Jump to content

Nužni prolaz, služnost prolaza i sl.


sbcard

Preporučene objave

pozdrav,

 

novi sam ovdje i imam jednu složenu pravnu zavrzlamu.

 

Pozadinska duga i dosadna priča:

Za vrijeme rata i u poraću srušena mi je očeva kuća, kao i većina kuća u selu, te vojska je probila put kroz moje dvorište i zemlju u duljini oko 300-tinjak metara. Doslovno put se nalazi preko temelja kuće i ljetne kuhinje.

 

Također, srušena je kuća i mog susjeda čija je međa bila udaljena oko 270 m od moje kuće. Oni su imali zaseban put (javni u katastru registriran) koji je bio loš jer se skoro nitko s njim i nije služio. Ponekad bi te tu naišao traktor koje unajme da im obradi zemlju. Siromašna obitelj bez ikakvih poljoprivrednih vozila i sl. niti poljoprivrednog blaga. Taj put je dulji nekih 70-ak metara nego kada bi prelazili kraj naše kuće i to pješice. I moji otac je naravno prešutno odobravao da prolaze tuda pješice jer im je bilo bliže, i zato što smo bili susjedi. Služnost nije bila upisana u zemljišne knjige. To je bio obični puteljak manji i od pola m.

 

 

nakon rata, kada smo svi izbjegli i sredinom i pokraj 2000-ih potomci našeg susjeda su napravili ponovno kuću tj. vikendicu koja im služi za povremena druženja tijekom ljetnih mjeseci, naravno služeći se tim novoprobijenim putom kroz moju zemlju. I sada je došlo vrijeme da i ja obnovim kuću na starim temeljima te, ako je ikako moguće, da nakon 5-6 godina zaustavim susjede koji prolaze preko mojih 300 m zemlje koje izgleda žele pretvoriti u javni put i tako mi podijeliti česticu na dva dijela. Naravno, dao bih da prolaze pješice, kao što su i prije prolazili, nikada tu auto nije prolazilo, traktor ili bilo što.

 

Sada pitanja:

 

Mogu li ja uništiti taj "put" kao da nikada i nije postajo, jer ne postoji ni u katstaru niti gruntovnici, jer s obzirom na ratne okolnosti on je silom napravljen (3-4 m širine preko 300 m duljine, nije ni makadam već jednostavno prolaz na kojem raslinje ne raste). Vidi se iz Google Eartha.

 

Ili jednostavno moram im dati na korištenje tih preko 1.000m2 vlastite zemlje i nekadašnjih oranica i voćnjaka.

 

napominjem, imaju javni put do kuće, koji je zarastao, i traži poveću investiciju da bi bio prolazan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu li ja uništiti taj "put" kao da nikada i nije postajo, jer ne postoji ni u katstaru niti gruntovnici,

 

Naravno, da bi vam se kao vlasniku moglo savjetovati, da slobodno, posebno stoga što vam prelazi preko temelja na kojima bi pretpostavljam ponovo gradili. No kako je postojalo prešutno dopuštenje a pravo zanimljivo područje, bi li oni prihvatili vaš potez kao neminovan ili pokrenuli nekakovu parnicu temeljem onoga o čemu piše Matrix u #9 teme http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/88881-služnost-prolaza?highlight=pravo+slu%C5%BEnosti , pa sve dovede čak i do mogučeg ishoda kao u #22 http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/41182-pravo-slu%C5%BEnosti-puta , ostaje kao pitanje.

 

Kako ste i sami spomenuli, možete im ponuditi pravo prolaza (točno određeno gdje) pa čak i pravo puta uz naknadu, pa im se možda više isplati osposobiti javni put (iako nije baš pojašnjeno što znaći javni put i koliki je problem osposobiti ga). Na kraju krajeva mogu za to zatražiti i pomoć od JLS ako već istoj plačaju određene doprinose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Dakle, ako sam shvatio oni bi mogli tuziti zbog povrede posjeda te sluznosti prolaza?

 

Bih li ja mogao tuziti onda zbog toga sto sam vlasnik?

 

Je li pravo prolaza istoznacno kao i pravo puta? Ja bih im dozvolio rado da prolaze pjesice i s biciklom ako to podrazumijeva pravo prolaza.

 

Postoji li neka olaksavajuca okolonost zato sto su ratna i poratna zbivanja uzrok tome prolazu, a da su oni iskoristili to kasnije da prolaze s vozilima? S obzirom da smo izbjegli i nismo se vracali godinama.

 

Ja sam postao vlasnik prije 2 godine nakon smrti oca tek. A oni su prolazili jos dok se zemlja vodila na oca jer jos nije bila obavljena osravinska rasprava.

 

Javni put do njih vodi samo do njihove kuce i mislim da bi bilo cudo da se netko pobrine da to sanira osim njih sami. Mada da koji put bager da prođe i da se posjeće raslinje bio bi istovjetan kao prolaz kroz moje dvorište. I dulji samo za 70 ak metara.

 

Mene interesira zar pravo dopušta da se put napravi od bilo cega tj. u ovom slucaju od nečijeg dvorišta i kuće i uređenog voćnjaka samo zato što se vlasnik brinuo o tome, i pravo dopušta svakome tko želi da prolazi tu jer eto javni put je neprikladan i zarastao i dulji za desetke metara dok prolaz kroz necije vlasnistvo je sasvim okey? To mi zvuči nadrealno. Pa nisam ja kriv sto nisu odrzavali put. U cijoj je god on odgovornosti je.

 

To ja još ne mogu pojmiti ako tako je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li pravo prolaza istoznacno kao i pravo puta? Ja bih im dozvolio rado da prolaze pjesice i s biciklom ako to podrazumijeva pravo prolaza.

 

čl.190 ZVDSP

 

(1) Vlasnik povlasne nekretnine koji ima pravo staze ovlašten je time hodati tom stazom te tako tuda k sebi puštati druge ljude; ima li pravo progoniti stoku, ovlašten je time i služiti se kolicima; a ima li pravo kolnika, ovlašten je voziti se po poslužnoj nekretnini jednom ili više zaprega, motornim vozilom i biciklom.

(2) Pravo hodati stazom ne obuhvaća ovlast jahati niti voziti se biciklom, a ni gurati bicikl po poslužnoj nekretnini; pravo progoniti stoku ne obuhvaća ovlast vući teške terete preko poslužnoga zemljišta; pravo voziti se po poslužnoj nekretnini ne obuhvaća pravo tuda goniti nevezanu stoku.

 

čl.191

(1) Nužni prolaz je služnost puta koju je osnovao sud na zahtjev vlasnika nekretnine do koje nema nikakve ili nema prikladne putne veze s javnim putom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija