Jump to content

Laziranje potpisa


Anonimusa

Preporučene objave

Poštovani,

imam pomalo blesav slučaj o kojem bi voljela dobiti informacije, sa pravnog gledišta konkretno da li je moguća ikakva kaznena prijava i koje su moguće kazne?

 

Osoba A svojevoljno je dala osobne podatke i osobnu iskaznicu na uvid, te potpisala pravovaljani sporazum, i predala osobi B na licu mjesta, uz svjedoka C.

Osoba B je bez znanja osobe A, putem tih podataka naručila proizvode vrijednosti 200kn, preuzela ih i platila nastali račun. No, problem je što je osoba B naručene proizvode podigla uz lažiranu punomoć ( za koju nije potrebna ovjera javnog bilježnika, zapravo samo papir ispunjen podacima opunomoćenika i opunomočitelja i potpisi - lažiran je potpis osobe koja daje punomoć). Ponavljam, nastali račun je podmiren, Sada osoba A tvrdi da će prijaviti osobu B no ne navodi radi čega, na koju osnovu. Što bi se u ovom konkretnom slučaju moglo desiti?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teoretski, razumijem po pitanju isprave, lažiranje potpisa je lažiranje potpisa...

Ali osoba nije oštećena ni na koji način, a svoje je podatke dala svojevoljno..

A ta punomoć ne razumijem ni kakvu pravnu težinu ima ako to nije nigdje ovjereno ni nista...

Dakle lazirana je punomoc za podizanje paketa u posti.. koja se ni ne treba ovjeravati ni nista... obican papir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali biste malo konkretnije napisati o čemu se radi, o kakvom "sporazumu", o kakvim proizvodima itd.? "Lažiranje potpisa" mislim da bi svakako moglo ići pod čl. 278. KZ krivotvorenje isprave

 

Ažurirano

 

Ovdje nedostaje podataka, tj. koji je motiv za naručivanje proizvoda s tuđim podacima? Da li se radi o kakvim lijekovima ili nekim drugim proizvodima čiji je promet i prodaja posebno reguliran?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće da je u ime vaše kompanije povrijeđen Zakon o zaštiti osobnih podatak http://www.zakon.hr/z/220/Zakon-o-za%C5%A1titi-osobnih-podataka , iako nisam siguran. U svakom slučaju, mislim da vam je ta osoba više uputila "praznu" prijetnju, da ozbiljno shvatite da s tuđim podacima ne može tako bezveze manipulirati i da to ne radite više, jer to nije bezazleno i podliježe određenoj odgovornosti. Kao što i osobno bih savjetovao da se poštuje tuđe podatke i ne zlorabi iste, ma kako bezazleno se činilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sam i sama suradnik kompanije i upucena sam u stavke sporazuma, mislim da ni u kojem slucaju od strane kompanije nije povrijeden Zakon o zastiti osobnih podataka.

Osoba se ne prijeti privatnom tuzbom ili prijavom fizicke osobe, vec kompanije zapravo, ali cak nisam konkretno ni ja u toj situaciji, vec sam osoba D - promatrac recimo, no brinem se s obzirom da sam kao sto sam navela suradnik kompanije o kojoj govorimo.

 

Primjer potpisanog sporazuma -> https://hr.oriflame.com/terms-and-conditions/privacy-policy

 

 

U svakom slucaju, veliko hvala na info :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija