Jump to content

Drugi dohodak iz inozemstva


Aaislyn

Preporučene objave

Poštovani,

Pošto je jako teško naći prave odgovore na ovu temu, molim vas za pomoć.

 

Znači, radim kao freelancer (web dizajn) većinom preko Upwork platforme sa povremenim direktnim poslovima sa klijentima (plaćanje na paypal).

 

Mene zanima kako ide plaćanje poreza te koja bi bila nabolja opcija za mene (uplata poreza kao fizička osoba ili neka vrsta obrta) s obzirom na slijedeće:

 

Stalno sam zaposlena u jednoj firmi gdje mi se plaća mirovinsko i zdravstveno. Freelance poslove radim za dodatnu zaradu. Cca mjesečna freelance zarada je 1000 kn mjesečno.

 

Koja opcija bi bila najbolja te kako to ide? Da li ja moram za svaku uplatu koju iman ići na poreznu prijaviti dohodak i koje sve papire moram ispuniti? Ili se to može raditi na mjesečnoj/godišnjoj razini, te da li ja moram uplaćivati i za zdravstveno i mirovinsko? Znam da se od 01.01. Mjenjaju neki zakoni. Da li bi možda bilo bolje otvoriti neki vrstu obrta? Znam da postoji više vrsta obrta no stvarno nemam iskustva s time.

 

A da, i bitno je za napomenuti da su većinom poslovi sa amerikom te da hrvatska nema potpisan sporazum za dvostruko oporezivanje.

 

Puno hvala na svoj pomoći te Sretan Božić :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najjednostavnije je, ali ne i najpovoljnije, drugi dohodak. Čak je možda i najpovoljniji ako možete to progurati pod autorski honorar. Obrtnici imaju neke paušale koje moraju plaćati, pa sad jel se isplati za 12000kn godišnjeg prihoda ...

 

Za drugi dohodak najbolje da nađete proceduru na netu - tako sam i ja i stvarno nije komplicirano:

-Ide upisu RPO (registar poreznih obveznika) u poreznoj prema mjestu stanovanja - to je obrazac od jedne stranice.

-Ako se radi sa EU firmama treba na poreznoj izvaditi i PDV ID. Ako se radi samo sa Amerikancima onda ne treba.

-Napraviti račun koji će imati sve elemente koje po zakonu treba imati (to pitajte stručnjake što sve, a ima i primjera na netu sigurno) i to poslati e-mailom tima koji vas plaćaju.

-Kada se dobiju novci u roku od 8 dana treba još samo platiti doprinose, porez, prirez i ispuniti JOPPD obrazac (tu ima malo više rubrika) i poslati ga poreznoj. I to je to - nema godišnjih obračuna i sl. Dakle kasnije imate samo primanje uplate i plaćanje doprinosa (bez zdravstvenoga - toga nema za inozemne uplate) i JOPPD obrazac svaki put kad novci stignu.

 

Ovdje možete izračunati koliko bi morali platiti - minus doprinosi za zdravstveno, to ne plaćate ako dobijate novce izvana:

http://www.isplate.info/kalkulator-ugovor-o-djelu-2017.aspx

 

64,5% Vam ostane ako je ugovor o djelu

75% ostane ako je autorski honorar

 

Provjerite malo po forumima da lli web dizajneri imaju ugovore o djelu ili autorske.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. Autorski honorar nebi išao jer su to ponekad i uzastopni poslovi. Znači, ja bi trebala napisati ugovor o djelu i poslati ga klijentu. Da li taj ugovor treba dostaviti tj prikazati i poreznoj? I još m jedna sitnica, da li se JOPPD može slati putem neke aplikacije kao što rade firme ili se svaki put ide fizički u poreznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja radim sa Googlom Irska. Kod otvaranja računa oni imaju kao ugovor i to je to za mene. Nisam slao nikome ništa, a ak me porezna bude tražila to ću im dati (mislim da traže jedino autorske, jer jedino oni imaju umanjenja - obični ih ne zanimaju).

 

Ima i ta neka aplikacija e-porezna mislim preko koje se može slati, no za nju treba USB sa certifikatom koji košta pa nisam išao na to - slao sam poštom preporučeno JOPPD u poreznu. Imao sam jednu grešku na JOPPD i referentica me kontaktirala na e-mail i ona je ručno to ispravila kasnije. To funkcionira sa poštom i ispravke preko e-maila. Mislim da ako ima preko 3 osobe na JOPPD-u da onda mora ići baš preko e-porezne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja također radim sa Google Irskom (Adsense) i zanima me koji je najisplativiji način za plaćanje poreza. Do sada sam primao uplate preko Western Uniona.

 

Koliko sam do sada pročitao, najbolje bi mi bilo otvoriti paušalni obrt, međutim zanima me na koji način bi morao primati uplate? Western Union ili na račun obrta u banci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto i mene ovo zanima s osvrtom na povijest.

O čemu se radi? Kad sam počeo s online biznisom nisam očekivao da ću išta zaraditi, ali vremenom su to postali ozbiljni iznosi. Godinama već primam novac preko paypala na moju devizni račun i želio bih to KONAČNO legalizirati, pa čak i kao najgoru opciju - porez na drugi dohodak.

Međutim čega me strah? Ako sad podnesem poreznu prijavu, hoće li porezna biti toliko ažurna da mi zbroji sva moja primanja prethodnih godina ili će tek početi datumom prijave. Naime, radi se o tome da ako mi budu pokušali naplatiti porez za sve protekle godine, to bi po mojoj procjeni bilo preko milijun kuna, ŠTO NARAVNO NEMAM (niti blizu)!

 

Sad, moje pitanje je: Postoji li neka mogućnost nagodbe s njima jer ja taj novac nemam niti ću ga ikada imati ili postoji mogućnost kad podnesem poreznu prijavu JOPPD da mi ne vire u prošlost (ovako više ne mogu živjeti, život mi je postao noćna mora pošto nisam više toliko mlad da počinjem od početka s dugovima od milijun kn u svojoj skoro 60-oj godini).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Evo mojih izračuna koliko se dobija novaca za dohodak iz inozemstva (kod mene Googla).

 

WU - izgubi se nešto novaca u startu, jer WU obračunava smiješno niski tečaj za pretvaranje eura u kune. Ne znam dal porezna vidi te uplate - OIB se traži.

 

Drugi dohodak - ostane vam oko 65%, vrlo jednostavno (samo treba ispuniti JOPPD svaki puta kada novci stignu - ja ga ispunim za 2 minute sada).

 

D.O.o. - ako je primitak manji od 3 milijuna dobije se 70-75% za firmu koja nema zaposlenih (dakle direktor radi negdje drugdje). Ako ima zaposlenih može se sklopiti ugovor o radu na jedan sat dnevno, pa su doprinosi minimalni.

 

Obrt paušal - daleko najpovoljniji (ostaje preko 90%) ali može se zaraditi max 230000kn godišnje (300000kn od 2018.). Međutim tu nema dodatnih pravdanja troškova - tko puno putuje ili ima puno ulaganja u opremu firma je na kraju povoljnija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala abusaef na informacijama!!

 

Ja razmišljam o paušalnom obrtu ali imam i dalje još dosta pitanja koja me muče..

 

Pročitao sam u pravilniku o paušalnom oporezivanju da bi za obavljenu uslugu trebalo izdati račun. Da li se to odnosi i na uplate primljene od strane Googlea ili ne? Ili se napravi neki fiktivni račun sa vrijednošću primjene uplate? Kome je potrebno priložiti te račune uopće?

 

Je li moguće primati uplate na račun obrta otvoren u banci? Ima li nekih caka kod toga? Radi se o Adsensu a znam da imaju isplatu na bankovni račun pa pretpostavljam da bi to trebalo biti u redu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Oprostite imama jedno pitanje. Digla bi kredit u francuskoj preko jedne osobe. Trebalo bi mi na racun sjesti 100000 eura. Ali me gospodin trazi da platim 195 eura kao instituciji za transfer novca koja je odgovorna da nije taj novac za terorizam i trgovinu oruzjem. Pa me zanima dal to postoji i dal je to moguce da moram platit da nebi bila neka muljaza. Hvala vam na odg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija