Jump to content

Porez na 2. dohodak iz inozemstva


mirnish

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

imam pitanje koje se tiče poreza na 2. dohodak iz inozemstva nakon nove porezne reforme koja kreće s 1. siječnjom 2017. godine.

 

Imam stalni posao (ugovor na neodređeno) kod poslodavca u Zagrebu, dakle, redovno sam prijavljena, teče mi staž, uplaćuju se svi doprinosi itd.

 

Kao prevoditeljica redovito surađujem i s jednom stranom tvrtkom. S njima radim preko autorskog ugovora. Svaki mjesec, ovisno o količini posla koju obavim tj. prevedem, sjeda mi iznos na žiro račun. Unutar 8 dana nakon svake uplate podnosim JOPPD obrazac u nadležnu poreznu upravu, na kojem sam na svoj iznos (umanjen za 30 % izdataka na koje autorski ugovori imaju pravo) uplatila 25 % poreza i 18 % prireza (iz Zg sam), a ono što nakon toga ostane zapravo je moja neto plaća od tog stranog poslodavca.

 

Zanima me što će se s takvim uplatama dogoditi nakon 1. siječnja? Najavljuju da će se na autorske morati plaćati doprinosi, što meni nikako nema smisla za već zaposlene osobe jer sam već stalno zaposlena i plaća mi ih poslodavac. Hoću li ih morati plaćati i na svaku inozemnu uplatu preko autorskog ugovora? Isto tako, dosad je za autorske vrijedila jedinstvena porezna stopa od 25 %, s obzirom da ja mjesečno s njima bruto zaradim oko 3 000 eura u prosjeku, hoće li se meni dignuti na 36 % + 18 % prireza?

 

Hvala unaprijed na odgovorima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Do 210000kn je 24%, a sve iznad toga je 36%. Vi plaćate stalno 24%, a onda porezna reagira na kraju i kaže da treba još platiti ako ste prešli tih 210000kn.

 

Na žalost da - plaćate i mirovinsko sada, ali ne plaćate zdravstveno (to je ostalo kao i prije). U svakom slučaju ostaje oko 75% novaca kada su autorski ugovore (nešto manje nego do sada).

 

p.s.

Evo da i ja malo odgovorim drugima nakon 100 upita o drugom dohotku iz inozemstva :).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok, hvala na odgovoru, u međuvremenu sam se i sama raspitala i stvarno je tako :)

 

e sad, jedino me zanima s tim pragom od 210 000, jel se to tiče samo autorskih sa strane, ili će mi se ta zarada pribrajati zaradi od regularnog posla (6000 kn mjesečno)? isto tako, stopa od 36% kreće tek kad se prijeđe 210 000, ne odmah, je li tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija