Jump to content

Ovrha telefonskog računa


Zeusnot

Preporučene objave

Lijep pozdrav. Zanima me šta napraviti u ovoj situaciji. Naime moja majka je imala neplaceni telefonski racun, prva ovrha je dosla 2003.godine, pa je druga gdje su promjenili sredstvo naplate dosla 24.svibnja, 2006. godine. Od 2006. godine do danas oni tu ovrhu nisu uspjeli provesti. Ove godine je u 5. mjesecu doslo pismo od odvjetnika koji zastupa tu telefonsku tvrtku te nudi smanjenje duga i rjesenje ako se u roku od 30 dana plati odredena svota na taj i taj racun. Moja majka je kontaktirala tog odvjetnika i dogovorila platit u dvije rate. Prvu ratu je platila. Drugu nije, niti je vise dobivala ikakav odgovor od tog odvjetnickog drustva. Posto je ta ovrha stupila na snagu 24.svibnja 2006. godine dali je ona 24.svibnja 2016. godine sluzbeno otisla u zastaru te dali je to pismo odvjetnika bio samo pokusaj da se izvuce ista od tog duga jer su bili svjesni da cu otic u zastaru. Nakon toga majka nije dobila nikakvo pismo ni nista. Ratu koju je platila nije bitna ali mene zanima dali je ovo sada uslo u zastaru i dali vise ista treba poduzimat? Prilazem dokument o rjesenju ovrhe iz 2006. te pismo odvjetnika iz 2016. godine. Zahvaljujem na Vasem vremenu i pomoci. Lijep pozdrav

ovrha.jpg

ovrha1.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozete mi malo bolje objasnit ovo "Doduše, smatram da ovrhovoditelja veže ponuda koju je u njegovo ime dao njegov opunomoćenik." ? Takoder moram naglasit da je ta uplata napravljena 21.06.2016. ,a zastara bi bila 24.05.2016. Dali i to igra ulogu? To znaci da je nakon sto je nastupila zastara od 10 godina majka napravila uplatu od tisucu kuna. Ako je uplata napravljena nakon sto je vec nastupila zastara onda bi svejedno zastara trebala nastupiti jedino sto je tih tisucu kuna baceno u vjetar, jel tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doduše, smatram da ovrhovoditelja veže ponuda koju je u njegovo ime dao njegov opunomoćenik.

 

Na žalost u ponudi decidirano stoji da će se u slučaju uplate 5xxx kuna U ROKU OD 30 DANA ovrhovoditelj odreči zateznih kamata! Budući da je uplaćeno samo pola iznosa u tom roku (a druga nije a sada to nema ni smisla) može se smatrati da sporazum nije ispoštovan pa ovrhovoditelj ima pravo naplate cijelog iznosa sad kad je zastara prekinuta! Za usmeni dogovor sa odvjetnikom naravno nemate dokaza! Odvjetnikov dopis izgleda kao zadnje pecanje ili slamka spasa jer se radilo o vrlo skoroj zastari (zastara pravomoćne ovrhe je deset godina) i da je prošlo još mjesec dana sve bi bilo u zastari! Sad bi možda bilo najpametnije da ne istražujete ništa u vezi s tim predmetom i da se nadate da će im sve proći ispod radara i da neće nastaviti ovrhu!:glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ponovim ako niste vidjeli jer me zanima dal i to radi ulogu: Takoder moram naglasit da je ta uplata napravljena 21.06.2016. ,a zastara bi bila 24.05.2016. Dali i to igra ulogu? To znaci da je nakon sto je nastupila zastara od 10 godina majka napravila uplatu od tisucu kuna. Ako je uplata napravljena nakon sto je vec nastupila zastara onda bi svejedno zastara trebala nastupiti jedino sto je tih tisucu kuna baceno u vjetar, jel tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ponovim ako niste vidjeli jer me zanima dal i to radi ulogu: Takoder moram naglasit da je ta uplata napravljena 21.06.2016. ,a zastara bi bila 24.05.2016.

 

Da i to bitno! Priznanje duga (a uplata to jest) treba biti dano unutar zastarnog roka a to kod vas nije slučaj osim ako odvjetnik nije snimao razgovor o plaćanju na rate što je teško vjerovati! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci ako doticni odvjetnik nije snimao razgovor i spremio ga sa strane nema nikakav dokaz da je duznik priznao dug? Uplata nakon sto je nastupila zastara vise nema veze sa "priznanjem duga"? Najpametnije samo sutit, ne zvat taj odvjetnicki ured i raspitivat se? Dal postoji neki nacin da se provjeri dal je otislo u zastaru ili nije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću se malo umiješat u razgovor obzirom da sam imao sličnu situaciju s T-comom, ali s drugim odvjetnikom...

Šta se tiće zastare, to zaboravite... Čim je uplaćen dio duga, dug je priznat i da predmet nije na sudu, rok za zastaru teće od dana uplate (u vašem slučaju od 21.06.2016.).

Moj savjet, probajte kontaktirat odvjetnika s kojim je to dogovoreno i platite razliku duga te ga zamolite da vam po uplati pošalje potvrdu o uplati cjelokupnog dugovanja..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta se tiće zastare, to zaboravite... Čim je uplaćen dio duga, dug je priznat i da predmet nije na sudu, rok za zastaru teće od dana uplate (u vašem slučaju od 21.06.2016.)

 

Vrhovni sud misli drugačije u odluci 794/08

"Priznanje duga kao temelj za prekid zastare mora biti jasno, određeno i bezuvjetno i mora se dati u tijeku zastarnog roka"

Kontaktiranje odvjetnika može u ovom slučaju biti povlačenje vraga za rep! :vjeruj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a ukoliko se pak dadne izvan roka,ima se smatrati odricanjem od zastare

 

Tako je! Mea Culpa!:palac: Ako je dug uplatom priznat, nema zapreke za naplatu cijelog duga budući da nagodba nije ispunjena u cijelosti! Na žalost! Zeusnot ipak mora donijeti odluku hoće li pokušati dogovor s odvjetnikom i naknadno ispunjenje nagodbe ili će pretpostaviti da ovrhovoditelj neće pokušati novu naplatu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam i ja pitanje. Imam iz 2004 racune za vip i tele2, medutim do dana danasnjeg mi nije sjela ovrha za to, to je znaci proslo 12 godina, dali je to otislo u zastaru automatski i kako da to provjerim ili da bolje nista ne provjeravam.. hvala lipa na odgovoru

 

Ako je javni bilježnik zaprimio prijedlog za ovrhu u roku od godinu dana od dospijeća računa moguće je da to stoji kod njega u ladici sve te godine (ne postoji zakonski rok u kojem JB takvu ovrhu treba poslati i česti su slučajevi da se daju na naplatu i nakon deset pa i petnaest godina) pa je moguće da pokušaju ovrhu! Ne postoji automatska zastara već se na zastaru morate pozvati prigovorom prema uputi o pravnom lijeku AKO su doista računi bili u zastari i AKO vam pošalju takav prijedlog za ovrhu! Ne znam kako da to provjerite osim upitom kod VIP-a ili Tele2 ali ne možete znati da li su potraživanje ustupili nekom pa taj čuva prijedlog za ovrhu u ladici i nabija kamate! Budite oprezni, dižite preporučenu poštu i na vrijeme prigovarajte! Uz redovno plaćanje računa to je jedini način zaštite!:vjeruj: Zastara telekomunikacijskih računa je inače godinu dana od dana valute pojedinog računa!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija