Jump to content

Plaćanje PDV-a u carinskom postupku sa unaprijed plaćenim VAT-om.


Tumi

Preporučene objave

Dakle kupio sam "Pebble 2 Smartwatch" preko KickStarter kampanje i pri tom platio $99 uređaj, $15 poštarinu i $24,75 Sales Tax (VAT) kako piše u invoiceu. Sve skupa $138,75. Pošiljka je poslana UPS-om iz USA. Carina mi je na pošiljku naplatila PDV na sveukupnu svotu te sam morao platiti još dodatnih 300kn PDV-a i dodatnih troškova.

 

Prodavač veli da je pošiljka oslobođena plaćanja poreza jer su ta potraživanja već unaprijed plaćena kroz KickStarter portal.

Na carini vele da porez moram platiti bez obzira na moj dogovor sa prodavačem. Jedino u slučaju da sam robu kupio na paritetu DDP Zagreb, carinska vrijednost za određivanje PDV-a bi bila umanjena za tih $24,75 koju onda prodavač prikazuje kao hrvatski PDV. Ovo vezano za DDP mi nije jasno o čemu se radi i kako to zatražiti/priložiti?

 

Također mi nije jasno kako se može na istu robu dva puta plaćati porez jer prodavač tvrdi da je zakonom obavezan naplatiti porez a u carini mi tvrde da porez moram platiti bez obzira na moj dogovor sa prodavačem. Čak i u onom slučaju sa DDP-om opeta ispada da porez plaćam dva puta?! Kako je to moguće i tko tu griješi? Dali se carinska potraživanja uopće mogu platiti unaprijed?

Prodavač mi nudi ako ne uspijem riješiti problem sa Carinom da će oni pokriti taj dodatni trošak. Ali mene zanima što ja mogu učiniti u okvirima zakona jer mi se čitava ova situacija čini malo apsurdna i netko tu griješi.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Da, kupovao sam prije i van EU i unutar EU. Kad kupujem unutar EU VAT platim odmah i nema frke. Kad kupujem van EU onda nikada ne plaćam VAT. I neki put prođe carinu neki put ne ali ovo je prvi put da sam VAT platio unaprijed za kupnju van EU i našao se u neizglednoj situaciji. Naporno je koliko je teško izvlačiti informacije i objašnjenja od nadležnih tjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija