Jump to content

Ovjeravanje neistinitog sadržaja Članak 281.


buzzy69

Preporučene objave

Pozdrav,

zanima me situacija u kojoj sam ja službena osoba, ali prema meni postupa druga službena osoba te sam u tom slučaju ja stranka, a ta druga osoba sastavlja zapisnik. Da li ja mogu odgovarati za ovjeravanje neistinitog sadržaja? Sastavlja se zapisnik o ispitivanju svjedoka. Mislim da li samo službena osoba u obavljanju službene dužnosti može ovjeriti neistiniti sadržaj?

:zbunj:

 

Ovjeravanje neistinitog sadržaja Članak 281.

 

(1)Tko dovođenjem u zabludu nadležnog tijela učini da ovo u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi ovjeri štogod neistinito što ima služiti kao dokaz u pravnom prometu,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2)Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko takvu ispravu, zapisnik ili knjigu uporabi, iako zna da su neistinite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da pojasnim razlikovanje ta dva djela - uvijek kada se provodi određeni postupak, onda ovjeravanje neistinitog sadržaja ne dolazi u obzir, budući je tijelo koje provodi postupak dužno utvrditi sve relevantne činjenice kroz sam postupak i temeljem njih donijeti odluku.

 

Ovjeravanje bi postojalo u situaciji kada osoba zapravo prijevarom dolazi do ovjerovljenja javne isprave, pri čemu nadležno javno-pravno tijelo samo po sebi ne provodi postupak stricto sensu niti utvrđuje ikakve činjenice. U našoj praksi primjerice ističe se slučaj osobe koja je na svoje vozilo stavila tuđe tablice, izmijenila brojeve motora i šasije vozila, pa sa takvim vozilom obavila registraciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija