Jump to content

Direktorska odgovornost


Norgul

Preporučene objave

Poštovani,

 

ukoliko sam samo direktor "na papiru", a otac izvršava sve radove na terenu i sklapa poslove, te je zaveden kao prokurist firme. Mogu li ja ikako pravno odgovarati za moguće probleme u poslovanju kao što su neizvršeni radovi, ne polaganje avansa na račun firme nakon primljenog novca, i slične stvari...pri čemu moj potpis nije na niti jednom sklopljenom ugovoru?

 

Je li u ijednoj varijanti moguća zatvorska kazna?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitao sam taj članak još prije nego sam postavio pitanje. Nije mi bilo jasno s obzirom da se spominju i direktor i članovi uprave i vlasnici društva, a nigdje konkretan primjer koji me zanima, pa sam se odlučio raspitati tu.

 

Da skratimo, ukoliko se recimo pokrene tužba za utaju ili prijevaru oko posla s kojim nisam imao veze, može li me se kazneno goniti?

 

I druga stvar, ukoliko slučaj dođe do državnog odvjetništva, je li moguća naknadna nagodba sa tužiteljem, ili u tom slučaju nagodbi više nema?

 

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, prije svega hvala na odgovoru.

Možete li mi još samo pojasniti ukoliko se radi o optužbi prijevare, kakve su kazne u ovisnosti o iznosu o kojem se radi? Pretpostavljam da postoji težina prekršaja i adekvatna kazna za to, jer postoji razlika između malog i velikog iznosa novca, što nije definirano u KZ.

 

Također je li moguća nagodba sa osobom koja tuži da se tužba povuče?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, u teoriji, moguće je počiniti niz kaznenih djela, većinom sa kaznom propisanom do 5 godina zatvora. Cenzus nakon kojeg kazne postaju malo ozbiljnije iznosi 60.000,00 kn, tu onda kazne rastu do 8, 10 ili čak i 12 godina. No, ne treba se plašiti takvih strogih kazni, jer uzmite u obzir da je jedan bivši premijer bio, ne tako davno osuđen (doduše USRH je sve vratio na početak, pa se u ovom trenutku ima smatrati neosuđivanom osobom u očima zakona) na "svega" 8 godina zatvora, a tadašnja presuda je glasila na faktički izdaju nacionalnih interesa. Namjerno pišem "svega", jer se čovjek mora zapitati što treba učiniti da se dosudi maksimalna kazna, ako jedan takav slučaj, iako je na kraju ukinut i sve ide iznova, nije zaslužio maksimum.

 

Glede nagodbe s osobom koja je podnijela kaznenu prijavu - treba napomenuti kako naš pravni sustav ne poznaje institut povlačenja kaznene prijave, tako da jednom kad se podnese, DORH će svoj posao odraditi.

 

Što se tužbi tiče, to je čista dispozicija stranaka i tu je uvijek moguća, dapače i poželjna, nagodba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija