Jump to content
msomi

Adaptacija stana

Preporučene objave

Poštovani,

 

Planiram pristupiti adaptaciji stana u stambenoj zgradi. Kako bi stan namjenio za iznajmljivanje unutar svog ulaza napravio bi dva studia, što bi značio dodavanje još jedne kupaonice. Postojeće stanje mi omogućava da to izvedem bez diranja nosivih zidova i nekih značajnijih rekonstrukcija. Ne planiram odvajati stanove radi eventualne prodaje, već napraviti uvjete da dvije "nepovezane" osobe dijele isti stan. Da li netko ima savjet kako tomu pristupiti u smislu papira i ostalog, i možda je netko radio nešto slično pa zna okvirno troškove papirologije?

 

Hvala

 

Lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

pod rekonstrukcijom se smatraju građevinski i drugi zahvati kojima se utječe na temeljne zahtjeve (mehanička otpornost i stabilnost/statika, sigurnost i zaštita od požara itd.).

Rekonstrukcijom se također utječe na lokacijske uvjete kao što su npr. brutto površina: nadogradnja ili uklanjanje dijela zgrade, podijela jednog stana u dva, utjecaj na udaljenost od međa i sl.

 

Ukoliko se izvode radovi kojima se ne utječe na spomenute temeljne zahtjeve i lokacijske uvjete tada građevinska dozvola nije potrebna već je potreban samo glavni projekt.

Dakle, ako se radi preuređenje kojim se mijenja organizacija prostora, prilikom čega se miču nenosivi zidovi, mijenjaju instalacije, podovi ili gdje se vrši prilagodba poslovnog prostora za obavljanje nove djelatnosti od one koja je navedena u građevinskoj dozvoli, potreban je samo glavni projekt ovlaštenog arh.ureda koji u zavisnosti od dijela RH dođe cca 3500-5000 kn.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru, sad mi je puno toga jasnije, i volio bi još jedno podpitanje vezano za glavni projekt. Ukoliko se nakraju odlučim za adaptaciju i angažiram stručnu osobu za izradu glavnog projekta, da li postoji eventualna mogućnost komplikacije od strane ureda gdje se predaju ti papiri ili je ta mogućnost minimalna ako je posao dobro odrađen od strane ovlaštenog arh.ureda?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da bi to bilo moguće, nije dovoljno imati samo dva ulaza. Potrebno je i da oba dijela mogu biti samostalne uporabne cjeline (imati zasebni sanitarni čvor i sl.). Nadalje je potrebna dozvola JLS o prenamjeni i uporabi, suglasnost suvlasnika, etažni elaborat itd.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Jasno mi je da su potrebne dodatne dozvole, racunao sam da su dva ulaza dobra predispozicija za zapocet uopce takav proces.

Pitanje dodatno bi bilo da je netko u zadnje vrijeme radio takvo nesto i okvirno koliko bi kostala takva papirologija i kakvi su izgledi da to uopce prodje?

 

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×