Jump to content

Prodavatelj neće potpisati tabularnu


kupac 2

Preporučene objave

MOLIM POMOĆ, HITNO!

U postupku sam kupnje kuće.

 

U 8.mj. smo potpisali predugovor u kojem je zabilježena predaja kapare i da prodavatelj jamči da su papir kuće uredni. Rok za sklapanje ugovora je kraj 2016. Krenuli smo rješavati papire i kredit. Sve se dosta oteglo. Što zbog papira i administracije oko kredita, što jer kuća ipak nije odgovarala projektu. Procjena kuće nije prošla zbog ne slaganja građevinske dozvole i stanja, kuća je metar šira, a nije pokrenuta legalizacija. Tu mi stavljamo drugu nekretninu pod hipoteku (ta druga nekretnina nije naša, ali imamo dobru rodbinu koja nam je izašla u susret) i napokon je odobren kredit.

U 11.mj. smo potpisali ugovor o kupoprodaji bez tabularne jer smo čekali isplatu. Sutra banka treba isplatiti novac na račun prodavatelja i tu nastaju problemi. Kad sam najavila prodavatelju da će uskoro biti isplata i da ovaj tjedan idemo potpisati tabularnu počeo se izmotavati da neće biti kući do Nove godine da bi na kraju rekao da će kuću nekom darovati te da odustaje od prodaje i da to njemu predugo traje i što sve ne.

Kad sam spomenula da će mi morati vratiti kaparu kaže nema novaca potrošio je da popravi prozor na kući. Da ne spominjem sve ostale troškove javnog bilježnika, raznih potvrda i papira, osiguranja koje sam morala potpisati i platiti zbog kredita, solemnizaciju, procjenu i sl. S obzirom da mi je to prva nekretnina ne moram ni spominjati da mi gori pod petama da se potpise ta tabularna prije Nove godine.

 

Moje pitanje: Što sad da prvo učinim? Ne želim odustati od kupnje kuće. A čini mi se da su ga neki njegovi rođaci nagovorili da njima prepiše kuću jer nam je spominjao da su i prije to pokušavali.

Molim pomoć

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako doista dođe do najgoreg scenarija, moći ćete, sukladno Zakonu o obveznim odnosima, ili tražiti sklapanje ugovora ili povrat kapare plus naknada štete ili povrat duple kapare. U svakom slučaju i naknada štete zbog zakašnjenja.

 

Da vas ozbiljno shvati druga strana, bilo bi najbolje da vam takav dopis sastavi odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se krene komplicirati mislim uzeti odvjetnika.

Čini mi se da prodavatelj nije svjestan svih troškova kod odustajanja i da me želi zavlačiti i izbjegavati potpisivanje tabularne do NG jer na predugovoru piše da može odustati ako se ugovor ne sklopi do NG.

 

Brine me jer će njemu sutra sjesti novci, a on se pravi lud. Opet s druge strane ugovor je potpisan u 11mj. Meni fali samo tabulara.

 

Znači angažiram odvjetnika da pošalje dopis za potpisivanje tablarne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...i da me želi zavlačiti i izbjegavati potpisivanje tabularne do NG jer na predugovoru piše da može odustati ako se ugovor ne sklopi do NG...

 

...Opet s druge strane ugovor je potpisan u 11mj.

 

Po ovome je ugovor sklopljen prije NG te nema osnova za odustajanje.

 

...Meni fali samo tabulara.

 

Koja je bitna za uknjižbu u ZK, ne i za sami ugovor i njegovu valjanost.

 

Što se tiće poreza, spadate pod odredbe "starog", još uvijek važećeg Zakona o porezu na promet nekretnina, za što ste po nekoj gruboj računici već trebali podnijeti prijavu porezne obveze. Oko dopisa vam je pojasnio G-man, s time da ako će već danas biti isplata bi valjalo, ako već niste, napraviti predbilježbu upisa u ZK. A usput i provjeriti da nije već slučajno darovana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavu poreza nismo podnijeli jer nismo promijenili osobne, odnosno nismo prijavili boravište za što nam opet treba tabularna i uknjižba ili normalan prodavatelj da se prijavimo na tu adresu. Odnosno nemamo sve dokumente za prijavu poreza.

 

Uknjižbu smo napravili prošli tjedan kad je prodavatelj počeo izmišljati.

 

Hvala na pomoći

 

Ja još dolazim sebi. Nakon toliko papira, letanja i potrošenog vremena i novaca sad na kraju, par dana prije isplate prodavatelj krene izmišljati! Prvo odlazi iz Hr pa daruje kuću pa ostaje u kući pa ne može vratiti kaparu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema li tu i elemenata KD prijevare ( potrošio predujam) ?

Samo pitam.

 

[h=1]Prijevara

Članak 236.[/h](1)Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2)Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

(3)Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena mala imovinska korist, a počinitelj je išao za pribavljanjem takve koristi,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino ako je od početka išao s tom namjerom da dobije predujam i potroši ga, a ne proda stan. Vjerojatno nije postojala ta namjera, a i da je, dokazivanje je veliki problem (vjerojatno i nemoguće).

Kako je nemoguće? Ne vraća kaparu, a ne želi ni prodati nekretninu. I meni se omaklo voziti brže od dopuštenog, pa me policajac nije pitao jesam li to namjerno uradio ili ne, nego mi odrapio kaznu.

Možda na sudu prolazi : "Majke mi , nisam htio...", ne znam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za prekršaj je dovoljan i nehaj, a za kazneno djelo je obavezna namjera (osim u vrlo malom broju kaznenih djela).

 

U prijevarnim kaznenim djelima je namjera često teško dokaziva ako je između žrtve i počinitelja postojao neki konkretniji odnos, npr. ovakva kupovina (ili posao kad jedan od drugog kupuje robu, koju na početku uredno plaća, ali ju nakon nekog vremena prestane plaćati i stvori dug - teško je dokazati da je od početka išao s namjerom stvaranja tog krajnjeg duga, tj. prijevare).

 

Nasuprot toga se nalaze očite prijevarne namjere, npr. kad počinitelj oglasi jeftiniji mobitel u oglasu, a ljudima šalje cigle. U tom slučaju on najčešće niti nema mobitel koji "prodaje", ima više žrtava i duže vrijeme počinjenja, tako da je očito da je od početka išao s namjerom prijevare.

 

Za prekršaj je dovoljna samo posljedica (može i samo kršenje propisa), bez obzira na sve to prethodno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, kod nas se već institucioniziralo da žrtva mora dokazivati prijevaru, a što ovaj slučaj po meni jest.

Iz postova@kupac2, iščitavam pokvarenost prodavača kojega nije briga za već preuzete obaveze prema kupcu koji se "potrgao" da dođe do kredita i novaca, a ovoga nije briga jer je i najveći tukac shvatio da kod nas trebaš biti samo dovoljno bezobrazan i pođoniti obraz da bi nekažnjeno stekao korist. Ako i dođe do sudskog progona, to traje godinama i izgubi se svaki smisao pravednog kažnjavanja protuzakonite i duboko nemoralne radnje prema drugoj osobi koja je možda dala i zadnju kunu za ovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako smatram da si u pravu što se tiče nemoralne radnje, ne smatram da je prodavač imao namjeru prijevare, nego se sve jednostavno odužilo i ispalo tako kako je ispalo. U tom slučaju, kaznena prijava za prijetnju bi bila isto tako nemoralna osveta. A to što tužba kojom bi kupac vratio svoj novac traje predugo je neka druga priča i nema nikakve veze s kvalifikacijom.

 

Sličan primjer imaš u blokiranim tekućim računima. Ja radim, dobijem minus nekoliko puta veći od svoje plaće i nekoliko raznih kartica i u svemu napravim dug, dobijem otkaz i ne mogu više to plaćati. Bi li me banka trebala tužiti za prijevaru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prodavač je potrošio kaparu, rekao kupcu da neće prodati i novaca više nema, niti nudi alternativu. Ovdje su svi parametri poznati, dok u primjeru kojeg navodiš nije tako.

Poanta ovoga što želim reći je da se ne kažnjava neodgovornost prema ljudskim sudbinama, a koje bi država (kroz mjerodavne organe) trebala brzo riješiti.

Sve to skupa ima veze jedno s drugim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema govora o prijevari ovdje jer se apsolutno sve još uvijek može realizirati kako je prvotno bilo dogovoreno, jedino će kupac izgubiti nešto vremena. Ali, to vrijeme se njemu naknađuje odgovarajućim novčanim iznosom.

 

A i ako sam kupac odustane od svega, opet neće biti na gubitku, ako će se prodavatelj inatiti s povratom duple kapare ili naknadom štete i povratom kapare, lupi mu se ovrha na tu istu nekretninu, pa je kupac u konačnici bude mogao kupiti za cijenu koja će se postići na držabi, a koja bude definitivno manja od cijene koju su trenutno ugovorili. A ako je prodavatelj toliko glup, samo naprijed. Svemu se dade stati na kraj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve to skupa ima veze jedno s drugim.

 

Slažem se da bi to trebalo biti pristupačnije i žurnije riješeno, ali kazneno djelo prijevare ne odgovara ovoj situaciji, niti kod nas, niti bilo gdje drugdje jer se niti formalno niti praktično, ne radi o istim stvarima. Posljedica je ista, ali ne i ono što je do nje dovelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iscrpila sam sve načine dogovora s prodavateljem. Jednostavno ne želi potpisati tabularnu, odnosno štoviše više ne želi ni pričati o kući i prodaji. Idući tjedan idem kod odvjetnika. Koliko sam shvatila slučaj je čist, uz važeći ugovor i potvrdu o isplati ne bi trebalo biti previše problema oko tabularne.

 

Sad me zanima idući korak. Kad se riješi tabularna ostaje mi pitanja stupanja u posjed. Naime prodavatelj živi u toj kući, a odustao je od kupnje stana u koji je trebao preseliti. Drugim riječima mislim da neće htjeti izaći iz kuće. U ugovoru piše da na dan isplate stupamo u posjed. Isplata je bila prije tjedan dana.

 

Kako najbrže/najlakše/najbezbolnije stupiti u posjed?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako otiđite do odvjetnika, ali ako je situacija kakvom je opisujete, neovisno o tome što biste spor glede izdavanja tabularke trebali dobiti bez problema, ovo glede iseljenja bi vam moglo donijeti višegodišnje mučno parničenje, pa si razmislite da li ste spremni na to ili je bolje uzeti nešto od ovih drugih opcija koje vam zakon stavlja na dispoziciju. Ponekad je bolje biti pragmatik, ali definitivno saslušajte odvjetnika i na kraju krajeva - sebe sama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@G-man mislite li na druge opcije; prihvatiti raskid ugovora, tužiti za nastale troškove, ovrha, dražba...

 

U ugovoru je navedeno da ukoliko kupac ne preda nekretninu u posjed danom isplate za svaki 30 dana plaća penale. Raskidom ugovora ostala bez toga i da(ako dođe do dražbe) netko dr može isto kupiti kuću koju želim - tog se bojim.(ako sam dobro shvatila)

 

Prodavatelj ne razumije ili ne želi shvatiti kolike sam troškove imala (solemnizacija, procjena, poveće životno osiguranje, razni papiri njihovo vađenje i dani hodanja zbog istih, kamate). Kad sam donijela potvrdu o isplati rekao je da će vratiti te novce, a kaparu kad skupi jer mora platiti režije. Daljnji razgovor je odbio (zalupio vrata).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da skratim, želim reći najviše me brine stupanje u posjed jer mislim da što se tiče suda da je slučaj čist i papirnato dobro odrađen (ugovor, predugovor).

 

Znam da ću se očito načekati. Stvar je u tome da mi se kuća stvarno sviđa i da mi je to prva nekretnina pa sam oslobođena dijela poreza. i koliko god mi je problem što ću pravdu čekati i tražiti na sudu, više mi muka od traženja i gledanja kuća, provjera i ishodovanja papira, stajanju u redovima i obilaženja raznih institucija, a posebno xy odlazaka u banku i čekanja u istoj; =trome administracije. Ne mogu zamisliti da još jednom prolazim kroz sve to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija