Jump to content
daki1978

Doživotno uživanje

Preporučene objave

Poštovani molim savjet,

 

majka mi je prije 15-tak godina darovala stan uz mogučnost njenog doživotnog uživanja u njemu. Kako je ista u zadnje vrijeme našla čovjeka s kojim želi živjeti u istom i vjerojatno se u skorije vrijeme udati za istog, kako se ja mogu zaštititi da dotični gospodin nebi ženidbom imao prava na bilo kakvo raspolaganje stanom po njenoj eventualnoj smrti ili eventualnog plodovima uživanja od iznajmljivanja istog?

Naime majka mi je u srednjim 60 godinama i psihički je bolesnik i imamo sumnje da je čovjek kojeg gore spominjem ustvari želi samo iskoristiti da bi došao do moje nekretnine u koju sam u zadnjih nekoliko godina uložio dosta novaca za obnovu iste da bi ona mogla živjeti i da isti kasnije ostane mojim nasljednicima. Naravno ništa još ne mogu sa sigurnosti potvrditi njegove namjere zato ga ne mogu prijaviti nikome.

Pokušao sam s tim da se odrekne doživotnog uživanja ali nije išlo ali opet mislim da joj predložim neku drugu varijantu da bi možda potpisala ali ne znam što.

 

Molim pomoć.

 

Hvala unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vaša majka je ovlaštenik osobnog prava služnosti,što će reći da njenom smrću to pravo prestaje,a za svog života ona to pravo nemože prenositi na treću osobu.

E sad ima druga situacija nevezana za majčino pravo služnosti,tj.ukoliko majka sklopi brak sa dotičnim a isti je nadživi,to daje za učinak da je on kao i Vi majčin nasljednik.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Imam sada dalje pitanje u svezi drugog djela pitanja majka nema ništa ostaviti u nasljeđivanje jer sam ja vlasnik stana po darovnom ugovoru od prije 15-tak godina više ne posjeduje ništa. dali to što mijenja na situaciji.

 

Isto tako zanima me situacija npr. majka se oženi za dotičnog gospodina i zbog nekog razloga završi u bolnici ili ustanovi dali isti ima pravo uživanja i dalje u stanju do njene smrti ili to prestaje i nekim od navedenih razloga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Matrix vam je natuknuo mogućnost da majčin partner (ukoliko sklope brak ili zadovolje kriterije za izvanbračnu zajednicu) može u slučaju majčine ranije smrti potraživati nužnio dio, tim više što sama kažete, majka više nema ništa od imovine.

 

Pritom se nemojte pouzdati u činjenicu kako ste vi trenutno vlasnica stana, jer ste isti stan stekla darovanjem, a kod izračuna visine nužnog dijela u obzir se uzimaju i darovi koje je ostavitelj učinio za života ostalim nasljednicima, stoga bi se i majčin dar stana vama uzeo u obzir i teoretski bi majčin partner mogao dobiti udio u stanu. No, ovo je zasad, sve teroija, pa nema smisla razbijati glavu dok ne postane zbilja, a nadam se da neće.

 

Glede drugog pitanja - pravo osobne služnosti je strogo osobno pravo i važi isključivo za osobu njena ovlaštenika, dakle vašu majku. Ono što bi majčin partner eventualno mogao dobiti je posjedovnu zaštitu temeljem njena pristanka da se useli k njoj, ali ako majka završi u bolnici, njen partner na vaš zahtjev kao vlasnika nekretnine, bio bi dužan istu napustiti, ako ne dobrovoljno, onda u sudskom postupku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ali ako majka završiu bolnici, njen partner na vaš zahtjev kao vlasnika nekretnine, bio bi dužan istu napustiti, ako ne dobrovoljno, onda u sudskom postupku.
glede citiranog netreba izgubiti iz vida odredbe čl.10 st.2 Zakona o vlasništvu u dr.stvarnim pravima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

OVDJE SE NAMEČE I SLJEDEČE.

 

- U SLUČAJU SKLAPANJA BRAKA..

SVATKO JE VLASNIK ONOGA ŠTO JE UNEO U BRAK.

NJEZINA MAJKA,,U BRAK NE UNOSI - NIŠTA..

JER JE SVOJU IMOVINU DAROVALA PRIJE 15.G.

JEDINO ŠTO NJEZINA MAJKA POSJEDUJE ,JE - PRAVO -

DOŽIVOTNOG UŽIVANJA. - KOJE NIJE NASLJEDNO,

TAKO..DA PO OVOJ DEFINICIJI..JE ISKLJUČEN - NUŽNI DIO.

JER GA NEMA,,TJ. NE POSTOJI IMOVINA OD KOJE BI SE TRAŽIO

- NUŽNI DIO.

POZ- Frenki

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako darujem supruzi nekretninu 1/1 na kojoj si ostavljam pravo dozivotnog uzivanja, da li ta nekretnina podlijeze mozebitnoj ovrsi za moj potencijalni dug?

hvala na odgovoru i obrazlozenju.....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dugovanje već postoji ili ćete se tek zadužiti? Ako ne plaćate dug, a darujete imovinu na kojoj se vjerovnik može naplatiti, tada to darovanje vjerovnik može pobijati, uz ograničenja i sukladno odredbama o pobijanju pravne radnje dužnika. Ako još nemate nikakvo dugovanje, možete raspolagati imovinom kako želite i supruga svojom imovinom neće odgovarati za Vaš dug.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×