Jump to content

Oporezivanje inozemne stipendije


Misericordia

Preporučene objave

Pozdrav (i isprike ako se ponavljam s temom),

dugotrajno sam nezaposlena (prijavljena na HZZ-u). Dobila sam postdoktorsku stipendiju u jednoj zemlji-članici EU, u koju ću se zbog toga preseliti na pola godine. Mjesečni iznos stipendije iznosi tisuću eura. Zanima me, kad se vratim u HR, da li sam obavezna prijaviti taj ''dohodak'' i platiti porez na njega? Malo me brine da bi mi mogli zaračunati porez na to, jer ne znam odakle ću ga platiti...Svi znamo da stipendija nije plaća, odnosno da smisao stipendije nije zarada, nego pokrivanje troškova života...Ako se vratim u HR i to ne prijavim (a isplaćivat će se na moj devizni račun otvoren u HR), ima li šanse da će Porezna tome svejedno ući u trag? Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana,

prema odredbama Pravilnika o porezu na dohodak u čl.45 st.1 toč.3 je propisano da su neoporezive stipendije učenicima i studentima za redovito školovanje u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama te fakultetima do iznosa od 1 600 kn. Iznimno, neoporezive su stipendije stunenata na sveučilištima u tuzemstvu i inozemstvu do visine 4 000 kn mjesečno koje se dodjeljuju za izvrsna postignuća i ocjene, a koji su za stipendiju izabrani na natječaju kojem su mogli pristupiti svi studenti pod jednakim uvjetima.

Toliko propisi govore o stipendiji, s naglaskom na redovni i određene iznose, pa bi vam se valjalo za dodatno pojašnjenje obratiti u područni ured PU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija