Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

mirnish

Porez na 2. dohodak iz inozemstva

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

imam pitanje koje se tiče poreza na 2. dohodak iz inozemstva nakon nove porezne reforme koja kreće s 1. siječnjom 2017. godine.

 

Imam stalni posao (ugovor na neodređeno) kod poslodavca u Zagrebu, dakle, redovno sam prijavljena, teče mi staž, uplaćuju se svi doprinosi itd.

 

Kao prevoditeljica redovito surađujem i s jednom stranom tvrtkom. S njima radim preko autorskog ugovora. Svaki mjesec, ovisno o količini posla koju obavim tj. prevedem, sjeda mi iznos na žiro račun. Unutar 8 dana nakon svake uplate podnosim JOPPD obrazac u nadležnu poreznu upravu, na kojem sam na svoj iznos (umanjen za 30 % izdataka na koje autorski ugovori imaju pravo) uplatila 25 % poreza i 18 % prireza (iz Zg sam), a ono što nakon toga ostane zapravo je moja neto plaća od tog stranog poslodavca.

 

Zanima me što će se s takvim uplatama dogoditi nakon 1. siječnja? Najavljuju da će se na autorske morati plaćati doprinosi, što meni nikako nema smisla za već zaposlene osobe jer sam već stalno zaposlena i plaća mi ih poslodavac. Hoću li ih morati plaćati i na svaku inozemnu uplatu preko autorskog ugovora? Isto tako, dosad je za autorske vrijedila jedinstvena porezna stopa od 25 %, s obzirom da ja mjesečno s njima bruto zaradim oko 3 000 eura u prosjeku, hoće li se meni dignuti na 36 % + 18 % prireza?

 

Hvala unaprijed na odgovorima :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Do 210000kn je 24%, a sve iznad toga je 36%. Vi plaćate stalno 24%, a onda porezna reagira na kraju i kaže da treba još platiti ako ste prešli tih 210000kn.

 

Na žalost da - plaćate i mirovinsko sada, ali ne plaćate zdravstveno (to je ostalo kao i prije). U svakom slučaju ostaje oko 75% novaca kada su autorski ugovore (nešto manje nego do sada).

 

p.s.

Evo da i ja malo odgovorim drugima nakon 100 upita o drugom dohotku iz inozemstva :).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

bok, hvala na odgovoru, u međuvremenu sam se i sama raspitala i stvarno je tako :)

 

e sad, jedino me zanima s tim pragom od 210 000, jel se to tiče samo autorskih sa strane, ili će mi se ta zarada pribrajati zaradi od regularnog posla (6000 kn mjesečno)? isto tako, stopa od 36% kreće tek kad se prijeđe 210 000, ne odmah, je li tako?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×