Jump to content

Obrt za tehničku zaštitu


delinghr

Preporučene objave

Poštovani, naišao sam na teški otpor djelatnika MUPa. Naime, već godinu dana nakon što sam otvorio obrt i zatražio odobrenje od MUPa za obavljanje djelatnosti usluga uz pomoć sustava tehničke zaštite, odobrenje još nisam uspio dobiti. Zahtjev sam predao 3.12.15 i nakon toga prvi puta su me kontaktirali u 10.mj, 11 mjeseci nakon podnošenja moga zahtijeva.

Savjetovao sam se s više pravnih osoba koje su bolje od mene upućene u zakone i razumijevanje zakona i uvijek isti odgovor samo iz MUPa tvrde drugačije.

Sporno je tumačenje zakona koji glasi:

Ĉlanak 18. (Zakon o privatnoj zaštiti)

Osobom odgovornom za poslove privatne zaštite u pravnoj osobi ili kod obrtnika možese imenovati osoba koja:

4. je po zakonu ovlaštena zastupati pravnu osobu i koja je u njoj zaposlena na najmanjepola radnog vremena, odnosno vlasnik obrta.

 

Iz MUPa tvrde kao odgovorna osoba da ja kao vlasnik obrta moram biti zaposlen na najmanje pola radnog vremena u svom obrtu što su oni zaključili iz članka 18, Stavak 4. Lijepo piše (ako se ne varam) da osoba za zastupanje pravne osobe treba biti zaposlena na najmanje pola radnog vremena, a kod obrtnika se može imenovati vlasnik obrta, za obrt se ne veže radno vrijeme.

 

Molim vas vaše mišljenje u vezi gore opisanoga problema.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

tumačeći zakonske odredbe prema kojima,

Zakon o privatnoj zaštiti

čl.18

Osobom odgovornom za poslove privatne zaštite u pravnoj osobi ili kod obrtnika može se imenovati osoba koja:...

4. je po zakonu ovlaštena zastupati pravnu osobu i koja je u njoj zaposlena na najmanje pola radnog vremena, odnosno vlasnik obrta,

 

Zakon o obrtu

čl.2

(1) Obrt u smislu ovoga Zakona je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti u skladu sa člankom 8. ovoga Zakona od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dohotka ili dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

čl.4

Obrtnik u smislu ovoga Zakona je fizička osoba koja obavlja jednu ili više djelatnosti iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona u svoje ime i za svoj račun, a pritom se može koristiti i radom drugih osoba.

 

ni meni baš nije jasno tumačenje MUP-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

4.1.17 od MUPa sam dobio zaključak u kojem stoji da dostavim dokumentaciju kako sam zaposlen na minimalno pola radnog vremena u svom obrtu, pozivaju se na navedeni članak 18. i točku 4. Ja sam zaposlen u jednoj firmi na puno radno vrijeme i za svoj obrt radim nakon radnog vremena ili vikendom. A u knjigovodstvu su mi rekli da kad bi i bio u firmi na pola radnog vremena da se nikako ne mogu i u svom obrtu zaposliti na pola radnog vremena, jer dokle sam god zaposlen u firmi pa i na sat vremena staž mi se vodi iz firme, a svakako bi doprinose za obrt plaćao na kraju godine. Ako mi možete pomoći savjetom kome da se obratim i tko bi mi mogao pomoći ili me uvjeriti da je moje tumačenje krivo ili dokazati ministarstvu da je njihovo krivo. Ne znam kome da se obratim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

čekajući odgovor iz MUP-a, konzultirah se sa još par pravnika koji su uglvnom mišljenja da je sporna točka članka u najmanju ruku dovoljno nejasno napisana, pa otuda takovo tumčenje ministarstva. Odgovor MUP-a je u tome smislu da je tumačenjem tih odredbi potrebno uz zahtjev priložiti i dokaz da je osoba koja je ovlaštena zastupati pravnu osobu zaposlena na pola radnog vremena, odnosno vlasnik obrta. Na pitanje ne bi li u tome slučaju zakonska odredba trebala glasiti "je po zakonu ovlaštena zastupati pravnu osobu, odnosno vlasnik obrta, koja je u njoj zaposlena na najmanje pola radnog vremena", nema odgovora.

 

Ono što jedino vama kao građaninu preostaje je, tražiti vjerodostojno tumačenje zakona i pojedinih odredbi preko ovlaštenog predlagatelja koji isti podnosi predsjedniku sabora. Ovlašteni predlagatelji su, uz ostale, zastupnici i klubovi zastupnika. U prijedlogu se mora naznačiti naziv zakona, naznaku odredbi za koje se traži tumačenje i razlozi za to.

 

Što se tiće zapošavanja u obrtu na pola radnog vremena, savjetovao bih da i za to zatražite mišljenje nadležne porezne uprave, jer koliko mi je poznato nema zapreke da budete zaposleni i u tvrtci i u obrtu na pola radnog vremena, ionako doprinose plačate i kao radnik i vlasnik prema čl.185 Zakona o doprinosima, za koji sam uvjeren da se nije mjenjao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija