Jump to content

Moja fotografija u lokalnim novinama


Tom La

Preporučene objave

Pozdrav svima! Dogodila mi se sljedeća situacija za koju trebam savjet:

 

 

Fotograf sam amater i svoje fotografije objavljujem na internetu (društvenim mrežama). Jedna od mojih fotografija s nedavnog javnog prosvjeda za čisti zrak u Slavonskome Brodu završila je u članku tjednika Posavska Hrvatska. Fotografija je potpisana mojim imenom i prezimenom kao autorom fotografije. No nitko me nije iz novina pitao za dopuštenje za korištenje.

 

Član sam (dopredsjednik) Fotokluba Kadar SB. S navedenim tjednikom imali smo dogovor na relaciji Fotoklub - Posavska Hrvatska gdje smo mi njima jednom tjedno poslali fotografiju nekog od članova a u novinama bi ta fotografija izašla uz reklamu za Fotoklub. Zadnji puta fotografija člana je bila objavljena prije šest mjeseci.

 

Moja fotografija prosvjeda nema veze s Fotoklubom i nije nastala u nikakvom odnosu s Fotoklubom. Novinarka Posavske Hrvatske (ujedno i poznanica) mi je rekla da bi mi trebalo biti drago što su uzeli fotografiju jer je to potvrda moje kvalitete, i da ne bih trebao dramatizirati oko toga.

 

Nemam problema kad razni ljudi uzimaju i dijele moje fotogafije, ali mi nije drago kad to napravi neki (lokalni) web portal ili, u ovom slučaju, novine.

 

Zakone sam pročitao, ali svejedno trebam savjet i pomoć. Kontaktirat ću uredništvo Posavske Hrvatske, no želim unaprijed znati konkretno svoja prava. I koliko novaca mogu tražiti ili za nagodbu nekakvu ili tužbu.

 

Hvala unaprijed na odgovoru!

 

20161204_125659.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na moj e-mail upit da se očituju o nastaloj situaciji korištenja moje fotografije, odgovorili su mi:

 

"Poštovani,

Vašufotografiju su nam 27. studenoga u 9.17 sati poslali organizatori prosvjeda začisti zrak. Fotografija je, uz popratni tekst, poslana medijima zaobjavljivanje, s adrese elektroničke pošte pobrisano, na našuadresu, kao i na sljedeće 32 adrese:

pobrisano

Dakle, fotografiju ni od koga nismo "uzeli", nego nam je poslana kako bismo ju objavili. Ukoliko ju je netko neovlašteno uzeo, onda su to organizatori prosvjeda."

 

Slijepa ulica? Svakako ću poslati mail organizatoru prosvjeda, iako mi se čini da od toga ništa.

 

Hvala svima na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija