Jump to content

porezna rezidentnost i porezna zastara


bongozg

Preporučene objave

Bio bih zahvalan ako bi mi netko od pravne struke odgovorio barem na jedno od dva pitanja koja imam:

 

1. preselio sam se iz HR u drugu drzavu s kojom nemamo potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ako u HR nemam nista osim nekretnine (nemam automobil, stednju, osiguranje), a u stanu nema kablovske/interneta, niti telefona, a van HR zivim vec nekoliko godina, da li sam i dalje porezni rezident?

 

2. u slucaju da sam porezni rezident, kada pocinje teci zastara poreznog duga za ostvarene prihode? Googlam vec nekoliko dana, pa sam nasao na informaciju da:

"u slučaju kada porezno tijelo nije znalo niti je moglo znati za postojanje obveze poreznog obveznika koji je bio dužan prijaviti nastanak porezne obveze (npr. poreza na promet nekretnina), zastara prava na utvrđivanje porezne obveze počinje teći istekom godine u kojoj je porezno tijelo saznalo za tu obvezu odnosno u kojoj je trebalo utvrditi porez"

 

http://www.rrif.hr/Uputa_ODGODA_NAPLATE_POREZNOG_DUGA-11-misljenje.html

 

No, sam Opci porezni zakon ne spominje da apsolutna zastara pocinje teci od trenutka kada je nadlezno tijelo saznalo za navedeni dug/obavezu. Pa me zanima, da li zaista, hipotetski, da Porezna uprava za 10-20 godina sazna za porezni dug ima pravo poceti postupati po njemu?

 

unaprijed hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija