Jump to content

Što mogu poduzeti da se osiguram?


Selma25

Preporučene objave

Poštovani,

 

Obraćam Vam se u potrebi da me savjetujete jer zbog mojih trenutnih materjalnih prilika plaćanje ovakve vrste pomoći nažalost nije moguće, a ova pomoć mi je od iznimne važnosti za planiranje budućnosti.

 

Stoga Vas molim za pomoć, moja trenutna situacija je takva da me majka ne želi više u našoj obiteljskoj kući gdje sam rođena i odrasla sa njom i ocem samo iz razloga što sam ostala trudna i odlučila biti samohrana majka. Dakle u nijednom drugom smislu nikada nisam povrijedila nju ili mog oca.

 

Kuća ima otprilike 150m2, kupljena i renovirana za vrijeme trajanja braka nje i mog oca, ali glasi samo na njeno ime. (Oni su i dalje vjenčani)

Izbacila me uz objašnjenje da moj životni odabir nije u suglasnosti sa njenim svjetonazorom i od tada se snalazim po tuđim stanovima, nezaposlena sam i u medicinskoj dokumentaciji je navedeno da sam u visokorizičnoj trudnoći zbog čega sam dugoročno zaprimljena na ginekološki odjel OB Pula. Majka se usmeno izjasnila, osobnim dolaskom u vrijeme posjeta, da nakon mog otpuštanja iz bolnice, tj. poroda, ne želi moj povratak u kuću, predložila mi je udrugu za pomoć nezbrinutim trudnicama.

 

Prijavljena sam još uvijek na njenoj adresi.

Ona je umeđuvremenu svog sina iz prvog braka, koji živi s njima na adresi u zasebnom dijelu kuće, imenovala doživotnim skrbnikom.

 

Zanima me da li ja imam pravo potraživati polovicu kuće na osnovu prava nasljedstva koje imam od oca? Što ja sve mogu poduzeti da se zaštitim jer ako izgubim sva prava na tu nekretninu, nikada neću imati gdje stanovati...

I koliko imovine može dobiti moj polubrat koji živi sada sa njima i imenovan je njenim doživotnim skrbnikom?

Sa ocem sam u dobrim odnosima, ali zbog mirnog suživota s majkom on se nije protivio njenoj odluci.

 

S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega ne shvaćam vašeg oca, kako je mogao dopustiti da budete izbačeni iz kuće, a on se recimo ne slaže s tim?! Pa nije to mala stvar? Očito da je majka od početka radi sve u smjeru da vi ne dobijete ništa, jer ako je kuća bračna stečevina, zašto ne glasi i na oca? Pretpostavljam da je ona njemu (vašem polubratu) potpisala doživotno uzdržavanje, što znači da on postaje vlasnik svega njenog nakon njene smrti, a za uzvrat je treba do smrti uzdržavati, brinuti se o njoj itd. To je naplatni pravni posao reguliran Zakonom o obveznim odnosima čl. 579.-585. Drugim riječima, taj ugovor je poslije vrlo teško pobiti. Možda je riješenje da otac traži svoju polovicu kuće na koju ima pravo, jer je zajednička bračna stečevina i svoju polovicu ostavi vama, da li oporukom, isto ugovorom o doživotnom uzdržavanju i sl. Ili da otac traži osporavanje tog ugovora o uzdržavanju, jer je i on vlasnik polovice kuće. U ovom slučaju mislim da je bitan faktor vaš otac. Ovo je samo moje mišljenje i tumačenje, svakako bih savjetovao ozbiljan razgovor s ocem, kao i sa profesionalcem, odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala što ste odgovorili na moju temu!

Ponašanje mog oca je uzrokovano blažom demencijom, znači nije uvijek baš svjestan šta se događa nego samo prihvaća ono šta mu ona govori.

 

Još jedan detalj, kuća je davno bila na moje ime (prije ca 7 godina) ali me onda ona iznenadno odvela kod javnog bilježnika da potpišem darovni ugovor da kuću dajem njoj ( tada sam bila jako mlada i nisam znala ni zašto to radi, ali vjerovala sam joj)

Tu je počinjena moja najveća greška.

 

Hvala Vam što ste mi vrlo opsežno objasnili značenje potpisivanja ugovora o doživotnom uzdržavanju pa razmišljam da ga ja napravim između mene i mog oca?

 

Pošto ste naveli da je to pravni posao to bi značilo da se imovina mog oca u slučaju njegove smrti više ne bi tretirala kao nasljedstvo čija polovica bi pripala mojoj majci - nego bi u potpunosti pripala meni kao davateljici skrbi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedan detalj, kuća je davno bila na moje ime (prije ca 7 godina) ali me onda ona iznenadno odvela kod javnogbilježnika da potpišem darovni ugovor da kuću dajem njoj ( tada sam bila jako mlada i nisam znala ni zašto to radi, ali vjerovala sam joj)
vrlo zanimljive činjenice,glede kojih bi trebali što brže vidjeti sa odvjetnikom kolike su šanse da se pomenuto darovanje pobije,ili pak opozove iz razloga osiromašenja darovateljice(čl.493.ZOO),ili pak zbog grube nezahvalnosti(čl.494 st.2.ZOO)
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prošlo je 7 godina od tog ugovora, a do našeg "neslaganja" 3 mjeseca.

Znači mogla bih po izlasku iz bolnice pokrenuti opoziv, a recite mi, kao dokaz za to osiromašenje šta mogu priložiti tj. kako to dokazati?

Imam svjedoke koji mogu potvrditi da sam spavala u autu nekoliko dana prije hospitalizacije i noć nakon što me izbacila, (imam auto iz 1995. god i jedan iz 1997. ali glase na očevo ime ja imam samo punomoć)

Drugo, mogu priložiti otpusno pismo iz bolnice u kojem će socijalna radnica navesti da mi majka zabranjuje povratak u kuću.

U 5. mjesecu trudnoće sam i s time znači nemam ni radnu sposobnost trenutno

Majka mi je na to odgovorila da se javim nekoj ustanovi da me prime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da bez obzira na vašu trenutnu situaciju (besparicu) bi svakako morali angažirati profesionalca, znači odvjetnika, jer vrijednost koju gubite, tj. krov nad glavom vam tako nalaže to kao prioritet, jer da izgubite sve, to je onda ustvari puno skuplje. Aute mislim da ne treba niti spominjati, jer su ne bitni i uostalom nisu vaši, bez obzira na povremeno korištenje. Mislim da je ključno priložiti taj ugovor o darovanju, a daljnji dokazi su jednostavo vaša situacija, vas kao "beskućnika", još bez posla, trudna (ili s malim djetetom itd.) što mislim svakako da neće biti teško dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pripazite samo na rok (subjektivan) opoziva, koji iznosi godinu dana od saznanja za razlog opoziva. Objektivan rok za ovu vrstu opoziva iznosi 10 godina od predaje nekretnine, tako da ste tu još uvijek unutar roka.

 

Također sugeriram angažman odvjetnika, a kako ste u lošoj financijskoj situaciji, predlažem da odete do nadležnog ureda državne uprave u vašoj županiji odnosno Gradu Zagrebu (ako tamo prebivate) i zatražite besplatnu pravnu pomoć, za koju, smatram, barem prema ovim navodima ovdje, da zadovoljavate uvjete te bi vam ista trebala biti odobrena, pa ćete dobiti "besplatnog" odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

Već sam pisala na ovom forumu ( pod naslovom - što mogu poduzeti da se osiguram ) ali sam sada otvorila novi topic jer me specifično ova opcija interesira kao mogući izlaz iz moje teške situacije - opozivanje darovnog ugovora - kojim sam 2011. godine darovala nekretninu majci koja me u suradnji sa svojim sinom iz prvog braka, prije 3 mjeseca izbacila iz kuće - s njim je 2014. god. potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju.

 

Kuća je bračna stečevina mog oca i majke koji su u braku, ali od pokušaja razgovora sa ocem u zadnjih nekoliko dana nisam postigla ništa jer on boluje od demencije pa ne shvaća ozbiljnost moje situacije.

Majka ne želi nikako razgovarati niti je moguće postići ikakav sporazum s njom.

Razlog što je tako je moja trudnoća i odluka da dijete odgajam van braka (kao samohrana majka)

 

Unaprijed zahvaljujem

uređeno: od Matrix
spajanje tema
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija