Jump to content

Uknjižba brisanja ovrhe kod nenaplaćenog dugovanja


Quercus

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam komplicirani slučaj te molim za pomoć. Ostavinskom raspravom nakon smrti oca postao sam vlasnik kuće. Navedena kuća ima dva tereta: 1. porezni dug mog oca koji je po sili zakona prebačen na mene kao univerzalnog naslijednika(zbog čega sam po ovrhom porezne uprave); 2. hipoteka zbog kredita moje majke pri HBOR-u nad kojom je pokrenut ovršni postupak. Kako majka nije bila u mogućnosti uredno podmirivati kreditne obaveze, pokrenut je ovršni postupak. Nakon sudskog utvrđivanja cijene i dražbi na kojima kuća nije prodana, sudac je naložio uknjižbu brisanja zabilježbe ovrhe pri ZK odjelu. Molim informaciju što to točno znači? Naime dug prema banci nije namiren, a brisanjem zabilježbe ista ostaje bez sredstva osiguranja. Dodatno, majka nije i neće biti u mogućnosti vratiti dugovanje jer je pod ovrhom porezne uprave zbog vlastitih dugovanja i istovremeno je nezaposlena. Može li banka ponoviti ovršni postupak tražeći neku drugu nekretninu u zalog koje sam ja vlasnik (obzirom da koliko sam upućen nije moguće pokrenuti ovršni postupak nad istim sredstvom osiguranja). Napominjem, korisnik kredita je moja majka dok sam ja potpisao punomoć jer bi u suprotnom banka tražila naplatu cjelokupnog iznosa u roku 8 dana. Obzirom na punomoć, neki "pravnici" su mi rekli da sam po zakonu automatski postao sudužnik u kreditu (iako se to ne navodi u dokumentu koji sam potpisao) te da sam obvezan vraćati kredit, a banka istovremeno može pokrenuti ovršni postupak nad bilo čim u mojemu vlasništvu u cilju naplate. U slučaju kada bih i prodao kuću, svota koju bih dobio bi mogla platiti porezne dugove, ali ne i kredit.

Slijedom navedenoga, ne znam što mi je činiti i koja su mi prava.

 

Ispričavam se ako su informacije nabacane, ali pokušao sam maksimalno skratiti cijelu priču iznoseći činjenice za koje mislim da su bitne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija