Jump to content

Adaptacija stana


msomi

Preporučene objave

Poštovani,

 

Planiram pristupiti adaptaciji stana u stambenoj zgradi. Kako bi stan namjenio za iznajmljivanje unutar svog ulaza napravio bi dva studia, što bi značio dodavanje još jedne kupaonice. Postojeće stanje mi omogućava da to izvedem bez diranja nosivih zidova i nekih značajnijih rekonstrukcija. Ne planiram odvajati stanove radi eventualne prodaje, već napraviti uvjete da dvije "nepovezane" osobe dijele isti stan. Da li netko ima savjet kako tomu pristupiti u smislu papira i ostalog, i možda je netko radio nešto slično pa zna okvirno troškove papirologije?

 

Hvala

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

pod rekonstrukcijom se smatraju građevinski i drugi zahvati kojima se utječe na temeljne zahtjeve (mehanička otpornost i stabilnost/statika, sigurnost i zaštita od požara itd.).

Rekonstrukcijom se također utječe na lokacijske uvjete kao što su npr. brutto površina: nadogradnja ili uklanjanje dijela zgrade, podijela jednog stana u dva, utjecaj na udaljenost od međa i sl.

 

Ukoliko se izvode radovi kojima se ne utječe na spomenute temeljne zahtjeve i lokacijske uvjete tada građevinska dozvola nije potrebna već je potreban samo glavni projekt.

Dakle, ako se radi preuređenje kojim se mijenja organizacija prostora, prilikom čega se miču nenosivi zidovi, mijenjaju instalacije, podovi ili gdje se vrši prilagodba poslovnog prostora za obavljanje nove djelatnosti od one koja je navedena u građevinskoj dozvoli, potreban je samo glavni projekt ovlaštenog arh.ureda koji u zavisnosti od dijela RH dođe cca 3500-5000 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru, sad mi je puno toga jasnije, i volio bi još jedno podpitanje vezano za glavni projekt. Ukoliko se nakraju odlučim za adaptaciju i angažiram stručnu osobu za izradu glavnog projekta, da li postoji eventualna mogućnost komplikacije od strane ureda gdje se predaju ti papiri ili je ta mogućnost minimalna ako je posao dobro odrađen od strane ovlaštenog arh.ureda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru.

Jasno mi je da su potrebne dodatne dozvole, racunao sam da su dva ulaza dobra predispozicija za zapocet uopce takav proces.

Pitanje dodatno bi bilo da je netko u zadnje vrijeme radio takvo nesto i okvirno koliko bi kostala takva papirologija i kakvi su izgledi da to uopce prodje?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav,

postavljam ovdje pitanje, moderator me ljubazno usmjerio. 

Jedinstven stan koji je u naravi podijeljen u dva etažiran je (kao i cijela zgrada) 2005. godine, no tada se to još vodi kao jedan stan. Naknadno je od drugog dijela koji je pregrađen napravljen sanitarni čvor i kuhinja, a ima zasebni ulaz iz hodnika. 

Koliko sam shvatio, dobro je što su u pitanju zasebne uporabne cjeline.

No, što je JLS koji mi treba? Te, treba li se opet etažirati stan? Ukoliko da, mora li se opet cijela zgrada etažirati (kako sam znao čitati), pa mi je onda potrebna i suglasnost svih drugih stanara?

Ili je dovoljno da s vlasnikom tog jednog stana provedem etažiranje? Hvala i sorry na eventualnom ponavljanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JLS je jedinica lokalne samouprave, tj. nadležni ured za prostorno planiranje i gradnju od kojeg trebate ishodovati dozvolu za prenamjenu. S tom dozvolom možete postojeći stan preetažirati u dva. Nakon toga ga prodate. Ako prodajete prije etažiranja, možete prodati samo udio (suvlasnički omjer) u cijelom stanu jer bez obzira što ste ga vi fizički podijelili još uvijek je pravno jedna cjelina. Suglasnost suvlasnika je potrebna, no nitko nije ovlašten uskratiti vam suglasnost ako je za promjenu namjene potrebna dozvola vlasti, a u vašem slučaju je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najgluplje pitanje vjerojatno dana ali - suvlasnici su u ovom slučaju svi drugi stanari zgrade, a ne samo vlasnik postojećeg stana?

Drago mi je znati da ne moram cijelu zgradu iznova etažirati, već samo postojeći stan. Pogotovo jer se neće odmah po etažiranju prodavati, već tek nagodinu. 

Hvala puno na odgovorima, pomogli ste puno!

uređeno: od pokusajdrugi
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

@Spitfire

Poštovani,

planiramo adaptaciju našeg stana u centru Zagreba. Zanima me što je sve potrebno ishoditi da bi radovi bili legalni i po pravilima struke. Planiramo rušiti jedan pregradni zid i koliko shvaćam, u staroj jezgri grada, u zgradi zidane konstrukcije, je za to potreban glavni projekt? Što glavni projekt u ovom slučaju sadržava i kome se prijavljuju radovi adaptacije? Unaprijed hvala :)

uređeno: od nia_
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Dana 14. 06. 2022. u 14:49, nia_ je napisao:

je za to potreban glavni projekt?

Jest. 

Dana 14. 06. 2022. u 14:49, nia_ je napisao:

Što glavni projekt u ovom slučaju sadržava

Potrebno je pirkupiti uvjete (uključujući konzervatorski odjel) kao potvrde na glavni projekt. 

Više o tome djelu će vam reći projektant. 

Dana 14. 06. 2022. u 14:49, nia_ je napisao:

kome se prijavljuju radovi adaptacije?

gradskom uredu za graditeljstvo 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija