonom o geodetskoj izmjeri... , ali je tako sud proveo, a nadaju su da se vlasnici neće žaliti jer ipak će jednog dana dobiti cestu.

 

Ako se protuzakonito upišete na tuđu zemlju - kako se to po zakonu zove?

 

U mom slučaju od 170 vlasnika žalilo ih se 2. Vlada RH kod donošenja zakona polazi od stava da je većina vlasnika takvih cesta već obeštećeno,

 

Takav stav može biti prihvatljiv kada su u pitanju nerazvrstane ceste koje su desetljećima ucrtane u katastru. Ne ako je 2014. netko u lokalnoj upravi protuzakonitim aktom oduzeo zemlju, pritom ih i ne obavijestivši.

 

a oni koji su zakinuti mogu voditi sudski spor prema članku 33. ZV. S time da čekam odgovor suda u vezi prigovora.

 

Taj članak govori o postupku izvlaštenja, a tu je sve detaljno regulirano Zakonom o izvlaštenju i određivanju naknade.

I tu nema zafrkancije, nego se ljude poziva na raspravu, određuju se ovlašteni sudski vještaci koji rade elaborate procjene vrijednosti nekretnine, te se na to građani mogu žaliti i u pogledu cijene (što je uglavnom promašeno jer su procjene solidne) ali i u pogledu obeštećenja za preostale djelove čestica.

Imao sam nedavno nekoliko takvih izvlaštenja na mojim parcelama, za koje sam dobio cifre sa 6 znamenki. Ako vas interesiraju iskustva, može na PP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se sa svim iznesenim. Aliu praksi je to ovako. Cesta nije uopće bila upisana ni u katastru ni u zemljišniku. Odlukom gradonačelnika dio privatnih čestica je proglašen nerazvrstanom cestom ( u odluci piše samo prije 2011., nezna se kada). Provedena je parcelacija, elaborat je odobren od strane katastra, a zatim proveden u zemljišniku, a onda temeljem stanja u zemljišniku, cesta je sada ucrtana i u katastru. Sve to je bilo krajem 2015., a sada, krajem 2016. dobili smo rješenje zemljišnika i mogućnost prigovora. i to su prigovor uložile samo dvije osobe. Znači, grad ne želi provesti postupak izvlaštenja i platiti pravičnu naknadu , bez obzira što se radi o livadi i što su proveli parcelaciju na uštrb malog broja ljudi, ali su im oduzeli veći dio, dok se očito oni kojima je uzeto 0.5 m2 ili 1 m2 zadovoljni što će dobiti put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odlukom gradonačelnika dio privatnih čestica je proglašen nerazvrstanom cestom ( u odluci piše samo prije 2011., nezna se kada). Provedena je parcelacija, elaborat je odobren od strane katastra, a zatim proveden u zemljišniku, a onda temeljem stanja u zemljišniku, cesta je sada ucrtana i u katastru. Sve to je bilo krajem 2015., a sada, krajem 2016. dobili smo rješenje zemljišnika i mogućnost prigovora. i to su prigovor uložile samo dvije osobe.

 

Pretpostavljam da se išlo na takvo rješenje zbog kaosa po pitanju vlasništva tih čestica. Vjerojatno ima mnoštvo malih čestica, a dobar dio upisanih (su)vlasnika su mrtve osobe. Da se ide propisanom procedurom, to bi riješili nikad.

 

Znači, grad ne želi provesti postupak izvlaštenja i platiti pravičnu naknadu , bez obzira što se radi o livadi i što su proveli parcelaciju na uštrb malog broja ljudi, ali su im oduzeli veći dio, dok se očito oni kojima je uzeto 0.5 m2 ili 1 m2 zadovoljni što će dobiti put.

 

Pa ako ste dobili to rješenje,na temelju čega je?

Zar to nije izvlaštenje?

Tražite naknadu u skladu sa Zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidite da li postoji odluka gradonačelnika o određivanju nerazvrstanih cesta i da li je ta cesta već provedenau katastru i u zemljišniku kao opće dobro u vlasništvu grada. Ako je tako dobit ćete rješenje iz zemljišnika o provedenim promjenama na koje možete uložiti prigovor, a ako budete odbijeni i žalbu Županijskom sudu. Pratim to jer imam istu situaciju. Do sada nije donešeno ni jedno rješenje po žalbi Županijskog suda.

 

Moram onda ispitat kakva je situacija po ovom pitanju. Vidjet cu sta cu saznat.

 

Naravno da 'oni' neće pokretati rješavanje imovinskopravnih odnosa godinama prije zahvata.

A ako budu toliko odlagali, vi možete predložiti izmjenu prostornog plana.

 

Izmjenu prostornog plana sam pokusao kada se donosio urbanisticki plan, pa su me odbili.

 

Možda i hoće, ali ako nađe svoj interes.

 

Naravno, al recimo da su mi u prijasnjem obliku sanse bile vece, tj prodaja je bila izglednija, cak stovis eimao sam i kupca, koji je otkazao nakon sta je vidio planirani plan.

 

 

 

Znam što kaže zakon, ali baž i nema nekih primjera iz prakse kako bi to stvarno funkcioniralo. I upitno je bi li se vama to isplatilo, jer bi za svaku od tih malih čestica trebali provesti parcelaciju u skladu s prostornim planom. Pa onda tražiti da odvojeni dio čestice oni otkupe.

Osobno se spremam upustiti u takve 'operacije', ali kod mene se u prvoj fazi radi o nekih 8000 m2 za prometnice i oko 3500 m2 za trafostanicu, i još za neku drugu infrastrukturu.

Pa ću za koju godinu tu napisati o svojim iskustvima.

 

I da provedem samu parcelaciju, to mi je cca 150E troska na 3 parcele, sto cu i platit ukoliko bi naravno cijena izvlastenja bila bar priblizna trzisnoj, tada me taj dio ne bi brinuo. Ali i to je nevjerojatno, da su stvrorili te trskove ljudima. Znaci, svi koji su imali parcele prije, nazovimo ih katastarske, i sada su te njihove katastarske parcele "raskomadane" da bi se stvroile "nove" , nazovimo iz urbanisticke parcele, znaci svi sada moraju sami snositi troskove parcelacije na svojim parcelama. Da ne spominjem da su nekii ljudi od tih teska sirotinja i sl...

 

Prostorni plan ne zadire u sadašnje stanje katastra i gruntovnice.

Ako bi oni provodii otkup ili izvlaštenje, opet ne bi smjeli nasilno stvarati suvlasnike na ostatcima čestica.

 

Eto, vidis na slici kakva je situacija. Sta su meni napravili:

 

Od moje katastarske parcele 2500, koja je imala ukupno 534 m2 napravili su:

-275 m2 dano novo kreiranoj urbanistickoj parceli Z3 71

-173 m2 uzeto planiranom cestom

-62 m2 dano novo kreiranoj urbanistickoj parceli Z1 141

-24 m2 dano novo kreiranoj urbanistickoj parceli Z1 140

 

Od moje katastarske parcele 2509, koja je imala ukupno 381 m2 napravili su:

-240 m2 ostavljeno samostalno kao potpno moje i kreirana nova urbanisticka parcela Z3 77

-39 m2 dano novo kreiranoj urbanistickoj parceli Z1 277 koja ima cca 50ak m2 sto je nedostano za bilo sto, sto je apsurdno da su uopce kreirali tako nesto. Imate li kakvo objasnjenje mozda?? Ja pretpostavljam da su tu tako ostavili jer parcela kojoj je logicno da dodaju taj dio je u vlasnistvu nekog glavesine, pa na ovaj nacin on ne mora s nikim rijesavat imovinsko-pravne odnose, vec je samostalni vlasnik na toj svojoj urbanistickoj parceli Z1 146

-102 m2 uzeto planiranom cestom

 

Od moje katastarske parcele 2514, koja je imala ukupno 642 m2 napravili su:

-345 m2 dano novo kreiranoj urbanistickoj parceli Z3 99 gdje takodjer sada nisam ni samostalan vlasnik vec sama opcina je suvlasnik sa mnom, povrsina njenog komada je 17 m2

-188 m2 uzeto planiranom cestom

-50 m2 pretvoreno u zelenu zonu

-59 m2 dano novo kreiranoj urbanistickoj parceli Z3 97

 

Znaci u najmanju ruku kaos... i sto napravit u takvom scenariju uopce!? Zato sam i krenuo, tj krecem, u ovaj proces "izvlastenja" ako ga mogu tako nazvat uopce...

 

Pred cca 8 god je donesen prvi urbanisticki plan koji nije bio sluzben, a sto je najbolje tada mi je cak i odgovarao njegov raspored, ali vec od tada nisam mogao prodat nekretnine jer ljudi nisu htjeli kupovat dok se ne usvoji urbanisticki plan. Nakon cca 5 godina izasao je novi urbanisticki plan, ovaj na slici, koji mi ne odgovara u nijednom obliku, zalio sam se na njega, zalbe su odbijene, a nakon cca godinu dana taj plan je postao sluzben i vazeci. Znaci ja vec cca 8 godina imam vezane ruke i ne mogu se pomaknut s mrtve tocke, imao sam i kupce, i zainteresirane druge ljude za otkup ali zbog plana mi je sve propalo. Na koji nacin da dodjem do toga da me se obesteti jer uzrokovana mi je steta i doveden sam u stadij da ne mogu da raspolazem imovinom, a da ne spominjem da je to nesto sto mi je trebalo rijesit stambeno pitanje, a na ovaj nacin mi je uzrokovalo financijske gubitke u vidu stanarina i ostalih troskova.

 

Jel moguce da na nijedan nacin covjek nije zasticen u ovakvoj situaciji!?

uređeno: od lord051
estetski
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvlaštenje pokreće grad, koji snosi i sve troškove vezano za izvlaštenje. Iz samog Zakona sam zaključio da vlasnik nekretnine ne može podnijeti zahtjev za plaćanjem naknade, a nije dobio rješenje o izvlaštenju. Po meni, drugi način je ovaj o kome sam pisao, pravit se blesav, pa vidjeti šta napravit ovisno koliko vlasnika se žali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Eto prošlo je već dosta vremena od mog zadnjeg javljanja sto se tiče ove teme, u medjuvremenu sam uspio otići do ureda gradonačelnice, te do glavnih ljudi u urbanističkim uredima itd itd itd. Kao sto je već rečeno, država/grad sama pokreće postupak izvlaštenja u onom trenutku kada joj to zemljište postane atraktivno za izgradnju tog komada ceste. Znači ne sada kada je samo ucrtana cesta, već u onom trenutku kada se točno zna da će se ta cesta graditi na točno tom komadu te su osigurana sredstva.

Medjutim, postoji još jedna varijanta a to je da oštećeni sam pokrene postupak za privodjenje DUP-a kraju te dokaze/pokaže na koji mu način novokreirana imovinska situacija konkretno utječe na život i koje gubitke generira. U tom slučaju postoji varijanta da grad/država krenu u proces izvlaštenja jer je evidentno da oštećeni trpi posljedice zbog novokreiranog DUP-a. Znaci, ja trenutno moram sastaviti takav dokument, znaci Zahtjev za privodjenje DUP-a kraju, u kojem moram pokazati na koji način sam oštećen.

Situacija je poprilično jednostavna sto se tiče troškova. Te nekretnine su u vlasništvu mojih roditelja koji osim toga nemaju drugog vlasništva. Te nekretnine koje oni posjeduju od početka su bile namijenjene za prodaju, te bi se realizacijom prodaje riješilo njihovo stambeno pitanje. Kako je zbog DUP-a postalo skoro nemoguće prodati te nekretnine oni još uvijek žive kao podstanari te plaćaju mjesečnu rentu. Ako uzmemo da je DUP izašao 2010g oni su već potrošili popriličan (92x300E=27600E) iznos novaca. Oni su ušli u umirovljenički status te nije teško zaključit da im podmirenje tih troškova sada postaje ogroman teret.  

Ono sto mene zanima je kako se to “upakira” u dokument, te dali je itko išta slične problematike radio/predavao/vidio… svaka info mi je dobrodošla.

Hvala,

Pozz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija