Jump to content

Dug za doprinos za mirovinsko osiguranje umrle osobe


zdigg

Preporučene objave

Stric je temeljem Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika od 1980. godine postao obveznikom plaćanja doprinosa za MIO individualnih poljoprivrednika koje svih tih godina nije uopće plaćao. Godine 2011. ostvaruje status socijalnog slučaja čime prestaje biti obveznikom plaćanja navedenih doprinosa, no međutim 2012. godine Porezna uprava pokreće ovršni postupak za dug za doprinose s kamatama (ukupno cca 45000kn) za razdoblje od 2003. do 2011. godine te sud donosi rješenje o osiguranju uknjižbom založnog prava na 1/5 suvlasničkog dijela nekretnina kojih je stric suvlasnik s ostalom braćom. Dug za doprinose do 2003. godine je otpisao HZMO zbog nenaplativosti. Stric je ove godine umro te nikada nije mirovinu niti zatražio niti dobio. Moje pitanje je postoji li neki pravni osnov temeljem kojeg bi se otpisao navedeni dug jer u HZMO kažu da je to stvar Porezne uprave, a Porezna uprava kaže da su oni provodili Zakon sukladno podacima dobivenim od HZMO. Neslužbeno svi komentiraju da je cijela situacija nonsens i da se podmirivanjem duga ne bi ništa ostvarilo jer je stric mrtav, ali da je sve prema zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čisto sumnjam da će vjerovnik odustati od naplate duga,naročito glede situacije da je rješenje o ovrsi pravomoćno,obzirom da iz vaše objave nisam uočio da je izjavljena žalba,no mišljenja sam da su se zasad stekli uvjeti za prekid postupka do okončanja ostavinskog postupka iza smrti ujaka kao ovršenika,kad će nasljednici biti pozvani da preuzmu postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalba nije izjavljena. Stric je uz narušeno psihičko i fizičko zdravstveno stanje živio sam na selu te se nije odazivao na pozive, a potom niti na rješenja o ovrsi i uknjižbi založnog prava tako da je moj otac saznao za uknjižbu slučajnom provjerom ZK izvatka. Moram priznati da smo pogrešno očekivali da PU neće ići u naplatu doprinosa za mirovinsko osiguranje budući da je stric ostvario status socijalnog slučaja i da nikada neće ostvarivati mirovinu, a pogotovo je to postalo razvidno nakon njegove smrti. Npr. HZMO ima stav ako si nisi plaćao doprinose onda nema mirovine i A/A, dok PU traži nešto za ništa.

A što se tiče ostavinskog postupka, vrijednost stričevog suvlasničkog dijela nekretnina je otprilike kao i visina duga tako da bi moj otac prihvaćanjem nasljedstva preuzeo i otplaćivanje duga uz vjerojatno nikakvu mogućnost otpisivanja duga. Zbog slabijeg financijskog stanja (radnička mirovina) preostaje mu odricanje od nasljeđivanja i vlasnik postaje jedinica lokalne samouprave. Zaključno, jedan očigledan primjer kako institucije vrhunski odrađuju svoj posao prema malom čovjeku, dok idu na ruku velikim zvijerkama ogrezlim u kriminalu i utaji poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija