Jump to content

Obustava ovrhe u slucaju prijenosa potrazivanja


reprogram

Preporučene objave

Ima li smisla podnijeti Zahtjev za obustavom ovrhe u slucaju ustupanja dugovanja agencijama za naplatu potrazivanja? Moze li to samo odgoditi naplatu ili zaustaviti u cijelosti ili se pokrece nova ovrha od strane agencije i za koji iznos. Moze li mi itko odgovoriti?

 

Ako je dug ustupljen, stari ovrhovoditelj više nema aktivnu legitimaciju provoditi ovrhu, pa ovrhu mora sam obustaviti povlačenjem ovršne isprave! Gotovo nitko od njih to ne čini pod izlikom da će naplaćeni iznos prebaciti novom vjerovniku, što nije u skladu sa zakonom! S druge strane novi vjerovnik vrši pritisak na dužnika da i njemu prizna dug dobrovoljnim uplatama van ovršnog postupka kojeg provodi stari vjerovnik nezakonito!

Morate od starog vjerovnika tražiti povlačenje ovršne isprave (presude, zadužnice) na FINI ili kod poslodavca iz razloga što po zakonu više nije vaš vjerovnik (dug je prodan i nema AKTIVNU legitimaciju za provođenje ovrhe) i to preporučenim dopisom sa povratnicom! Ako se ogluši, a vjerojatno hoće podnesite nadležnom Općinskom sudu ZAHTJEV ZA OBUSTAVU OVRHE zbog nepostojeće (izgubljene, jer je dug prodan) aktivne legitimacije ovrhovoditelja a prilažete:

1. OČEVIDNIK O REDOSLIJEDU NAPLATE (fina)

2. OBAVIJEST O USTUPU POTRAŽIVANJA

(koju vam je po zakonu morao poslati stari vjerovnik)

Postupak ovisi o ažurnosti suda a može trajati i duže od godinu dana! Za to vrijeme ne pregovarajte i ne priznajte dug novom vjerovniku! Kad se obustavi ovrha možete odlučiti o daljnjim potezima, priznanje duga ili pravnoj borbi ovisno o vašoj procjeni situacije!:vjeruj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smisao i razlog inzistiranja na obustavi ovrhe je raščišćavanje dužničko vjerovničkog odnosa i micanje onih koji više u njemu ne trebaju biti! Kako ćete za 5 ili 10 godina znati koliko je koji od više vjerovnika koji vas ovršuju naplatio glavnice ili kamata i gdje ćete dobiti sve te podatke, koje će oni nazvati svojim bankarskim i poslovnim tajnama! Na taj način mogu vam uzeti koliko god žele, a oni žele sve! Po mojem mišljenju najbolje je da novom vjerovniku sve sporite pa nek u sudskom postupku dokaže visinu dugovanja! Tako možete saznati barem glavnicu duga, a kamatu ionako obračunava fina, pa je barem predvidivo koliko stvarno morate vratiti!:svorc:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa usput kad dokaže (a dokazat je lagano,jer banka već ima dokazano dugovanje koje je samo ustupila drugome) treba računat i na sudske troškove koji budu par tisuća kuna...

 

Ako je banka imala ovršnu ispravu (zadužnicu) nije morala ništa dokazivati već samo proslijediti na ovrhu BILO KOJI IZNOS koji vjerovnik nije mogao provjeriti uključivo troškove koje nema pravo naplaćivati pa čak i one već plaćene! Što je sudski trošak od 2-3000 kn ako tad barem utvrdite koji iznos stvarno morate vratiti jednom vjerovniku a ne da vas ovršuje više vjerovnika po istoj osnovi na različite račune pa onda više ne znate kome ste i koliko dužni! Ili da ovršuju vas i jamce, a vi ne znate od koga su kada i koji iznos ovršili! Mislite li da su agencije i banke pošteni stjecatelji, filantropi i da postoji ljudsko lice kapitalizma nakon svega što se zadnjih godina događa u Hrvatskoj? Činjenica je da se propuštanjem kontrole ovrha nad sobom stavljate u poziciju DIVLJAČI NAD KOJOM NEMA LOVOSTAJA! Naravno da pravna borba iziskuje određene troškove i rizik od gubitka, ali što je alternativa? Naravno svatko treba odlučiti sam, jer će vjerojatno samo on i njegova obitelj snositi posljedice ili blagodati takve odluke! :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija