Jump to content

Dali ja trebam pokrenuti ostavinsku ili ona ide sama od sebe?


Grizman

Preporučene objave

Pozdrav. Pratim vaš forum i puno mi je pomogao. Hvala vam puno na tome. Trebam nasljediti stan kao zaštićeni najmoprimac preko državnih nekretnina gdje smo živjeli otac i ja. Poslali su dokumentaciju koju moram dostaviti za nasljeđivanje i svu dokumentaciju sam uspio izvaditi osim rješenje o nasljeđivanju po smrti roditelja. Ostavinska još nije bila a tata je preminuo prije 18 dana i sad neznam dal ja trebam pokrenuti ostavinsku ili to ide samo od sebe, automatski, jer znam da nakon ostavinske dolazi rješenje, tak je bar bilo za mamu 2008.g.. Brat je rekao da će se odreći svega i da meni daje da ja nasljedim sve od oca. I sad neznam dal ja trebam pokrenuti ostavinsku jer nedostaje mi to rješenje. Puno bih bio zahvalan za odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Članak 210.Zakona o nasljeđivanju

""Ostavinski se postupak pokreće po službenoj dužnosti kad sud primi smrtovnicu ili izvadak

iz matice umrlih, odnosno s njima izjednačenu ispravu.""

 

Ti kao prvo nemas pojma i boze nam pomozi ak ovak svi pomazu. Kao prvo napravio sam ostavinsku prosli tjedan i NIJE vise po sluzbenoj duznosti odnosno usrana drzava ne pokrece sama vec to treba ucitniti potomak, supruznik ili osoba povezana obiteljski sa preminulom osobom ako ih takva nema. Pozz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti kao prvo nemas pojma i boze nam pomozi ak ovak svi pomazu.
citiran vam je članak trenutno važećeg zakona koji Vi nažalost neznate tumačiti.

p.s.privremeno idete na hlađenje do 26.05.2017., a do tad će vam puno toga biti jasnije…nadam se.

Kao prvo napravio sam ostavinsku prosli tjedan i NIJE vise po sluzbenoj duznosti odnosno usrana drzava ne pokrece sama vec to treba ucitniti potomak, supruznik ili osoba povezana obiteljski sa preminulom osobom ako ih takva nema. Pozz.

niste ""napravili ""ostavinsku,i dobro pročitajte čl.210.ZN,kad sud pokreče postupak ex offo,(kad zaprimi smrtovnicu),

Članak 192.ZN

(1) Kad neka osoba umre ili bude proglašena umrlom, matičar nadležan za upis činjenice smrti u maticu umrlih sastavit će smrtovnicu i dostaviti je sudu, ili je predati osobi na čiji ju je zahtjev sastavio.

(2) Smrtovnica se sastavlja na temelju podataka iz matice umrlih, podataka dobivenih od srodnika umrlog, od osoba s kojima je umrli živio te od drugih osoba koje ih mogu pružiti.

(3) Ako je ostavinskom sudu predana nepotpuna smrtovnica ili samo izvadak iz matice umrlih, on će na zapisnik u ostavinskoj raspravi utvrditi sve podatke koje treba sadržavati smrtovnica.

(4) Smrtovnica ima dokaznu snagu javne isprave samo glede podataka koji su preuzeti izmatice umrlih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija