Jump to content

Rok za izdavanje dokumenta


coffee

Preporučene objave

Poštovani,

 

Predao sam zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za pomoćnu zgradu (glavna zgrada ima uporabnu dozvolu), pa me zanima postoji li rok u kojem nadležni ured može vratiti zahtjev zbog toga što je nepotpun i kako postupa ako je taj rok prošao, a zahtjev nije odbijen? Koji je rok za izdavanje uporabne dozvole i što ako ona nije izdana u roku?

 

S poštovanjem

Coffee

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Uporabna dozvola za građevinu izgrađenu, odnosno radove izvedene na temelju glavnog projektaizdaje se u roku od osam dana od dana obavljenoga tehničkog pregleda ako se utvrdi da:

  • je uz zahtjev za njezino izdavanje priložena propisana dokumentacija,
  • je građevina izgrađena u skladu s glavnim projektom i
  • građevina svojom namjenom, smještajem i vanjskim mjerama svih nadzemnih i podzemnih dijelova nije protivna prostornom planu u vrijeme izrade glavnog projekta.

 

Tehnički pregled nadležno upravno tijelo dužno je obaviti u roku od 15 dana od dana primitka urednog zahtjeva za izdavanje iste.

 

Ako predstavnik javnopravnog tijela nije prisustvovao tehničkom pregledu niti je u roku od osam dana od dana određenog za obavljanje tehničkog pregleda dostavio tijelu graditeljstva mišljenje iz stavka 2. ovoga članka, smatrat će se da je mišljenje toga tijela dano te da je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom u dijelu koji se odnosi na ispunjavanje uvjeta propisanih posebnim propisom koji je u nadležnosti javnopravnog tijela i/ili posebnim uvjetima koje je utvrdilo to tijelo. Što će reći da stranka ima pravo tražiti da javnopravno tijelo donese rješenje kojim se utvrđuje da je zajtjev stranke usvojen, temeljem čl.102 st.1 Zakona o općem upravnom postupku, no to se odnosi na zahtjev za izdavanje uporabne na temelju građevinske dozvole.

 

U vašem slučaju, imali bi pravo na podnošenje žalbe temeljem čl.101 istoga zakona zbog šutnje administracije u roku 15 dana od isteka rokova za donošenja rješenja jer bi bila rijeć o negativnoj fikciji, odnosno smatra se da je zahtjev stranke u upravnom postupku negativno rješen.

 

Btw, jeste li poslije predaje zahtjeva kontaktirali javnopravno tijelo (po mogučnosti osobno), ostavili kontakt tel. za dogovor oko izlaska na teren (tehnički pregled) i sl.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru. Jasno mi je da se uporabna dozvola treba izdati u roku osam dana od obavljenoga tehničkog pregleda koji se treba obaviti u roku od 15 dana od primitka urednog zahtjeva.

Moje je pitanje bilo postoji li rok u kojem nadležni ured, prije izlaska na teren, može vratiti zahtjev s obrazloženjem da je nepotpun. Ako rok postoji i nije ispoštovan, znači li to da automatizmom mogu očekivati dobivanje uporabne dozvole ili sam trebao pretpostaviti da se predmet ipak negdje zagubio, premda sam u više navrata osobno kontaktirao ured u kom je predmet, pa ću morati ponoviti cijeli postupak kako bi se formalno poštivali svi rokovi?

U konkretnom slučaju izvođač je gradio objekt prema projektu i uz pravovremenu najavu početka građenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje je pitanje bilo postoji li rok u kojem nadležni ured, prije izlaska na teren, može vratiti zahtjev s obrazloženjem da je nepotpun.

 

 

Postoji, no rok za nadopunu predmeta određuje službena osoba, te na nedostatak i rok za njegovo otklanjanje vas je trebala ista ta sužbena osoba obavjestiti zaključkom, sukladno čl.73 ZOUP-a

 

Ako rok postoji i nije ispoštovan, znači li to da automatizmom mogu očekivati dobivanje uporabne dozvole...

 

Ne. To se može predmnjevati za građevinsku, ali ni to ne ide automatizmom. Objašnjeno u postu #2

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne. Rokovi su Zakonom o gradnji točno propisani, 15 dana za obavljanje tehničkog pregleda+8 za izdavanje rješenja nakon pregleda. Ako i postoje nedostatci u priloženoj dokumentaciji, službena osoba je dužna o tome izvjestiti podnositelja zahtjeva prije isteka roka za tehnički pregled i odrediti rok za dopunu. Ako se poslije podnošenja zahtjeva ništa ne dešava, prema Zakonu o općem upravnom postupku, službena osoba je dužna donijeti rješenje najkasnije u roku 30 dana, a ako ni to ne učini stranka ima pravo podnijeti žalbu u roku 15 dana, kao da je dano negativno rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani,

dakle, isto pomoćna građevina (spremište) rađena po glavnom projektu, tehnički je obavljen (konačno nakon godinu dana) na kojem sam predao (opet) hrpu papira. Nisam dobio nikakav zapisnik na tehničkom. Imam jedino poziv od njih na taj tehnički, koji se i dogodio. Od tehničkog je prošlo 20 dana i nema riješenja, u razgovoru sa referenticom mi je dala do znanja da nebude skoro. Što mi je činiti ? Ne znam ja da li su oni tijelu graditeljstva podnijeli negativni izvještaj, ili da li ga mogu naknadno ako zatražim uporabnu.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija