Jump to content

Lažno predstavljanje


Kompot321

Preporučene objave

Postoji li mogućnost podizanja kaznene prijave za lažno predstavljanje ako osoba ima u profilu jednu sliku na kojoj se ne vidi baš lice, u profilu nema osobnih podataka samo nadimak, osoba je u porukama poslala dvije različite slike pa se na temelju toga uvidjelo da ona nije iza tog profila. Da li se na temelju toga može podnijeti kaznena prijava za lažno predstavljanje ili kradu identiteta, te kako pronaći tu osobu koja se krije iza tog profila te koja je kazna za lažno predstavljanje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da nema kaznenog djela u slučaju takvog profila i nadimka, jedino ako koristi fotografije i ime/prezime i dr. podatke stvarne osobe, što bi moglo biti k.d. iz čl. 146. Kaznenog zakona.

 

O kakvim točno fotografijama se radi? Neke određene osobe (je li punoljetna) ili nekim generičkim fotografijama?

 

I koji je kontekst lažnog predstavljanja i razmjene fotografija?

 

Što se tiče postupka, stranici na kojoj je taj profil se može to prijaviti i oni će ga ugasiti (nakon provjere), a što se tiče sudskog gonjenja, nakon prijave policiji ili državnom odvjetništvu (što bi trebala prijaviti osoba čiji podaci se koriste), ako procijene da ima elemenata kaznenog djela, mogu zatražiti nalog i od stranice dobiti podatke o korisniku, pa preko pružatelja usluga doći do njega (ako nije poduzeo mjere zaštite). Nemam s tim stvarne prakse, pa ne znam koliko je to realno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O fotografijama lica, ne koristi ime i prezime bilo je u smislu da se nademo za spoj. Valjda nije maloljetna ne znam stvarno. Jedino je slika bila osobe bez osobnih podataka o njoj. Te nakon sto sam tražio jasniju sliku onda je došla neka sasvim stota koja upoce ne izgleda na prvu. A kontekst je upoznavanje, nije Facebook stranica. Slike su poslane u poruku privatno na profilu ima sliku ali lice je prekriveno kapom izgleda da je slika skinuta sa nekog sajta za slike. Osoba je kasnije i izbrisala profil

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija